west

Ceny zbóż i rzepaku

2,204 posts in this topic

Dnia 1.07.2026 o 13:26, miwigos napisał:

Nie znam nikogo kto ma ma magazynie , ceny były ponad 800 i na co czekali

Odwoziłem dzisiaj końcówkę pszenicy. Na magazynie kupującego (rolnika akurat) na oko leży ze 2 tysiące ton, czeka qq do suszenia około tysiąc ton i mają jeszcze przywozić zboże. Magazyn wypełniony gdzieś w okolicy 30%. Inny duży skup jest też zawalony towarem. Mój najbliższy punkt daje cenę o 150 mniej więc też zapewne jest zasypany. Mamy lipiec a port już nie odbiera. Do tego widuję bardzo często samochody z pompą, które odbierają końcówki u rolników. Fakt, że nie znasz nikogo ze znajomych, który ma towar na magazynie wcale nie świadczy o tym ile nadal jest w Polsce.

To i tak,że skupują.Tutaj to zaraz 50% udział robaka by znaleźli.Resztki wybieramy z silosa na magazyn(i łaciatką pod ogon pójdzie).

Ponoć jęczmień ozimy niżej 600 netto spadł?

tez dzisiaj ostatnie 60 ton zyta sprzedalem

Mlyn jelonki zasypany pod korek, pytam sie skupujacego na ile to starczy? 2-3 tyg? a on 2,5 miesiaca:)

ale przynajmniej na moich terenach plonow to nie bedzie

wiekszosc kukurydz kolo metra ma i znowu zaczynaja sie zwijac

Edited by barkas

Ja i praktycznie wszyscy moi koledzy z branzy jesteśmy na tyle zasypani że w zniwa prawie nic nie kupimy. W tej chwili mam zboza pewnie do lutego przyszłego roku

Czyli kazdy liczy na spore podwyzki. Ale przy produkcji zwierzecej podstawa tanio sie zatowarowac

Słomy bedzie polowe tego co w tamtym roku, albo i mniej

No niekoniecznie, cena będzie może w 2028 roku dopiero zważywszy na zapasy jakie są. Poza tym niektóre zboża są niezłe. To nie taki rok, że wszędzie wszystko spalone. Jest źle bo jest ale bywało znacznie gorzej. Słoma raczej będzie bo tylko kłos się upalił a reszta twarda została.

Żyto aż do Jelonek woziłeś? Spory kawałek od nas. Nie pytałeś braci Górskich w Repkach? Kiedyś byłem u nich za pszenicą ale nie chcieli mimo dobrych parametrów bo mają swoich stałych dostawców a od obcego wezmą tylko jak będzie im za mało ale żyto chętnie by wzięli jak spełni ich parametry.

@Pałuczanin1981 tak, ten większy skup znalazł niby rozkruszka ale ja z tej samej próby przesiałem i nie znalazłem. Finalnie poszło nieco dalej, za lepszą cenę i do tego rzetelne badanie.

12 godzin temu, ikcomas napisał:

Odwoziłem dzisiaj końcówkę pszenicy. Na magazynie kupującego (rolnika akurat) na oko leży ze 2 tysiące ton, czeka qq do suszenia około tysiąc ton i mają jeszcze przywozić zboże. Magazyn wypełniony gdzieś w okolicy 30%. Inny duży skup jest też zawalony towarem. Mój najbliższy punkt daje cenę o 150 mniej więc też zapewne jest zasypany. Mamy lipiec a port już nie odbiera. Do tego widuję bardzo często samochody z pompą, które odbierają końcówki u rolników. Fakt, że nie znasz nikogo ze znajomych, który ma towar na magazynie wcale nie świadczy o tym ile nadal jest w Polsce.

To nie rolnik , skoro kupuje tysiące ton, to jest firma skupowo - handlowa raczej orawie wszedzie upaliło zboże i te 2 tony bedzie mniej,są rejony ze polowa,  policz ile to jest w skali kraju, gdyby tego zboza było aż tak dużo młyny by nie płaciły 850,a mieszalnie 830 za pszenice , tak było 3 tyg, temu, kto chciał sprzedać podpisał kontrakt, spekulanci licza że będzie nieurodzaj i zostawili nie z powodu że nie szło sprzedać

@lokizom jak by liczył że bedzie taniej by nie zrobił zapasów na pół roku, na początku czerwca zawsze mam wszystko sprzedane , magzyny wygazowane , czekają na żniwa

Edited by miwigos

Tutaj to trojszykiem terroryzują.Jakieś "robaki" to nawet po tygodniu na przyczepach znajdowali.

Moje "nadwyżki"od kilku lat jadą prosto od kombajnu.

Piniądz by się przydał,ale jeszcze miesiąc temu źle to wyglądało i zostawiłem celowo dla świń.

Ja mam pszenzyto kupowane po 630-650, zyto 550-600. Pszenica 770. Ceny netto u mnie. I nie mam zamiaru płacić w zniwa więcej a wręcz przeciwnie będę zaniżał ceny skoro jest tego jeszcze od zaj.... z zeszłego roku w kraju

@ikcomas u nas slomy zbytnio nie bedzie. Suchy kwiecien i maj zrobil ze nie porosly wysokie a pozniej poupalalo i strasznie rzadko sie zrobilo...

To lepiej sprzedawac na samym poczatku zniw czy przechowywac?

u mnie zyta i pszenzyta za tydzien do koszenia. Tylko ze teraz codziennie deszcze nadaja.

@barkas to dobrze że deszcze,  tutaj do żniw jeszcze trochę., nawet bobik trochę bardziej zielony po tych deszczach, jak było 41 stopni myślałem że padnie. 

@Pałuczanin1981 trojszyk chyba gorszy od wołka, bo śmierdzi. 

@sapek2 jutro bede jechal na chelm i krasynstaw, to ocenie te Wasze plantacje:)

U mnie nawet łubin posechl

Deszcz to tylko na qq i ziemniaki

btw jak bede mial 580-600 netto za zyto w zniwa to trzymac czy sprzedawac?

Chełm i Krasnystaw to cieniasy :) bardziej porównywalne z moją okolicą to Zamość i Hrubieszów...

Edited by sapek2

9 godzin temu, barkas napisał:

@ikcomas u nas slomy zbytnio nie bedzie. Suchy kwiecien i maj zrobil ze nie porosly wysokie a pozniej poupalalo i strasznie rzadko sie zrobilo...

To lepiej sprzedawac na samym poczatku zniw czy przechowywac?

u mnie zyta i pszenzyta za tydzien do koszenia. Tylko ze teraz codziennie deszcze nadaja.

Słome zostawia sie na polu

Niech klienci wpadną swoją prasą i zapłacą gotówką. :)

Jakieś przymiarki do cen za słomę kto ma?

Dnia 5.07.2026 o 07:29, miwigos napisał:

Słome zostawia sie na polu

Misiu złoty ja za slome z 1 ha, kupie sobie 30-50 ton kurzaka. 

To ta pozostawiona słoma wniesie wiecej prochnicy i skladnikow niz 20 ton kurzaka?

@sapek2 myslalem ze kolo Łęcznej ziemie porownywalen z krasnymstawem i chelmem, a tu chyba czarnoziemy:)

18 godzin temu, Pałuczanin1981 napisał:

Niech klienci wpadną swoją prasą i zapłacą gotówką. :)

Jakieś przymiarki do cen za słomę kto ma?

W poprzednim roku bylo 55 zl za bele 130 z pokosu, pozniej spadlo na 40, ale juz mialem wszystko sprzedane

Edited by barkas

To jak tani masz ten kurzak, słomiasty , czy sam bobek

Wychodzi ponizej 30 zl, slomiasty ale z indykow, pol roku stoja

2 minuty temu, Pałuczanin1981 napisał:

Jakie 130 za hektar?

wielkosc beli slonko:)

To dziwne te bele-tutaj 120 albo 150/180.

Coś ty taki miły, jak po 0,5l...misiu,złotko,słonko...? :)

U nas kazdy rozmiar robia, A taka akurat kupujacemy idealnie pasuje na przyczepy.

Tez wiekszosc 120 i 150/160

A i tylko zubr zawital, jeden:)

Dnia 4.07.2026 o 22:34, barkas napisał:

(...)

btw jak bede mial 580-600 netto za zyto w zniwa to trzymac czy sprzedawac?

ja bym sprzedawał...

14 godzin temu, barkas napisał:

Wychodzi ponizej 30 zl, slomiasty ale z indykow, pol roku stoja

To musisz mieć blisko , sam odbierasz ?

Tu za bobka 2500-3000 tyś łódka + rozwózka nieopłacalne, słome tniemy wszszystką

Edited by miwigos

Tak sam i sam slome zawoze

praktycznie caly dzien jezdzenia w 2-3 osoby - rozrzutnik 8 ton i dwie skorupy 8 ton.

Objetosciowo duzo tego jest