Pałuczanin81

Farmer-chat

3384 postów w tym temacie

Jest źle,bom Ci bardziej Pałuczanin-niż Kozak zaporoski,którego pra-pra-pra-pradziadek miał akt urodzenia wpisane w 1798r "illegitimi".

To znasz aż tyle pokoleń wstecz? Ja wiem tyle że mój pradziadek pracował w Argentynie. Czasem się zastanawiam czy się nie zapatrzyła na niego jakaś Conchita i czy nie mam jakiegoś kuzynostwa tam :)

@sapek2 to przez przypadek z 2012 roku.AGAD uruchomił darmową emisję testową ksiąg parafialnych.Akurat parafia Gołogóry była kompletna(1839-1875),a resztę znałem...i tak:Franek(młynarz,ur.1798)->Kazik(młynarz)->Józek(rolnik-kowal)->Władek(wójt-rolnik)->Marcin(rolnik)->Jan(rolnik)->i jo. :)

Też miałem pradziadków: jednego w Ameryce i drugiego we Włoszech...podczas I wojny światowej.

Tu by była potrzebna pomoc profesjonalnego historyka.W rodzinie zawsze się wspominało pradziadka-wójta.Tylko czytam,że te stanowisko w 20leciu niewiele się różniło od obecnych kompetencji.Więc może był tylko sołtysem?

Ale kończę w myśl przysłowia..."z Dziada,pradziada na jeszcze większego dziada"...czyli na mnie. :(

Nieprawda, chyba że żyta już nie rozpoznaję bo rzadko widuję. To tak na fioletowo wschodzi? Nie widziałem. U mnie żyta nie da się uprawiać, nie udaje się.

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się