ppp197

Uprawa ziemniaka

744 postów w tym temacie

U mnie też ciemnozielono od chwastnicy,wiechliny i komosy.Po niedzieli Stihl FS 120 w łapki wpaść musi.Kopiemy od moich imienin i lepiej wypada Queen Anna niż Impresja.

57 minut temu, Pałuczanin1981 napisał:

U mnie też ciemnozielono od chwastnicy,wiechliny i komosy.Po niedzieli Stihl FS 120 w łapki wpaść musi.Kopiemy od moich imienin i lepiej wypada Queen Anna niż Impresja.

Rotacyjna przyjedz. Szkoda zdrowia

@barkas jest jeszcze dziadkowie urządzenie z przystawki pasowej od C325.Obrócona kołem do dołu i przykręcone łańcuchy.Działa jak mulczer.Ale jest tego 0,1ha to się ogarnie.

Na grubą komosę to się zakłada metalową końcówkę i idzie. Jak naprawdę gruba się trafi do dźwięk jak z krajzegi :)

Jeszcze są głowice z sześcioma ruchomymi nożami, działa trochę jak rotacyjna, tylko niestety nie ma opcji wymiany noży. Ale mimo niepozornego wyglądu swoje potrafi. Niedawno robiłem porządki na skarpie, to wysokie bylice cięło jak żyłka trawę. Nawet z dzikimi śliwkami 1,5cm sobie radziło. Jedynie trzeba uważać na kamienie, bo jak zerwie nóż z nita, to już po robocie, bo ma bicie. 

Kutwa ziemniaki mi uschly... lodygi i gdzieniegdzie liscie  sa jeszcze jasnoszielone, reszta brazowe

Sąsiad ma skrobiowe i są mega zielone. Późno sadzone i jeszcze niektóre kwitną. Generalnie to partacz bo zachwaszczone komosą ale nic tam nie usycha. Jedyny oprysk który był to od chwastów po obredleniu.

Skrobiowe tak mają , u mnie zawsze na zniwa były suche , w tym roku robią sie żółte

czekamy na łęciniak ...:<

Edytowano przez ikcomas

@barkas was ist das...u Was...ten łęciniak? :D

"Jak Tekli to będziemy PYRY piekli!"

Edytowano przez Pałuczanin1981

Poprawiłem post zmieniając na polskie znaki i myślałem, że to wystarczy. Przenośnik wynoszący łęcin od kombajnu ziemniaczanego Anna.

Ta obieracz zielska. Kurde ze 4 klata temu kupilem anne, calkiem ladny stan za 5,5 tys, teraz najtanszy łęciniak znalazlem za 2900, niektore za 3500 a nawet powyzej 4000. Do tego dwa kola prowadzace, dwa lozyska samosnastawne i kolejne 500 zl:<

Aha!Akurat Anny nie miałem

(tylko Gosię,Monikę i Justynę :) )

Bez porównania...na 10ha chyba? Tutaj felga połówka+opona do kopaczki elewatorowej i 250zł poszło się je...ć.

A mam tego 0,1ha i kuzyn 0,25ha.Reszta wspólników kupuje ziemniaki w Dino.

tylko 1,5 ha ale za rok pewnie kolo 2 bedzie

elewatorowa tez sporo kopie, odrazu z sortowaniem na polu i do zyda

btw paszowe odbieraja po 0,4 zl

A ja myślałem że łęciniak to ten napastnik WKS Wygwidów. Między meczami dorabia przy wykopkach. 

U mnie jest Bolko tylko że górka palcowa mocno zjechana a to wydatek ok 2,5 tys chyba. Do tego kilka łożysk do wymiany. Także też kopaczką kopiemy w sumie. Chociaż fajnie by było znów Bolkiem kopać. Szczególnie moment wysypywania tym kombajnem jest emocjonujący. 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się