west

Ceny zbóż i rzepaku

2156 postów w tym temacie

Dnia 1.07.2026 o 13:26, miwigos napisał:

Nie znam nikogo kto ma ma magazynie , ceny były ponad 800 i na co czekali

Odwoziłem dzisiaj końcówkę pszenicy. Na magazynie kupującego (rolnika akurat) na oko leży ze 2 tysiące ton, czeka qq do suszenia około tysiąc ton i mają jeszcze przywozić zboże. Magazyn wypełniony gdzieś w okolicy 30%. Inny duży skup jest też zawalony towarem. Mój najbliższy punkt daje cenę o 150 mniej więc też zapewne jest zasypany. Mamy lipiec a port już nie odbiera. Do tego widuję bardzo często samochody z pompą, które odbierają końcówki u rolników. Fakt, że nie znasz nikogo ze znajomych, który ma towar na magazynie wcale nie świadczy o tym ile nadal jest w Polsce.

To i tak,że skupują.Tutaj to zaraz 50% udział robaka by znaleźli.Resztki wybieramy z silosa na magazyn(i łaciatką pod ogon pójdzie).

Ponoć jęczmień ozimy niżej 600 netto spadł?

tez dzisiaj ostatnie 60 ton zyta sprzedalem

Mlyn jelonki zasypany pod korek, pytam sie skupujacego na ile to starczy? 2-3 tyg? a on 2,5 miesiaca:)

ale przynajmniej na moich terenach plonow to nie bedzie

wiekszosc kukurydz kolo metra ma i znowu zaczynaja sie zwijac

Edytowano przez barkas

Ja i praktycznie wszyscy moi koledzy z branzy jesteśmy na tyle zasypani że w zniwa prawie nic nie kupimy. W tej chwili mam zboza pewnie do lutego przyszłego roku

Czyli kazdy liczy na spore podwyzki. Ale przy produkcji zwierzecej podstawa tanio sie zatowarowac

Słomy bedzie polowe tego co w tamtym roku, albo i mniej

No niekoniecznie, cena będzie może w 2028 roku dopiero zważywszy na zapasy jakie są. Poza tym niektóre zboża są niezłe. To nie taki rok, że wszędzie wszystko spalone. Jest źle bo jest ale bywało znacznie gorzej. Słoma raczej będzie bo tylko kłos się upalił a reszta twarda została.

Żyto aż do Jelonek woziłeś? Spory kawałek od nas. Nie pytałeś braci Górskich w Repkach? Kiedyś byłem u nich za pszenicą ale nie chcieli mimo dobrych parametrów bo mają swoich stałych dostawców a od obcego wezmą tylko jak będzie im za mało ale żyto chętnie by wzięli jak spełni ich parametry.

@Pałuczanin1981 tak, ten większy skup znalazł niby rozkruszka ale ja z tej samej próby przesiałem i nie znalazłem. Finalnie poszło nieco dalej, za lepszą cenę i do tego rzetelne badanie.

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się