ppp197

Buraki

717 posts in this topic

Do świąt planuje zasiać, niech się dzieje co chce, deszczu nie widać a głupio pozwolić resztkom wilgoci z powierzchni uciec...

Jutro by była idealna pogoda ,ale nie zdąże ,w świeta nie sieje,a po świętach ma popadywać ,jak tylko pogoda pozwoli to sieje,nasiona czekają

W końcu są plantatorzy buraków

Damian masz z kim pogadać

W mojej wsi już nikt nie sieje w gminie z dziesięciu

No i posiane , warunki do siewu sprzyjające, wilgoć na równe wschody jest , teraz tylko trzeba zamówić ciepłe dni i noce...

@jarki toż u nas we wsi z 16 zostało 6ciu-od 2 do7 ha każdy..na burakach to zęby zjadłem,a jak zamarzły to można upędzić! na zimę

Też już posiane buraki ,warunki były idealne ,teraz byle nie było ulewy

Buraki pod wierzchem-siew 4.04,a chwasty na wierzchu-czas pryszczyć

U mnie siane 1 kwietnia 25 % już wzeszło ,a chwasty to może za 5-6 dni,gdzie niegdzie pojedynczy rzepak

Czym Wy teraz pryskacie buraki na chwasty ?

Jak ja siałem to był drogi poczciwy przedsiewny pyramin

Ewentualnie buracyl=venzar te paliły jeszcze w następnym roku

W burakach od lat nic nowego nie wymyślono i dalej lenacyl powszechnie się stosuje, a podstawa to fenmedifan, desmedifam i etofumesat

Mineło 21 dni po siewie , rządki przez pole znać mimo suchej gleby, chwastów za to nie widać praktycznie a nie było pryskane jeszcze

Betup lub kemifam + kemiron lub zamienniki, venzar, goltix, forte lub pyramin nic innego nie ma. Safari ładnie czyści od rzepaków. Co powiecie o Kosynierze?

Chwasty na wierzchu,ale tylko "pas brzegowy"trochę rzepaku...1zabieg Goltix1l+Powertwin1l+Partner...2 zabieg Goltix1l+Betanal maxxpro1l..3 zabieg Safari+trend...4 zabieg BABOHAK-i tak niezmiennie od 10 lat

10 dni różnicy od mego siewu 4.04.2016-to 100 ton z ha pyknie

Teraz czekają jeszcze na oprysk od jednoliściennych od brzegów pola i po 20 maja już mikro dolistnie, ogólnie takich buraków nie było u nas o tej porze, ryzyko z tak wczesnym siewu spore ale w tym roku chyba się opłaciło

Ile razy pryskane ,ja dzisiaj 3 raz ,bo 2 zabieg goltixem przepuścił rzepaki,moje siane 1 kwietnia ,podobne do twoich

Oprysk 3 razy, w sumie koszt 400 zł /ha, drugi zabieg mocno je przyhamował, teraz tylko deszczu i w połowie czerwca zakryją międzyrzędzia

To czym Ty pryskasz betanal max pro 1 litr-106 +goltix 1 litr 97,netto =203 razy 3 zabiegi =609 ,jak na 3 zabieg dałem safari wyjdzie drożej

1 zabieg 75% dawki kemironu i kemifamu

2 zabieg pełna dawka kemiron kemifam , dwa zabiegi za 200 zł

3 zabieg 1,5 L maxpro + venzar 0,25 L

Jak by poszukał środków tańszych n bazie fenmedifamu i desmedifamu da radę zejść jeszcze niżej

Ogólnie max pro strasznie drogo wychodzi a to tylko kemiron i kemifam + veznar z dodatkiem adjuwantu

Raz pryszczone i teraz na samosiewy-przy tegorocznej "improwizacji"to jeszcze oprysk z rzepaku działa,bo nie znam innej przyczyny,zwykle po 3 zabiegach byłem

@daymon to ja kopałem 16.12.2010 spod 30cm warstwy śniegu-firma" N."z N.n.Not. sobie sprawę olała i gdyby nie pozew zbiorowy spod Mogilna to i te 40% by nie wydrapali

Edited by jarki