jarki

Soja

193 posts in this topic

Przy granicy z Ukrainą niestety my mamy inny klimat. Do tego brak hodowli; asf pomór i inne cuda połączone z agresywną polityką wobec polskich rolników 

658159c1df422_large.IMG_20230709_125014_23.jpg.e6066c2ccced95031261eada6f04a23b.jpg

Na tamtym zdjęciu gdzie soja jest większa nie widać, ale jak rośliny były mniejsze można zauważyć braki w obsadzie. Ciężka sprawa z tym. Z jednej strony gołębie, z drugiej mikropęknięcia obniżające zdolność kiełkowania, powstające przy zaprawianiu (używam betoniarki starego typu). A ta roślina to nie zboże że sypniemy 300kg saletry i za dwa tygodnie zielono na polu. Ale myślałem, że będzie gorzej z tym siewem. Poznaniak daje radę. Ale ogólnie powinno być jeszcze z pół tego więcej. 

Edited by ikcomas

Posiana w poniedziałek, byle gołębie ch.je znów nie robiły zamieszania

Taki problem z gołębiami ?

Tu w latach 80/90 też mi peluszkę wybierały 

Ostatnio nawet po kombajnie ptaków nie widywałem 

U nas to jedzą soję jak wschodzi. A jest ich sporo bo się przyzwyczaiły do tej okolicy ze względu na kalafiory i brokuły które też jedzą zaraz po posadzeniu jak roślinki jeszcze są małe. Niby różne odstraszacze stosujemy, ale to nie zawsze pomaga. Najlepiej jak się pojawia jakiś drapieżny ptak. 

Słyszałem od gościa co ma duże plantacje że najlepiej jest porozrzucać kurczaki na polu to drapieżniki się zlatują i odstraszają gołębie

1 person likes this

No o to chodzi właśnie. Lis też pewnie odstraszy te gołębie. A zauważyłem, że lisy lubią w jedno, pewne miejsce przychodzić. To jest zwierze, które szuka najprostszego rozwiązania zawsze. 

To należy zakopać w drewnianych skrzynkach te kurczaki 

Taaaa już wczoraj pies sąsiada tam niósł w pysku jednego do siebie. Chociaż na drapieżnego nie wygląda 

No przecież mam kury. Czasem jakaś stara sobie odejdzie. Dziś nad tym polem co soja wschodzi sokołek krążył czy tam myszołowek.

Edited by sapek2

To na plantacje soi jedna kura starczy myślałem że kilkanaście na hektar

Edited by ikcomas

To już są tajemnice plantatorów soi. Wy tam się o rzepaki martwcie czy wam chowacz nie wcina :)

Codziennie trzeba podjechać na ferme drobiu

Wychodzi, że coś to rozwiązanie z kurami daje. Zobaczymy jak dalej będzie.