gom

Pogoda

7613 postów w tym temacie

Nad ranem może u mnie spaść 2-3 mm. Na piątek pokazuje ponad 10 mm ale te 10 mm to prognozy odsuwają już od poniedziałku. 

Potrzebne jest 100mm a nie 10mm 

Edytowano przez lokizom

Marzec+ kwiecień = 14 mm

Maj- 49 mm.

Rzepak dziś usechl na 20% powierzchni. Liście klapnięte. Jak się pochylić to widac wszystko na 50 metrów w nim. 

A do suszy w rzepaku w II raporcie czyli do końca maja brakuje 100mm. Czyli nawet gdybym nie dostał tych 63 mm to i tak suszy by jeszcze nie było. Parodia systemu 

To ja nie wiem jak to u Ciebie tam rosnie, bo chyba masz podobnoe ziemie jak i ja. Glowne pytanie ile poszlo azotu?

u mnie lacznie 48 w tym 10l  trzy dni temu

U sasiada na 6 klasie rzepak byl klapniety miesiac temu ale teraz calkiem inaczej wyglada

nawet na zwirowniach to jako tako wyglada.

U mnie i susz z pszenicy sie nawet poprawil

Najgorzej wygladaja zyta, rzepaki i pszenice

A teraz pore deszczowa prognozuja oraz chlodno

Chyba ogorki z pola, bedzie trzeba przeniesc do chalupy

Edytowano przez barkas
dopisek

Ziemię to ja mam IV, V i VI. 50%, 40%, 10%. Z tym że mam dosc duża zawartość próchnicy jak na takie gleby. Nawożenie naturalne przez wiele lat zrobiło swoje. Wg badań wychodzi od 2,5 do 4%. 

Azot mam darmowy więc oziminy 160+. Jeszcze tydzień temu przedstawiciel mi mówił że mam najlepszy rzepak jaki widzial w tym roku a zjeżdża prawie cały kraj. 

Tydzien za długo bez deszczu jest jeśli od jutra bedzie padac

Edytowano przez lokizom

wstaw w wolnej chwili zdjecia.

A kiedy poszla ostatnia dawka gnojowicy?

Czyli ten nawóz naturalny pali, bo opady masz podobne jak u mnie, prawie identyczne, na kiepskiej ziemi u nas wczesniej pszenice przypaliło, była żółta po 45 mm w maju jest zielona , mniejsze kłosy , rzadsza, ale jakby jutro napadało to nie bedzie żle, rzepaki nie schna zielone , ale kiiepskie po zimie i rzadkie nie rozkrzewione , bardzo niskie 80 cm, drugi raz kwitną, w nocy 4 mm, jakby ktoś powiedział że od stycznia do czerwcaspadnie 100 mm opadu, to bym chyba nie siali nawozu,  a to wszystko tak żle nie wygląda, pszenica nawet dobrze

Ten prefrment z biogazowni to rozwozisz beczką , czy to jest suchawe i rozrzutnikiem na talarzech

Edytowano przez miwigos

Ten poferment to jak gnojowica, tyle że rzadszy.

Co innego jak mieliście słabsze rzepaki to nie nabudowaly luszczyn ani masy a tutaj to pięknie wyglądało i na taki rzepak potrzeba więcej wody niż na taki co rokuje 2-3 tony.

Identycznie ze zbożem. Tam gdzie jest jeczmien jary jak szczota to już mocno przesycha a tam gdzie tylko 400 klosow to sobie radzi. 

Ten opad u mnie w maju był szybciej niż u Was i dlatego rośliny nie redukowały jeszcze tylko czuły jeszcze duzy potencjal a teraz zabrakło wody na ten potencjal. Także jestem trochę niewolnikiem tego opadu

Pali- raczej nie. Poprostu na V i VI zabrakło wody

Edytowano przez lokizom

Mi sie tez wydaje ze pali. U siebie tylko kurzak na jesieni i jakos to rosnie. Ci co dali do kurzaka jeszcze slaetry na wiosne to maja bardziej poprzypalane. mimo ze kurzak zaorany glebiej, niz wymieszany guberem i talerzowka jak u mnie.

Poprostu idziesz na maxa z uprawami. poprzedni rok miales rekordowy chyba? powyzej 10 ton? Masz klimat dobry to probujesz.

U mnie jakby padalo co tydzien to moze by sie tyle wyciagnelo chociaz watpie.

Jakbym dal 160 azotu przy moich opadach to by same zapalki sterczaly

To jest azot amonowy w większości. Powoduje rozbudowę systemu korzeniowego ale nie skłania rośliny do krzewienia za bardzo. 

Na ostatnie pole ile miałem pofermentu  zrobiłem mniej więcej 3/4 pola. Na tą 1/4 nie zrobiłem i wygląda identycznie. A poszła tam saletra.

Mam fosfor, potas, magnez wszystko na bardzo wysokich poziomach. Nie dałbyś wtedy azotu ponad 160+, nawet jeśli to piachy. 

Jak wdrożę zmienne dawkowanie to będę pewnie ograniczał na wiosny nawożenie na tych gorszych miejscach

Edytowano przez lokizom

29 minut temu, lokizom napisał:

To jest azot amonowy w większości. Powoduje rozbudowę systemu korzeniowego ale nie skłania rośliny do krzewienia za bardzo. 

A ile tego azotu przemiescilo sie do korzenia?

29 minut temu, lokizom napisał:

Na ostatnie pole ile miałem pofermentu  zrobiłem mniej więcej 3/4 pola. Na tą 1/4 nie zrobiłem i wygląda identycznie. A poszła tam saletra.

Czylo gnojowica dziala podobnie jak saletra.

Masz jakis kawalek ominietybez azotu?

Padalo chyba dzisiaj u Ciebie?

2 godziny temu, lokizom napisał:

Ten poferment to jak gnojowica, tyle że rzadszy.

Co innego jak mieliście słabsze rzepaki to nie nabudowaly luszczyn ani masy a tutaj to pięknie wyglądało i na taki rzepak potrzeba więcej wody niż na taki co rokuje 2-3 tony.

Identycznie ze zbożem. Tam gdzie jest jeczmien jary jak szczota to już mocno przesycha a tam gdzie tylko 400 klosow to sobie radzi. 

Ten opad u mnie w maju był szybciej niż u Was i dlatego rośliny nie redukowały jeszcze tylko czuły jeszcze duzy potencjal a teraz zabrakło wody na ten potencjal. Także jestem trochę niewolnikiem tego opadu

Pali- raczej nie. Poprostu na V i VI zabrakło wody

Masz IV i V , te 10% VI nie liczy się , zawsze pisałeś piachy , ale Twoja IV kl. w kulturze , P i K do oporu to ta jak u wielu III b

Jęczmień jary to prawie nigdy nie wygląda dobrze, tego prawie nikt nie sieje, chyba że na przesiewy z musu

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się