Napisano Kwiecień 14, 2016 · Zgłoś post parametrowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 14, 2016 · Zgłoś post Co wyście pogłupieli z tą kukurydzą-jest 14KWIETNIA-ikcomas!siej jęczmień!,po co masz mieć CZARNY UGÓR?w rzepaku 12 lat i 2 razy się myliłem-2011i2012-no może ten będzie 3ci ;D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 14, 2016 · Zgłoś post @thug Co Ci daje 4% mocznika w rzepaku przy oprysku na płatka ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 14, 2016 · Zgłoś post tzw dopracowanie łuszczyny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 14, 2016 · Zgłoś post ale na płatek? o pryskaniu na zieloną łuszczynę to słyszałem i efekt podobno zadowalający Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 14, 2016 · Zgłoś post W tym roku to tylko glifosat na zieloną łuszczynę-niektóre rzepaki mają 15 cm i zaczynają kwitnąć-nie chce się wjeżdżać w to z żadną "zupą" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 22, 2016 · Zgłoś post Panowie słyszeliście o teście płatkowym robił ktoś takie testy ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 29, 2016 · Zgłoś post A u nas następni rolnicy likwidują rzepaki duże padły pierwsze Te mniejsze wydawało się że lepiej przetrwały ale też kicha 15-20% przesiane kolejne 20-30% rokują BARDZO kiepsko Mój też jest do bani już widać przewracające się rośliny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 29, 2016 · Zgłoś post @jarki Jak już zacząłeś to rozwiń temat, wspominałeś kiedyś o przemrożonym pędzie głównym, masz może zdjęcia tych przewróconych ? Pęka łodyga czy korzeń nie wytrzymuje ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 29, 2016 (edytowany) · Zgłoś post Ot tak to wygląda Taka sytuacja już była w 2011 Edytowano Kwiecień 30, 2016 przez jarki zdjęcie , garnek.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 29, 2016 · Zgłoś post Trochę małe to zdjęcie, ale jak rzepak mógł rosnąć w takim stanie do tej pory i nie dawać oznak ? Miałeś już kiedyś coś takiego ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 29, 2016 (edytowany) · Zgłoś post Pisałem o tym w 2011 i nieco wcześniej też w mojej okolicy rzepaki się przewracają a wygląda to tak że przy samej ziemi jest wkoło "obżarty jak drzewo po bobrach" co to za cholerstwo? ja mam tak 2-3% ale są takie że 20-30% się wywaliło i usycha :'( :'( :'( Panowie będą jeszcze wychodzić cuda-niespodzianki w rzepakach Dziwnie wyglądający pęd główny złapałem i :o odpada a w środku zgnilizna efekt po przemrożonym stożku wzrostu przypomina mi to pamiętne lata 2011-12 niema tego tak dużo jak wtedy ale jednak są >:( O zdjęciu nawet mi nie wspominaj bo mnie krew zalewa jak pomyśle Ile już czasu o tym mówię ale ONI mają wyje.ane i szkoda mojego zdrowia :P Edytowano Kwiecień 29, 2016 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 29, 2016 · Zgłoś post A wydawało się że nie może już być gorzej ... Najgorsze że plantacja dawała nadzieje a tu takie rzeczy. Taka roślina wyda plon czy kwestia czasu aż padnie ? Będziesz walczył do końca z ochroną czy odpuszczasz sobie ? Bo ja zastanawiam się nad środkiem na S z firmy na S, aby jak najdłużej był zielony, szkoda tylko że nie udało się kompletnego nawożenia mikro zrealizować, Z drugiej strony może i lepiej zostanie więcej na przyszły sezon Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 30, 2016 · Zgłoś post Boję się u mnie o to samo, nie widziałem co prawda jeszcze takich wylamanych ale te wyrastajace bokami moga nie wytrzymac. Moze jednak racja jest z tym T0, na wysuszenie tych wygnić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 30, 2016 · Zgłoś post Symetra podobno taka super dobra jeszcze jej nie stosowałem Co ma tak dobrego ten izopirazan ? Mnie dotychczas syngenta nie powalała z ostatnim Wolałem podać sprawdzonego pictora sporo wcześniej mniejsze szkody Czy odpuszczam ? Nawet jak mówię że odpuszczam to itak nie jest to do końca prawda ;) Nie będę jeszcze walczył właśnie boskalid + strobi za dużo już włożyłem Zabieg T0 ? A czym tiofanatem ? Ja dałem bardzo wcześnie toprex później na podtrzymanie topsin+tebu i co ??? Rzepak niby zdrowy kolor granatowy a tego gnicia nic nie powstrzyma Zbyt dużo uszkodzeń = bram do infekcji chorobowych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 30, 2016 · Zgłoś post A mi się kiedyś w zbożu zdarzyło zastosować na T2 w zbożu ich produkt Seguris, i plon miejscami urywał 4 litery :lol: tylko nie wiadomo czy to środek tak ładnie zadziałał czy pogoda, Ja wcześnie dałem tebukonazol z 1/3 dawki tiofanatu, minęły już prawie 4 tygodnie od zabiegu, zastanawiam się czy w najbliższych dniach polecieć samym tebu(interwencyjne działanie, przygotuje pole) i na opadanie uderzyć symetrą(która ma działanie zapobiegawcze) Trudna decyzja bo dużo $ trzeba z kieszenie ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 30, 2016 · Zgłoś post Powiedzmy że ten izopurazam urywa "doope" ;D Ale z drugiej strony środek za 2 stówy w pszenicy powinien jeszcze coś urywać :P Mam już dawno kupiony pictor na drugi rok pewnie spróbuję co ta syngenta proponuje ;) Ps. Edytowałem fotkę z tą zgnitą rośliną Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 30, 2016 · Zgłoś post Co myślicie o zastosowaniu amistaru z arteą w rzepaku lub amistar z prochlorazem? Czy nie kombinować i dać piktor lub spróbować z symetrą. Amistar z tebu szału nie robi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 30, 2016 · Zgłoś post Ja bym prosił o porównanie skuteczności symetry do pictora Wiadomo za Twoje $$$ ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 30, 2016 · Zgłoś post Dając pełne dawki mamy dwukrotnie więcej strobi w symetrze, ktoś pisał kiedyś ze 30 g strobi to niby jeden tydzień ochrony, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 1, 2016 · Zgłoś post Planujecie niebawem zabiegi na płatka czy czekacie na bardziej zaawansowane fazy ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 2, 2016 · Zgłoś post Myślę że pojadę w pełni kwitnienia gdzieś za 10-14 dni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 2, 2016 · Zgłoś post Wiele lat ostatni zabieg szedł na luźny żółty pąk Dostosowane to było do sprzętu JD 330 ;) Na pierwszy szedł sam metkonazol a na koniec zwykle pictor Ostatnio nieco zmieniłem taktykę i zaczynam bardzo wcześnie toprex'em Kończę też basfOWSKIM cudem ale już sporo później bo rzepak mocno skrócony Pomiędzy te dwa zabiegi w celu podtrzymania zdrowotności daję jeszcze Tiofanat+tebu bo jakoś nie wierzę w wielotygodniowe działanie fungicydów W moim rejonie ogromne szkody wyrządza zgnilizna twardzikowa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 2, 2016 · Zgłoś post Ja to chyba będę mógł dokarmiać na łuszczyny bez strat bo wątpię czy rzepak metr wysokości przekroczy ??? obecnie w kolano a nawet i mniej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 2, 2016 · Zgłoś post Daję TEBU+delCAPS-ma też metr wysokości na MF-255-fajna jazda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach