Napisano Styczeń 16, 2018 · Zgłoś post 1 osoba lubi to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 16, 2018 · Zgłoś post @przem-coś studiujesz?wreszcie ciekawe forum się robi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 16, 2018 (edytowany) · Zgłoś post ja już po studiach :) U siebie w 2017 słabe plony rzepaku wynikały: przez przymrozek w czasie kwitnienia do -4C, słaba aktywność pszczół podczas zapylania, zbyt długi okres kwitnienia przez co choroby grzybowe miały większe okno infekcji !!! bardzo późny nalot robali Edytowano Styczeń 16, 2018 przez przem zmiana zdania 1 osoba lubi to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 16, 2018 · Zgłoś post A ja twierdze że najwiecej plonu zjadła zła pogoda za zimno podczas kwitnienia,nastepnie robale Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 16, 2018 (edytowany) · Zgłoś post @przem Niby nic nowego ale jak dobrze udokumentowane Jestem bardzo podobnego zdania do Was zbyt często uprawiamy rzepak W tym sezonie oprócz robactwa przez pogodę mieliśmy ogromną presję grzybów Jeśli mowa o genetyce również tej z heterozji mamy problem w każdej roślinie Poczynając od drzew przez warzywa po zboża i rzepaki Panowie kto pamięta poczciwy californium czy tym bardziej liska wie o czym mówię Na niego pszczoły leciały tak że aż cały chodził strach było podejść do plantacji Zdrowotność zabezpieczona jesienią horizonem na wiosnę późno caramba Na tym zwykle ochrona się kończyła a często nawet tego nie było Ale fakt na którym zwrócił uwagę @przem we wiosce cztery osoby siały rzepak Edytowano Styczeń 16, 2018 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 27, 2018 (edytowany) · Zgłoś post Mod. przeniosłem z http://forum.farmer.pl/topic/1141-nawożenie-rzepaku/?page=34 Tu zanim system korzeniowy się jakoś odbuduje to trochę czasu upłynie Ponownie twierdzę że plony w porywach 3 a miejscami będzie pół tony Trzeba oszczędzać albo zboże siać Edytowano Marzec 29, 2018 przez ikcomas przeniesienie z nawożenia rzepaku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 27, 2018 · Zgłoś post W 2016 bylo o 100 % lepiej na polu,jak ktoś chce oszczędzać na nawożeniu to niech lepiej przesieje bo się w żniwa zdziwi,jak bedzie taki rok na rzepak jak ubiegły to po 1 tonie namłócimy,jak 2016 sie powtórzy,to 2- 3 tony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 27, 2018 · Zgłoś post Moje przypuszczenia na ten rok jak plantacje zostaną to nawożenie zejdzie na drugi plan, pierwszoplanową rolę odegra ochrona, jesień potężna presja patogenów, teraz rozeta całkowicie zniszczona, korzeń dostał czyli wszystkie wejścia otwarte. Ważna może się okazać wytrwałość w aplikacji dolistnej mikro na początku wegetacji na prawie gołą ziemie, jak się odbuduje to sam sobie pobierze, na start potrzeba kopa jak passat tdi na dwójce :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 28, 2018 · Zgłoś post I cyk dwójeczka :D @barts powiadasz na drugi plan? Ja już zakończyłem na ten rok. Co region to inaczej w 2016 to był ten rok o którym nie chcę pamiętać było duuużo gorzej, teraz jest podobnie jak w 2015 gdzie też zgubił wszystkie liście. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 28, 2018 · Zgłoś post 2015 to wolałbym nie pamiętać. Też stracił wszystkie liście, rósł dobrze, kiedy większość łodyg była już gotowa do zbioru to jakieś 30% zaczynało kwitnąć - plon ok 1 t/ha. Tylko widzę że w tym roku nie wszystkie stracił i na razie lepiej się zbiera w porównaniu z 2015 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 28, 2018 · Zgłoś post 2015 rok siewu-czy zbioru?2013-2015 lata zbioru-najlepsze lata dla rzepaku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 28, 2018 · Zgłoś post 2015 siewu 2016 zbioru Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2018 · Zgłoś post To się zgodzę-w maju miała być kukurydza...i dał 3t/ha Ten rokujący do końca 1,5t(średnia 2t/ha) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2018 · Zgłoś post No właśnie też mi coś nie pasowało, ja pisałem o rzepaku 2015/2016, u mnie poniżej tony ale policzyłem razem jarym, którym przesiałem część ozimego tylko ten jary dostał glifosat na "kwiat" żeby zakończyć jego męki i moje. Teraz jest zdecydowanie lepiej, tylko ten śnieg znowu... No ile można? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2018 · Zgłoś post A ja panowie powiem wam że jak przesialem wtedy rzepak ozima jarym to sypnal mi dokładnie 3150 na hektar średnia z 3,3ha aż sam nie wierzylem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2018 · Zgłoś post znajomy przesiał wtedy jarym i się męczył z nim do września i uleciało 1,5 t/ha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2018 (edytowany) · Zgłoś post Coś ostatnio nam się te chude lata zbyt często zdarzają Moja pierwsza tragedia to 2011 wcześniej to wiejska sielanka Ale trzy lata później mój najlepszy plon w historii rzepaku Później to jeszcze 2015 ok a ostatnio walka o zwrot kosztów W okolicy głośno o zaniechaniu lub mocnym zmniejszeniu areału Tylko co w zamian kiedy ASF u bram ?? Zboża paszowe odpadają pozostaje pszenica i qq Edytowano Marzec 29, 2018 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2018 (edytowany) · Zgłoś post A co z ta qq i pszenicą robić jak nie będzie hodowli ? Jak już snujemy czarne wizje to tym roku plon rzepaku może być naprawdę trudny do przełknięcia Problemem nie jest pogoda a zbyt dużo rzepaku w płodozmianie, najlepiej to oddaje przykład zza zachodniej granicy Edytowano Marzec 29, 2018 przez barts Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2018 · Zgłoś post Dokładnie słabe plony to efekt nie tylko złej pogody Tu się kłania to co w powietrzu wokół naszych plantacji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 30, 2018 · Zgłoś post Problem złożony-rekordy 2014-2015 też były na polach bez zmianowania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 30, 2018 · Zgłoś post Lata 2014-2015 były Idealne dla rzepaku, powtórzę IDEALNE. z pełna ochrona czy bez sypały podobnie, takie coś zdarza się raz na dekadę, dwie ??? i teraz kiedy się powtórzy.....? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2018 · Zgłoś post Rzepaki kończą kwitnąć może mocne trzy tygodnie to potrwa Czyli cudów się nie można spodziewać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2018 · Zgłoś post Okolica niektóre nawet dwóch tygodni nie kwitły solidnie, plony będą wysokie jak się z kilku hektarów zsumuje, nadzieja w opadach ale czy nie nadejdą za późno i czy na pewno dotrą. A niektórzy się łudzili że jak zaczął kwitnąć to ładnie wygląda, płatki opadły i nadzieje też Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2018 · Zgłoś post 3 tyg. już kwitnie nie jest żle,do miesiąca prawie dobije,szkodników raczej nie ma,tylko musi popadać ,bo zaczyna redukować łuszczyny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2018 · Zgłoś post NIE no 22 kwietnia to jeszcze nie kwitł rzepak Te co redukują to przyczyna tkwi w korzeniu a raczej braku "pala" Tu faktycznie deszczu trza bo ogólni to rzepak by sobie jeszcze świetnie radził Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach