Skocz do zawartości

alpaki

14 odpowiedzi na ten temat

#1 mirek2825

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 30 sie 2007 - 17:38

Witam ! Czy ktoś posiada precyzyjne informacje dotyczące alpak ? Jestem zainteresowany ich hodowlą , chętnie wspólnie , czekam na kontakt mirek2825@op.pl

#2 marko

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 22 sty 2008 - 12:11

:)Witam serdeczniee ! :( interesuje mnie bardzo hodowla tych nietypowych zwierzat czy ktoś mógłby mi powiedziec jak się do tego zabrać ??  czy ta hodowla w Polsce się opłaca?? jak powinno się opiekować alpakami. Bardzo prosze o informacje. Z gory dziekuje i pozdrawiam.... :(

#3 sylwia

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 22 sty 2008 - 15:00

No coz, wprawdzie raczej nie znam sie na hodowli tych zwierzat :( ale z tego co czytalam to taka hodowla alpak moze byc bardzo oplacalna. Mieso wysokiej jakosci, zdrowe, ekologiczne, czyli bardzo "cenne", a welna nie dosc ze trwalsza i cieplejsza od owczej to jeszcze wydaje mi sie ze bardzo droga, w przeciwnienstwie do owczej ktora kosztuje grosze.. Widzialam kilka ofert sprzedazy odziezy  z welny z alpak i takie ubrania kosztuja naprawde dosyc sporo.. wiec sprzedaz chociazby samej welny musi byc bardzo oplacalna. Mysle ze to moze byc bardzo ciekawe, no i dochodowe zajecie taka hodowla alpak. :( powodzenia! pozrdawiam

#4 gruuna

Świeżak

• Zablokowani
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 09 lis 2010 - 08:31

witam

Jeśli chodzi o hodowle alpaków, danieli wywiad z jednym gospodarstw znajdziecie na http://blog.gruuna.c...-gospodarstwie/
http://blog.gruuna.com/2010/12/20/poudniowoamerykaska-konkurencja-dla-owcy/?lang=pl

#5 Hinsharviellgonska

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 10 cze 2011 - 09:31

witam serdecznie,
mam pytanie (dla mnie jak najbardziej na poważnie i przede wszystkim ważne). Bardzo proszę o opinie i nie wyśmiewanie się oraz hasła - sprzedaj! Bo nie mogę przed upływem 5 lat. Ale do rzeczy:
Niedługo mam otrzymać ok. 2,5 ha ziemi z tego co wiem III - IV klasa. Chciałbym ją jakoś zagospodarować, nie liczę  na kokosy w związku z tym, że nie pąłcę ZUSu pewnie trzeba będzie płacić KRUS, netto dochód powiedzmy miesięcznie nie musi być większy  jak 500-1000 zł. Mam niewielkie doświadczenie rolnicze ok 5-8 h czasu dziennie i dużo chęci;). Z powodów powiedzmy etycznych nie wchodzi w grę hodowla mięsna, a co za tym idzie i mleczna. Myślałem o alpakach albo angorach czy kaszmirach. Bardzo proszę o pomoc w wyborze, pozdrawiam

#6 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów:

Napisany 10 cze 2011 - 10:16

z 2,5 ha 1000zł miesięcznie? jedynie jakieś warzywa, truskawka

#7 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 10 cze 2011 - 10:27

alpaki są podobne do lamy ale chyba nie plują  :o
angory to króliki ?
a co to takiego te kaszmiry :o
"Głowa do góry,najgorsze jeszcze przed nami"

#8 Hinsharviellgonska

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 10 cze 2011 - 10:32

dzięki za odpowiedż...
ten tysiąc jest umowny. Chodzi o to, zeby nie dokładać. Zawsze mozna coś dokupić jak się człowiek wciągnie :o
alpaki - idą na wełnę i sprzedaż szuk do nowych ferm ( namięso odpada)podobno to coraz popularniejsze...
co do reszty to chyba za duży skrót myślowy zrobiłem...
chodziło o kozy na wełnę i puch: angorskie i kaszmirskie. Mleczne odpadaja bo powiedzmy na 10 kóz mam rocznie ok. 10 koziołków z któymi nie będę miał co zrobić... a idąc w wełnę zawsze mogę wykastrować i strzyc bądź czeasć... :o ale to teoria

#9 tereska

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 10 cze 2011 - 12:20

alpaki to fajny temat dla małego gospodarstwa  :o
też o tym myślałam tylko ta cena stada podstawowego  :o
a jak kupisz młode to samce za 3-4 lata a samice za jakieś 2 lata trochę długo trzeba czekać  :-\

#10 Hinsharviellgonska

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 10 cze 2011 - 13:41

no mnie się też podoba;) nawet czekanie powiedzmy, ze przeżyję. pytanie o zbyt i i opłacalność. jak jest zbyt to chyba nawet bez róznicy czy kozy czy alpaki no może w cenie i dostepności u nas

#11 tereska

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 10 cze 2011 - 16:02

nie wiem jak te kozy o których piszesz bo "zwykłe" to nawet za darmo można dostać ale "pan kozioł" to podobno strasznie śmierdzi
alpaki są w cenie około 6000zł to już daje do myślenia a i czytałam że niektóre też plują  :o

#12 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 10 cze 2011 - 16:11

tu jest o alpakach :o
http://www.farmer.pl....html?qt=alpaki

a może świniodziki albo żubronie

"Głowa do góry,najgorsze jeszcze przed nami"

#13 Hinsharviellgonska

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 10 cze 2011 - 17:07

nie no żubroń klasa :o
mógłbym z nim robić zdjęcia na krupówkach albo na rynku w Krakowie...

#14 tomasz0859

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationpomorskie

Napisany 22 cze 2011 - 18:45

A czemu zwierzęta??
Jak masz uprzedzenia do mięsa to weź się za rośliny.
2,5 ha to ładny kawałek na:
czosnek i ogórki.
Dopłaty weźmiesz, czosnek  z ogórkami mało koliduje czasowo a zawsze to jakaś kasa. Masz parę godzin dziennie to sobie polatasz z haczką i ochrona będzie tańsza.
Problem tylko z zakupem materiału na start z czosnkiem, ale jak ma się chęci to się zakręci i się ukręci :o

#15 mleczko

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationx

Napisany 12 sty 2012 - 22:34

dla mnie bomba O0 ;)

Załączone pliki

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników