Napisano Maj 13, 2016 (edytowany) · Zgłoś post Dzień Dobry, czy są tutaj osoby, które mają doświadczenia z uprawą ostropestu plamistego? Chciałbym uzyskać jakieś informacje na temat nawożenia, zbioru oraz likwidacji samosiewów - czy są one tak uciążliwe jak opisuje kol. Tomasz w komentarzu do artykułu "Na dziki najlepszy ostropest"? Edytowano 31 Lipiec przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2016 · Zgłoś post Ja nie uprawiam, jedynie korzystam z rosnących samosiewów. Ale chcę w tym roku spróbować przesadzić parę roślin do ogródka, żeby ułatwić sobie zbiór. Z likwidacją raczej nie ma takiego problemu. Kiedyś na pastwisku usunąłem go zwykłym chwastoxem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2016 · Zgłoś post Ostropest samosiewy to walka na lata min.20 (ostatnia plantacja była w latach 80 a pojedyncze sztuki do dzisiaj się trafiają). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2016 · Zgłoś post Ale jak dużo tego wyłazi z ziemi i na jakim rodzaju gleby było siane? Zagląda tutaj ktoś, kto aktualnie uprawia tę roślinę? Jak się ona sprawuje w roli zapory przeciwdzikowej? :) Damian, dużo tego siałeś? Zdradzisz szczegóły agrotechniki - różniły się od obecnych zaleceń? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 31 Lipiec · Zgłoś post No i git. Bo mam możliwość posiania tego w przyszłym roku. Tu sąsiad który mi kosi, sieje trochę ostropestu na olej. Gołębiarze są skłonni 6 zł/kg dać nawet. Zapotrzebowanie by było. Pytanie jaki plon bo czytałem ,że optymalnie ok. 1-1,5 tony z hektara, ale przy odpowiednim prowadzeniu i nawożeniu na dobrych ziemiach może być więcej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 31 Lipiec · Zgłoś post Jak wygląda sprawa zwalczania samosiewów ? Kiedyś było to kłopotliwe z tego co zauważyłem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 1 Sierpień · Zgłoś post Podobno Chwastox sobie poradzi. Ja bym siał pszenicę po tym ostropeście. Podobno też ostropest kilka lat pod rząd daje radę jak kuku czy papryka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 3 Sierpień · Zgłoś post Pamiętam doskonale dawno temu jeden znajomy miał to dziadostwo Samosiewy rosły tam wiele lat Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 3 Sierpień · Zgłoś post @jarki to tak samo jak z rzepakiem, Jak po zniwach gleboko go walisz, to kilka lat bedzie wychodzil Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 4 Sierpień · Zgłoś post Bardzo możliwe To były czasy kiedy uważano że orka jest lekarstwem na wszystko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach