jarki

JĘCZMIEŃ jary

631 postów w tym temacie

Jarych zbóż to raczej nie sieję ale na usłudze zawsze sieję głębiej jare i nawet jak sucho to wschody są idealne. Siew co prawda agregatem ale nieraz w taki beton sieję, że sam się zastanawiam czy jest sens.

Do kiedy najpozniej mozna siac jeczmoen jary zeby jeszxze w miare pon byl?  Bym zszedl troche z qq...

Jak sadzicie

U nas kiedyś sieli wyłącznie w kwietniu (niektórzy nadal) i się udawało bo panowała taka opinia, że wymarznie. Pamiętam kiedyś u mnie było przygotowane pole na ziemniaki ale zabrakło sadzeniaka i w maju był siany na wiosennej orce. Powątpiewaliśmy w powodzenie tej uprawy ale mega ładny był, leżał prawie na całości bo gnoju dużo było jak to pod ziemniaki. Bez żadnego nawożenia mineralnego już ale zbierany był jako ostatni. Mimo wszystko uważam, że to był tylko nadzwyczajny zbieg okoliczności. Jakoś bardzo mokro było wtedy bo rozrzutnik był utopiony i to na górce. Jęczmień jary ma większe szanse na udany plon siany teraz niż owies.

20 maja mam siane jak robiłem drenaż po łąkach i wtedy późno to musiałem.zasiqc, będzie pewnie 10 lat temu. Plonu nie było rewelacyjnego ale to najlepsze zboze na późne siewy

Siałem 2,5ha w ubiegłą sobotę 11 kwietnia..po zlikwidowanym rzepaku.Cudów się nie spodziewam,ale kto wie?(Rzepak 3t i jęczmień też. :) )
W 2013 po śnieżnej Wielkanocy siew był 20 kwietnia...mokra końcówka maja i 6t pykło.

"Jak brzoza pęka i słonko grzeje,to się najlepiej sieje."

Edytowano przez Pałuczanin1981

1 godzinę temu, ikcomas napisał:

U nas kiedyś sieli wyłącznie w kwietniu (niektórzy nadal) i się udawało bo panowała taka opinia, że wymarznie. Pamiętam kiedyś u mnie było przygotowane pole na ziemniaki ale zabrakło sadzeniaka i w maju był siany na wiosennej orce. Powątpiewaliśmy w powodzenie tej uprawy ale mega ładny był, leżał prawie na całości bo gnoju dużo było jak to pod ziemniaki. Bez żadnego nawożenia mineralnego już ale zbierany był jako ostatni. Mimo wszystko uważam, że to był tylko nadzwyczajny zbieg okoliczności. Jakoś bardzo mokro było wtedy bo rozrzutnik był utopiony i to na górce. Jęczmień jary ma większe szanse na udany plon siany teraz niż owies.

Kiedys jak bardzo mokro bylo, to zebral ojciec niewiele wiecej jeczmienia niz zasial:)

chyba zaryzykuje jutro albo pojutrze bo na 2 tyg do przodu sucho nadaja i nastepny piatek znowu przymrozki...

Edytowano przez barkas

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się