Sign in to follow this  
Followers 0
mirek2825

Alpaki

17 posts in this topic

Witam ! Czy ktoś posiada precyzyjne informacje dotyczące alpak ? Jestem zainteresowany ich hodowlą , chętnie wspólnie , czekam na kontakt mirek2825@op.pl

Edited by jarki

:)Witam serdeczniee ! :( interesuje mnie bardzo hodowla tych nietypowych zwierzat czy ktoś mógłby mi powiedziec jak się do tego zabrać ??  czy ta hodowla w Polsce się opłaca?? jak powinno się opiekować alpakami. Bardzo prosze o informacje. Z gory dziekuje i pozdrawiam.... :(

No coz, wprawdzie raczej nie znam sie na hodowli tych zwierzat :( ale z tego co czytalam to taka hodowla alpak moze byc bardzo oplacalna. Mieso wysokiej jakosci, zdrowe, ekologiczne, czyli bardzo "cenne", a welna nie dosc ze trwalsza i cieplejsza od owczej to jeszcze wydaje mi sie ze bardzo droga, w przeciwnienstwie do owczej ktora kosztuje grosze.. Widzialam kilka ofert sprzedazy odziezy  z welny z alpak i takie ubrania kosztuja naprawde dosyc sporo.. wiec sprzedaz chociazby samej welny musi byc bardzo oplacalna. Mysle ze to moze byc bardzo ciekawe, no i dochodowe zajecie taka hodowla alpak. :( powodzenia! pozrdawiam

witam serdecznie,

mam pytanie (dla mnie jak najbardziej na poważnie i przede wszystkim ważne). Bardzo proszę o opinie i nie wyśmiewanie się oraz hasła - sprzedaj! Bo nie mogę przed upływem 5 lat. Ale do rzeczy:

Niedługo mam otrzymać ok. 2,5 ha ziemi z tego co wiem III - IV klasa. Chciałbym ją jakoś zagospodarować, nie liczę  na kokosy w związku z tym, że nie pąłcę ZUSu pewnie trzeba będzie płacić KRUS, netto dochód powiedzmy miesięcznie nie musi być większy  jak 500-1000 zł. Mam niewielkie doświadczenie rolnicze ok 5-8 h czasu dziennie i dużo chęci;). Z powodów powiedzmy etycznych nie wchodzi w grę hodowla mięsna, a co za tym idzie i mleczna. Myślałem o alpakach albo angorach czy kaszmirach. Bardzo proszę o pomoc w wyborze, pozdrawiam

alpaki są podobne do lamy ale chyba nie plują  

angory to króliki ?

a co to takiego te kaszmiry 

Edited by jarki

dzięki za odpowiedż...

ten tysiąc jest umowny. Chodzi o to, zeby nie dokładać. Zawsze mozna coś dokupić jak się człowiek wciągnie :o

alpaki - idą na wełnę i sprzedaż szuk do nowych ferm ( namięso odpada)podobno to coraz popularniejsze...

co do reszty to chyba za duży skrót myślowy zrobiłem...

chodziło o kozy na wełnę i puch: angorskie i kaszmirskie. Mleczne odpadaja bo powiedzmy na 10 kóz mam rocznie ok. 10 koziołków z któymi nie będę miał co zrobić... a idąc w wełnę zawsze mogę wykastrować i strzyc bądź czeasć... :o ale to teoria

alpaki to fajny temat dla małego gospodarstwa  :o

też o tym myślałam tylko ta cena stada podstawowego  :o

a jak kupisz młode to samce za 3-4 lata a samice za jakieś 2 lata trochę długo trzeba czekać  :-\

no mnie się też podoba;) nawet czekanie powiedzmy, ze przeżyję. pytanie o zbyt i i opłacalność. jak jest zbyt to chyba nawet bez róznicy czy kozy czy alpaki no może w cenie i dostepności u nas

nie wiem jak te kozy o których piszesz bo "zwykłe" to nawet za darmo można dostać ale "pan kozioł" to podobno strasznie śmierdzi

alpaki są w cenie około 6000zł to już daje do myślenia a i czytałam że niektóre też plują  :o

A czemu zwierzęta??

Jak masz uprzedzenia do mięsa to weź się za rośliny.

2,5 ha to ładny kawałek na:

czosnek i ogórki.

Dopłaty weźmiesz, czosnek  z ogórkami mało koliduje czasowo a zawsze to jakaś kasa. Masz parę godzin dziennie to sobie polatasz z haczką i ochrona będzie tańsza.

Problem tylko z zakupem materiału na start z czosnkiem, ale jak ma się chęci to się zakręci i się ukręci :o

A ja szukam wspólnika do hodowli alpak na terenie gospodarstwa agroturystycznego na wsi koło Olecka na Mazurach. Posiadam odpowiedni budynek, łąkę, samochód do transportu i zapas siana i słomy na zime. Mam też wykształcenie w tym kierunku, napisałem pracę dyplomową (na studiach podyplomowych) na temat alpak. Mam kontakty w Zarządzie Polskiego Związku Hodowców Alpak, skąd mogę uzyskać doradztwo na temat doboru zwierząt, zbytu, itp. Wspólnik/wspólniczka może zamieszkać w domu należącym do gospodarstwa.

Witam serdecznie,

Wraz z żoną powoli myślimy o ucieczce z miasta. Od dłuższego czasu myślimy o otworzeniu hodowli alpak. Posiadamy wiedzę w tym temacie i chcemy zacząć praktykować:-)

Niestety nie mamy zielonego pojęcia o możliwościach uzyskania dotacji na taką hodowlę.

Z tego co wiemy, alpaki są w Polsce zwierzętami egzotycznymi a, nie hodowlanymi więc o dotacji nie ma co mówić.

Jednak nie chce się wymądrzać i pragnę poznać Państwa opinie:-)

Czy ma ktoś może wiedzę na ten temat?

Z góry dziękuję za odpowiedź!