Napisano Luty 14, 2011 · Zgłoś post kto go nie zna :) więc piszcie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 15, 2011 · Zgłoś post Bizon Super Z056 rocznik 87. Wyposażenie dodatkowe: rozdrabniacz słomy, wentylator w kabinie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 16, 2011 · Zgłoś post proszę jaki zadbany poczciwy bizonik :)...miałem też takiego tyle,że z 83 roku i bez kabiny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 17, 2011 · Zgłoś post Powiem szczerze, że faktycznie jego stan jest naprawdę ok - ma wszystkie osłony, nie było żadnego bliższego spotkania ze słupem na polu itp. Nawet nie psuje się za bardzo. Tylko komfort pracy w nim, mimo że z kabiną - masakra :-\ Są firmy co oferują klimę do takiej kabiny, ale to koszt kilka tys. PLN, a trzebaby jeszcze pouszczelniać wszystko, a tego chyba się nie da zrobić dokładnie przy mechanicznych dźwigniach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 17, 2011 · Zgłoś post jaki pan taki kram :) to do wyglądu i stanu :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 16, 2011 · Zgłoś post Ma ktoś może instrukcję albo katalog w wersji elektronicznej do Z056? ps. Jak wasze bizony w tym sezonie się sprawują/sprawowały? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 16, 2011 · Zgłoś post Ma ktoś może instrukcję albo katalog w wersji elektronicznej do Z056? Tutaj są skany: http://instrukcja.pl/i/jig_1#photo_top A jak chcesz *.pdf to musisz założyć konto na chomikuj.pl i ściągnąć np. stąd: http://chomikuj.pl/Mariano1/Bizon+Z056+Super/Instrukcja+obs*c5*82ugi+kombajn+zbo*c5*bcowy+BIZON-SUPER+Z056,445282908.pdf Niestety ta przyjemność będzie kosztowała ok. 2 zł. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 18, 2011 · Zgłoś post Super! Dzięki! Już same skany są ok i mi pomogły. Ale pdf-a też na pewno ściągnę i może zbinduję, żeby książka była pod ręką Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 1, 2012 · Zgłoś post Może skracał ktoś łancuchy przenośnika listwowego? Tego w hederze. Jest tam spinka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 3, 2012 · Zgłoś post tak są zamki i półogniwka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 8, 2012 · Zgłoś post Witam mam męskie pytanie mianowicie jak ustawiacie swoje bizony do podstawowych zbóż znalazłam to co byście jeszcze konkretnie dopowiedzieli W przypadku czterech podstawowych zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa) wstępne nastawienia tych zespołów nie różnią się znacząco. Prędkość obrotowa bębna młócącego może być wybrana z zakresu 800-1100 obr./min, szczelina omłotowa na wlocie 14-19 mm, a na wylocie 4-8 mm, otwarcie żaluzjowego sita górnego 11-19 m, a dolnego 3-12 mm oraz prędkość obrotowa wentylatora 600-1100 obr./min. W przypadku zbioru owsa stosuje się większe otwarcie sit i mniejszą prędkość obrotową wentylatora. Powyższe parametry mogą się różnić dla konkretnego typu kombajnu i należy je traktować jako dane wyjściowe, stanowiące podstawę regulacji mechanizmów roboczych kombajnu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 10, 2012 · Zgłoś post no ja poczciwym bizonkiem nie młóciłem z 20 lat więc wiele zapomniałem modę tylko powiedzieć że ustawienia te co piszesz to bardzo ''luźna'' podpowiedź każde zboże jest inne nawet w tym samym rodzaju np. jęczmień jedna odmiana się lepiej domłaca a inna gorzej i trzeba pokombinować Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 5, 2012 · Zgłoś post Witam, czy ktoś z was montował klimatyzację w swoim bizonie? Pomyślałem, że idzie zima, trochę wolniejszego czasu, może sprubóję coś wykombinować - może wstawic taki używany zestaw z jakiegoś auta ze szrotu. Robił ktoś coś takiego? Może jakieś inne pomysły. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 5, 2012 · Zgłoś post Słuchaj biedron ja też miałem jeszcze rok temu bizona i wiem co to znaczy jeździć nim w upał, i tak jak tobie marzyła mi się klima, ale wybij sobie to z głowy koszt klimy która by miałaby być to ponad 7000 zł. i nie ma pewności że się schłodzisz bo kabina którą masz nie nadaje się do tego jest po prostu nieszczelna, pisze ci to bo tak jak ty marzyłem o niej bo sam kosiłem w swoim 130 ha gospodarstwie i dla swojego zdrowia kupiłem nowy kombajn z klimą.Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 8, 2012 · Zgłoś post toś mnie pocieszył ;) Fakt że kabina nie jest szczelna choćby przez to że wszystko jest na dźwigniach, a nie na kablach. Myślałem że ktoś może próbował takich eksperymentów z bardziej pozytywnym skutkiem. Na razie kombajnu niestety nie wymienię. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 8, 2012 · Zgłoś post biedron poszukaj klimy od dużego wana szaran czy też chryslera lub kia carnival na szrotach, one mają troszkę b. wydajne wentylatory cudów nie będzie czyli 16` ale zimne powietrze trochę cię schlodzi a lepszy rydz niż borowik dla teściowej to wcale nie musi drogo wyjść, zamiast do szefa idź do placowego;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 8, 2012 · Zgłoś post ''zamiast do szefa idź do placowego;)'' u nas jest wręcz odwrotnie placowi dorabiają na boku >:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 8, 2012 · Zgłoś post nie u nas jest tak samo, taniej u placowego niż u szefa. ja klime już za 50 nabijalem, a szef chciał 120 ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 12, 2012 · Zgłoś post ok, pójde zobacze co i jak i pomyśle czy warto kupować ewentualnie jak instalować Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 2, 2013 · Zgłoś post Mam do Was prośbę w takiej sprawie. W Bizonie z056 pekł przegub mechanizmu różnicowego. Naprawiliśmy to, złożyliśmy, ruszamy, a tu koła napędowe blokują się. Co to może być? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 5, 2013 · Zgłoś post sprawa rozwiązana, mechanik źle złożył hamulec ręczny. Dwa dni pogody w plecy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 5, 2014 · Zgłoś post Uważacie, że warto jeszcze takiego bizona kupić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 6, 2014 · Zgłoś post pewnie że warto tylko traf poczciwą maszynę od małego rolnika u nas jeden kupił od pierwszego właściciela z sąsiedniej wsi za coś koło 30000 maszyna garażowana stół do rzepaku kabina dosłownie jak od kol. @biedron ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 5, 2014 · Zgłoś post A jeśli chodzi o wydajność tej maszyny i jakość oczyszczania? Ponieważ u nas się śmieją niektórzy, że za bizonem nie trzeba siać :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 28, 2014 · Zgłoś post jak ktoś umie dobrze ustawić maszynę i ma nie pogięte sita, cepy itp, to nie powinno być źle. mówię to na swoim przykładzie - ziarno dobrze wymłócone, za kombajnem zawsze sprawdzam czy w kłosach nic nie zostaje, wg mnie jest ok, ale na pewno przy nowoczesnych maszynach będzie lepiej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach