biedron

Dopłaty polityka rolna

1,093 posts in this topic

Na czym polegają normy GAEC 8 i 9?Chcą nas uszczęśliwić obowiązkowym zmianowaniem i odłogowaniem.

@Marecki jakie mogą być trwałe elementy krajobrazu.Jesteś expertem w takich dziedzinach.

Ekspert ze mnie jak z koziej... Chodzi np o rowy, zadrzewienia, żywopłoty, albo jak masz jakąś drogę dojazdową, przez pole do uprawy gdzieś z tyłu działki, której nie orzesz (tej drogi oczywiście). 

Czy ta dywersyfikacja upraw powyżej 10 ha upraw od 2023r- to już została zatwierdzona?Co to są te grupy roślin.Dotychczas formy jare i ozime były w różnych grupach,a teraz czego od nas chcą?

Pamietaj ze na pewno oni nie ulatwiaja wiec spodziewaj sie komplikacji. A pieniadze te same albo mniejsze uwzgledniajac inflacje

To,że mało atrakcyjne wynagrodzenie to wiemy od kilku lat.

https://www.google.com/amp/s/www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/w-nowej-wpr-od-10-ha-gruntow-ornych-wymagane-beda-3-uprawy,109635.amp

Tu masz wyjaśnione. A na szczegóły moim zdaniem najlepiej poczekać, bo jeszcze jeden sezon do tych bzdetów nam został, to raczej nie ma co zawczasu srać żarem. Do tego czasu na inne sposoby zdążą nam życie uprzykrzać. 

@Marecki mnie ASF i bioasekuracją życie utrują.

Generalnie to 4% powierzchni na ugór i 10% na INNĄ uprawę.To z 14,5 ha "odpadnie" ponad 2ha.

Edited by Pałuczanin81

No co Pan zrobisz. Śmieszne to, bo wymyślone jak zwykle przez kogoś nie mającego o temacie zielonego pojęcia. Ale liczą się tabelki, wykresy, procenty i unia ratuje świat przed zagładą. Naszemi ręcami i polami. 

Socjaliści w osobie timermansa chcą ratować świat 

Zapomnieli tylko że świat istnieje jeszcze poza UE 

1 person likes this

@jarkiale na przykładzie mojego areału dobrze rozumiem proponowane (zatwierdzone?)zasady.

Trzy rodzaje upraw, więc albo groch,albo powrót do rzepaku.

Nad tym akurat się zastanawiam. Jedno na mnie, drugie na żonę. Wtedy teoretycznie zaliczki powinny być nawet szybciej :p

@Marecki,a jak żony zaliczka przyjdzie prędzej to będziesz musiał się przy miziać-żeby się podzieliła. :)

U mnie jeszcze teściowa sprzeda te 5ha to już wolę ją grochem obrzucić.

... Pałuk to nie ja mam dzieci tylko ty i to na kogo będą pracować zależy tylko od ciebie... kiedyś w Farmerze było napisane że ziemi naszym dzieciom nie zostawiamy, my ją od nich pożyczamy... tak samo jest ze wszystkim... z podatkami, polityką... dobrze że jest chociaż nowy naczelny w Farmerze który mówi jak jest... a co z tym zrobicie to wasza sprawa... 

... heh @ansu tylko granicę naszych terytoriów polowań ustalmy tak na linii Jabłonna-Czerniejów- Skrzynice... :)

Jestem Euroentuzjastą-tylko się dostosowuję do sytuacji,taki pływak.Jest 500+ to biore.

... Unia się rozpadnie możliwe że za naszego życia.... Wielka BRytania unię opuściła to jeszcze unia do niej z pretensjami... 

Będę już nieboszczykiem,a dzieci będą dorosłe.

Toć Europa jako kontynent się nie rozpadnie.

Od kolejnego rozdania nam przestaje się opłacać siedzieć w tym kołchozie 

Miejmy nadzieję że ktoś kiedyś wpadnie na pomysł referendum :D

Powinni zrobic taka ankiete na farmerze dla rolnikow, czy sa za pozostaniem w UE. Mysle ze wynik moglby byc zaskakujący 

Gdyby tylko 30% dopłat zależało od GAEC to na gruntach wyłączonych jesteśmy tyle samo uzyskać (licząc marne 2,5tys./ha).

Gdzie pozostałe aspekty nie na mój rozum.

Edited by Pałuczanin81

Ekoschematy mozna bedzie laczyc??? Co z rolnictwem zrownowazonym, bedzie mozna tez to ciagnac i ekoschematy?

Tak malo wiadomych jest a trzeba juz wiedziec co siac niedlugo. Mam sporo dylematow co siac w tym roku na niektorych polach zeby pozniej sobie nie zawalic jakis programow

Edited by lokizom

Mam nadzieje że nic nie będę musiał zmieniać ,jedynie część ugór