Napisano Listopad 5, 2016 · Zgłoś post Znów bajerujesz :D Znajomego kadore po opóźnionym tebu prawie po kolana Mój (nie kadore) jak tu Ktoś pisał przy słupie też w kolano Słowem co liść to szynka 2 cm wyżej bez szans przy ubiegłorocznej zimie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 5, 2016 · Zgłoś post Może i dałem jeden zabieg na plantacji nasiennej Kadore-jutro zajrzę "nad rzekę"-w mięszaninie z Chrobrym faktycznie trudno o różnicę w pokroju-tylko u Maruderów z UTP...do jajec,Panowie do jajec sięga :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 5, 2017 · Zgłoś post Praktykował ktoś z was obniżenie dawki na wiosnę Toprexu z 0.5l do 0,4l bo tak by mi pasowało bez zbędnego chomikowania , czy lepiej nie ryzykować . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 5, 2017 · Zgłoś post Zależy kiedy chcesz nim kropić chodzi mi o temperaturę bo można by coś dołożyć dla wzmocnienia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 5, 2017 · Zgłoś post No nie wiem jakie będą warunki, a co masz na myśli żeby dołożyć dla wzmocnienia ? czytałem że mocznik dodają . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 5, 2017 · Zgłoś post Myślałem o jakimś tańszym fungicydzie i dla tego temperatura wiadomo 12 Toprex czy karyx można w niższej spryskać Jeśli nie zależy Ci na mocnym skróceniu to jak się ociepli dasz jeszcze nieco tebu dla spokojności Wspomniałeś o moczniku kiedyś niemal do wszystkich zabiegów się dodawało z jednoczesnym obniżeniem dawki pestycydów Dziś środki z najwyższej półki mają tak cudowne adiuwanty że strach dodać cokolwiek Wielokrotnie pisałem że jestem przeciwnikiem mocznika w dolistnym nawożeniu 1 osoba lubi to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 6, 2017 · Zgłoś post Czyli jeśli by temperatura była dobra to mógłbym dodać tebu do toprexu ? A jaką dawkę byś proponował ? Jeśli chodzi o skracanie to ta odmiana jest średniej wysokości to nie powinno być źle :) Wspomniałem o moczniku bo czytałem że Syngenta w czechach właśnie poleca 0,35l toprexu z dodatkiem 10 kg / ha mocznika . Tu mam link ale po czesku https://www.syngenta.cz/news/aktuality/toprex-jak-ho-neznate Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 6, 2017 · Zgłoś post Tak tebu spokojnie można dodać a ten mocznik no cóż chcesz to próbuj Tylko czeskiego niet a z tłumaczenia coś o 2,5% stężeniu pisze więc na 200 powinno być 5kg Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 6, 2017 · Zgłoś post Ja rzadko stosuję mocznik , a jak już to osobno z siarczanem magnezu i tylko w rzepaku , i tu też nie zamierzam kombinować . A co do czeskiego to też nie znam , ale wujek google wszystko przetłumaczy :) A jaką dawkę tebu byś dał ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 6, 2017 · Zgłoś post Na chłopski rozum zabierasz 20% Toprexu więc około tyle dodaj tebu czyli 0,2 na dzień dobry 1 osoba lubi to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 6, 2017 · Zgłoś post Wielkie dzięki za pomoc:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 7, 2017 · Zgłoś post Ja bym nie kombinował za pare złotych,daje toprex na wiosne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 7, 2017 · Zgłoś post Zależy kilka lat temu wiosną na pierwszy szedł metkonazol solo i było cacy Później też nie było pictorów i.... a plony były zadowalające Fakt że teraz prawie każdy sieje rzepak i presja chorób wzrosła Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 8, 2017 · Zgłoś post Tak zerkam na poprzednie lata co stosowałem. W roku 2016 nie robiłem grzybówki na wiosnę, poszedł Pictor na płatek i to tyle. Troche wcześnie żeby pryskać, zobaczymy co będzie jak rzepak zregeneruje rozetę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2017 · Zgłoś post Ciężka decyzja tej wiosny 1) toprex 2) difekonazol solo brak efektu regulacji pokroju 3) tebukonazol solo 4) tebukonazol + difekonazol Narobili środków że nie wiadomo co wybrać, ciekawi mnie czy toprex wiosną w pełnej dawce nie za bardzo wyhamuje te mniejsze rzepaki na górkach które później wzeszły, odmiana półkarłowa to presji silnego regulowanie nie ma... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2017 · Zgłoś post Porter+Bukat!jest efekt JEDNAK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2017 · Zgłoś post 1. Toprex 2. Tiofanat metylowy + tebukonazol 3. Pictor To niemal pewne na ten rok Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2017 · Zgłoś post Aż 3 razy, po grochu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2017 · Zgłoś post @jarki Zakładam że toprex początkiem kwietnia, końcem marca, pictor za ok 4 tygodnie więc gdzie chcesz wcisnąć jeszcze jeden zabieg ? Czy obawiasz się słabego działania pictora na płatek i dlatego tebu czyszczące na pąka ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2017 · Zgłoś post U mnie standart toprex,na 15 ha na próbe tilmor ,na platek propulse, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2017 · Zgłoś post Plan jest taki pierwszy zabieg koniec marca trzeci około pół maja Pomiędzy ma być ta mieszanina na twardzikową ja to nazywam yamato+ W moim rejonie zgnilizna twardzikowa od lat robi spustoszenie a na ochronie nigdy nie oszczędzam @lokizom wiesz może jak się ma zgnilizna twardzikowa w grochu względem tej w rzepaku ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 9, 2017 · Zgłoś post @jarki nie mam pojęcia, ale zapytam jutro mojej Pani ekspert, może coś rozjaśni. Jakbym zapomniał to przypomnij na priv Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 10, 2017 · Zgłoś post Raczej w tym roku nie będzie warunków na pierwszy zabieg w marcu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 10, 2017 · Zgłoś post @jarki Zazwyczaj są to różne szczepy na rzepaku i grochu ale niestety szybko potrafią "przechodzić" na inne podatne gatunki (np. jak w Twoim wypadku groch-rzepak). Wprowadzić zboze po takiej kolejności roślin, najlepiej dluzej niż tylko raz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 10, 2017 · Zgłoś post Narazie się nie martwię choć szukam informacji i trzymam rękę na pulsie Zgnilizna twardzikowa to bardzo popularna choroba nie tylko rzepaku Rapsa po grochu mam kolejny raz i póki co tak będzie bo to super stanowisko Pomysł z fungicydami wziął się z powodu specyfiki pola na którym był w ubiegłym roku Tam zawsze miałem problem z tą chorobą dlatego chciałem to sprawdzić i wyszło Choć rok był powiedzmy o mniejszej presji ale to pole jest mocno zainfekowane Z tego co wiem BAYERanci mają jakiś biologiczny wynalazek zapomniałem nazwy Stosują to w warzywach podobno skuteczny można też w rzepaku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach