Napisano Styczeń 21, 2020 · Zgłoś post 11 godzin temu, maslak88 napisał: najdłużej się rozpuszczał epso, No tak też kiedyś go brałem z Mogilna i za dobrze to nie było Swoją drogą ciekawe firma pewna a rozpuszczalność gorsza od konkurencji Kiedyś dałem się namówić na jakiś żółty to dopiero była tragedia sitka zapychał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 22, 2020 · Zgłoś post Żółty to chyba jakiś zanieczyszczony powinien być przeźroczysty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 6, 2021 · Zgłoś post "7 x wiecej mikroelementów dostarczonych do rośliny (przyswajalność)" https://agrosiec.pl/oferta/nawozy/dolistne/mgs-plus/ Jest mi ktoś w stanie wyjaśnić na chłopski rozum 1 osoba lubi to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 6, 2021 · Zgłoś post Masz kupić i zastosować nie roztrząsać na czynniki pierwsze (składu i marketingu firmy):) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 6, 2021 · Zgłoś post Nie wierze w takie cuda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 6, 2021 · Zgłoś post To ma być siarczan magnezu? (Czyżby REKLAMA ??? ) :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 6, 2021 · Zgłoś post Mnie też trudno uwierzyć w takie cuda dlatego pytam Prawda jest taka że jestem już w takim wieku że nowinki trudno przyswajam Czas idzie do przodu może jednak czas na zmianę przyzwyczajeń czy tylko siarczan? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2021 · Zgłoś post Wszystko drożeje kizeryt już1500zł i nie ma gdzie kupić w mojej okolicy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2021 · Zgłoś post Bo w tej chwili to nawozów się nie kupuje ,chyba że do ogródka działkowiec Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2021 · Zgłoś post " 7 x więcej mikroelementów .To coś ma ich no niech będzie trzy. Chyba powinno być, siedmiokrotna lepsza przyswajalność. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 10, 2021 (edytowany) · Zgłoś post Tak tak myślę że chodzi o 7 razy więcej MgS dla rośliny Co wcale nie jest mi łatwo uwierzyć Dlatego byłbym wdzięczny za więcej opinii Edytowano Marzec 10, 2021 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 11, 2021 · Zgłoś post Dnia 12.12.2012 o 12:03, jarki napisał: siał ktoś ten siarczan magnezu http://www.zchsiarkopol.pl/pl/nawozy-rolnicze/specjalistyczne/siarczan-magnezu-mgs-21-30 dzisiaj go zamówiłem cena 907 zł myślę że 250kg wystarczy na rzepak :-\ Nawet cena do dziś nie zmienna. Kopię w forum,ale na zboża ozime sypnąć pod skibę chciałem 130kg. Pod buraki 200kg po wiosennym włókowanie/niszczeniu mulczu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 11, 2021 · Zgłoś post Nawóz całkiem OK ale raczej radzę płytko wymieszać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 12, 2021 · Zgłoś post Już się doczytałem,ale wybiorę termin jesienny . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 21, 2021 · Zgłoś post Dnia 20.01.2020 o 18:16, przem napisał: jeśli można wiedzieć gdzie taki tani "siarczan" ? Tona siarczanu z Arkopu kosztuję 2428 zł brutto (bez uwzględnienia rabatów) i zrobisz 200 ha a z K+S kosztuję 1822 zł brutto a zrobisz 100 ha Arkop siarczan jednowodny MgO 23% - SO3 - 46 % EpsoTop siarczan siedmiowodny MgO - 16% SO3 - 32% Aby dostarczyć taka samą ilość składników z EpsoTop trzeba zastosować współczynnik 1,43 do tego z Arkopu a więc koszt brutto 1 ha 12,14 zł Arkop oraz 18,22 * 1,43(współczynnik) = 26,05 zł Mam wrażenie że masz sporo doświadczeń z siarczanem jednowodnym ? Możesz trochę temat rozjaśnić jak go rozpuszczasz i czy standardowe dawki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 22, 2021 · Zgłoś post @jarkiJak miałem stary opryskiwacz kilka lat temu bez rozwadniacza bocznego do sita od góry w zbiorniku najpierw wkładałem wąż z woda a później ten wąż zasypywałem od razu całym workiem siarczanu, odkręcałem wodę i on pomału się rozpuszczał, resztki nierozpuszczone które wyglądały jak "pumkes" po dolaniu do pełna wody w trakcie dojazdu na pole rozpuszczały się. Gdyby zrobiło się: do sita wsypało się siarczan i od góry go polewało wodą to wtedy robiła się skorupa która uniemożliwiała przedostanie się strumienia wody do głębszych warstw i na dole pozostawał dalej proszek. Teraz jak go rozpuszczam w rozwadniaczu, włączam wodę i pomału wsypuję proszek ciśnienie wody zabiera proszek od razu do głównego zbiornika i jest ok. Jakbym od razu wsypał cały worek 25kg do rozwadniacza to robiła się skorupa z która nie było problemu ja później rozpuścić pod wpływem ciśnienia z dysz ale trwało to zbyt długo. Jak wsypywałem siarczan siedmiowodny cały worek do rozwadniacza to oczywiście on zachowuje się jak mocznik i "kilka sekund" i cały worek rozpuszczony. I takie doświadczenie. To tak jak w życiu nic niej jest za darmo. Chcesz mieć coś taniej to musisz na to coś poświęcić więcej czasu. Dawki nawet ciut większe stosuję ponieważ mi tak worki na opryskiwacz pasują 6,25 kg na ha. Czyli worek na 4 ha. A jeszcze taka ciekawostka: Jakbyś rozpuścił siarczan magnezu w mauserze i zostawił wodę na słońce to nie zakwitną glony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 22, 2021 · Zgłoś post No tak nic w życiu za darmo tu jest taniej ale ten "pumeks" Przeliczając według tego współczynnika 1,43 to jesteśmy na równo ze składnikami Teraz kwestia dla rolnika czy problem z rozpuszczaniem jest wart niższej ceny Jeszcze kwestia według zaleceń ogólnie mniej MgO podamy w jednowodnym Ale mamy też na plus mniejszą ilość siarczanu w magazynie Zastanawiające jest dlaczego tak rzadko się go stosuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 22, 2021 · Zgłoś post Siedmiowodny daje sie 5%,jednowodny 2,5 według etykiety ,30 lat temu go stosowałem ,ale jak zobaczyłem jak sie rozpuszcza siedmiowodny zmieniłem zdanie ,no i więcerj składnika daje roślinom, po 3 razy na wiosnę daje i raz jesienią ,rzepak dwa razy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 22, 2021 · Zgłoś post Może jeszcze się doczekamy więcej płynnych/galaretek MgS Cena spadnie i będzie sens rozważyć wygodną formę siarczanu magnezu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 23, 2021 · Zgłoś post Ponad 10 lat daję takie dawki siarczanu i nigdy nie miałem problemu. Fakt gorzej się rozpuszcza ale tak jak napisałem wcześniej coś za coś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 23, 2021 · Zgłoś post A próbował ktoś ten jednowodny rozpuszczać w wiadrach na przykład ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 23, 2021 · Zgłoś post Ja mam jeszcze kilka ton mam po 600zł netto /1t siedmiowodny, to mi wystarczy. I wykupiłem cały granulowany a raczej resztki z lokalnej hurtowni po 699zł/1t. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 23, 2021 · Zgłoś post Ten co na nawozach chciał oszczędzać :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 23, 2021 · Zgłoś post to już całkiem totalnie kombinowanie. już takich rzeczy nie uznaje a wręcz nienawidzę. I jakie to wiaderko musiało by być aby rozpuścić 25kg ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 23, 2021 · Zgłoś post Dnia 6.03.2021 o 11:55, jarki napisał: "7 x wiecej mikroelementów dostarczonych do rośliny (przyswajalność)" https://agrosiec.pl/oferta/nawozy/dolistne/mgs-plus/ Jest mi ktoś w stanie wyjaśnić na chłopski rozum A takie cuda wianki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach