west

Ceny zbóż i rzepaku

2109 postów w tym temacie

Komu z Was udało się sprzedać zboża w żniwa? Ile macie pokitrane w magazynach? Zdajecie sobie sprawę jak bardzo poważny mamy problem z podażą? Można by wysłać do Rumunii, tam jest susza i ssanie ale patrzyłem na cenniki to nie powala. Pszenica paszowa w przeliczeniu na złotówki wychodzi 840. Transport kołowy nie wchodzi w grę bo nie pokryje kosztów. Trzeba by pociągiem ale tutaj potrzebna jest zorganizowana akcja tak jak kilkadziesiąt lat temu mi opowiadali jak na bocznicy stał pociąg i ładowali workami ziemniaki po 11 do góry, ręcznie oczywiście. Tutaj potrzebna jest zdecydowana reakcja rządu aby jakoś zluzować rynek.

Na rząd licz. Oni nie widzą problemu, zresztą GUS aż tak rekordowych plonow nie przedstawił więc ,,problemu nie ma" i nie będzie.

Jakby miało dać nawet dwie stówki więcej do tony to mało byłoby chętnych aby nieraz coś ręcznie porobić. Dzisiaj same ,,prezesy"

A układał byś worki na wagonie? wątpię

Edytowano przez ikcomas

Teraz to są ładowarki do tego ale mi chodziło tylko o to jak kiedyś to wyglądało i się dało. Mamy bardzo dużo zboża paszowego przede wszystkim pszenżyta. Badziewiarze w tym roku bili moje rekordy. Pszenicy nikt nie badał, zapewne część była konsumpcją ale i tak pójdzie na paszę bo wszystko mieszane razem. Ile zboża zalega na magazynach u rolników Bóg raczy wiedzieć ale nie zdołamy tego przerobić w Polsce za żadne skarby.

Pewnie że tego nie zjemy 

Tylko kogo to obchodzi nawet MINIster zrezygnował 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się