ikcomas

Żniwa

1689 postów w tym temacie

Tam jest z 1,5 tony x4ha.Trochę szkoda?Talerzówką potraktowałem 0,25ha jęczmienia.Kombajny wyczyszczone-nikt do takiego skrawka nie przyjedzie.Jutro będzie na tym polu rósł rzepak.

No i proso wykoszone. Teraz tylko znaleźć kogoś kto będzie chciał tym nakarmić swojego ptaszka i będzie git. 

Przeważę jak będę sprzedawał, ale tak na oko ponad 3t/ha wyszło. 

I taki jest niby potencjał tej rośliny 3-4 t. Przynajmniej zmieściła się w tych widełkach bo zboża zdecydowanie poniżej przeciętnej. 

A to proso miałem na polu gdzie wcześniej dwa lata pszenica była.

Byłem na wycieczce 27-30 08 Mazury Zachodnie/ Ostróda  Elbląg  pszenica jęczmień prawie nie ruszona.

Przewodnik mówił że nie było dobrej pogody Żniwa zakończone 29 07. Bywało wcześniej  ale tu biegun ciepła.

Edytowano przez ikcomas

Jak zniwa kukurydziane sie zapowiadaja? tu masa kolb wielkosci klosow zyta...

Za kombajn sie nie zwroci nawet

Hej DOŻYNKI!(wsiowe 12 września!)aaa...Mój Wuj zmłócił dziś jęczmień jary-plon ze 2t/ha.

Tylko jak się obecnie mają dożynki właśnie do kukurydzy na ziarno.Może z "Andrzejkami" połączyć?

@barkas byłeś w moich terenach, widziałeś. Tęga ta kukurydza. O żniwach nikt nie myśli, na kiszonkę jeszcze nie ruszyli.

@ikcomas orientujesz sie po ile zamierzaja dawac za mokra? cos slysze 600-650 netto

Na kiszonke skupuja?

Z bula gadalem, to mowil ze u niego tez ladna, tylko problem ze po 4 kolby na roslinie

Nie mam pojęcia ale to byłaby nawet dobra cena. U mnie krowiarzy bardzo nie ma to raczej każdy ma ma swoje potrzeby.

Aj tam słuchaj Buły to zimą trampkach będziesz chodził. Nie widziałem jego qq, ładna na pewno ale po 4 kolby to przesadził. Może tylko taki zalążek bez ziarna to gdzieś się trafi ale nie uwierzę w pełni zaziarnioną.

Dlatego mowi, ze narzeka bo 4 kolby marne zamiast jedna konkretna:)

U mnie tylko na najlepszych kawalkach sa ladne, reszta bieda,

Tutaj krowiarze szukaja ale najchetniej by brali po 3-4 tys za ha, ale tylko te z kolbami,

bo sa tez kawalki, co prawda polowa lisci zielona, ale one nawet za kombajn sie nie zwroca.

Tutaj koło Janowca Wlkp. dają po 680 netto i prą do podpisania kontraktu...to będzie drożej?

Edytowano przez Pałuczanin1981

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się