Posted July 21, 2021 · Report post Na czym polegają normy GAEC 8 i 9?Chcą nas uszczęśliwić obowiązkowym zmianowaniem i odłogowaniem. @Marecki jakie mogą być trwałe elementy krajobrazu.Jesteś expertem w takich dziedzinach. Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2021 · Report post Ekspert ze mnie jak z koziej... Chodzi np o rowy, zadrzewienia, żywopłoty, albo jak masz jakąś drogę dojazdową, przez pole do uprawy gdzieś z tyłu działki, której nie orzesz (tej drogi oczywiście). Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post Czy ta dywersyfikacja upraw powyżej 10 ha upraw od 2023r- to już została zatwierdzona?Co to są te grupy roślin.Dotychczas formy jare i ozime były w różnych grupach,a teraz czego od nas chcą? Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post Pamietaj ze na pewno oni nie ulatwiaja wiec spodziewaj sie komplikacji. A pieniadze te same albo mniejsze uwzgledniajac inflacje Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post To,że mało atrakcyjne wynagrodzenie to wiemy od kilku lat. Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post https://www.google.com/amp/s/www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/w-nowej-wpr-od-10-ha-gruntow-ornych-wymagane-beda-3-uprawy,109635.amp Tu masz wyjaśnione. A na szczegóły moim zdaniem najlepiej poczekać, bo jeszcze jeden sezon do tych bzdetów nam został, to raczej nie ma co zawczasu srać żarem. Do tego czasu na inne sposoby zdążą nam życie uprzykrzać. Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 (edited) · Report post @Marecki mnie ASF i bioasekuracją życie utrują. Generalnie to 4% powierzchni na ugór i 10% na INNĄ uprawę.To z 14,5 ha "odpadnie" ponad 2ha. Edited August 1, 2021 by Pałuczanin81 Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post No co Pan zrobisz. Śmieszne to, bo wymyślone jak zwykle przez kogoś nie mającego o temacie zielonego pojęcia. Ale liczą się tabelki, wykresy, procenty i unia ratuje świat przed zagładą. Naszemi ręcami i polami. Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post Socjaliści w osobie timermansa chcą ratować świat Zapomnieli tylko że świat istnieje jeszcze poza UE 1 person likes this Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post @jarkiale na przykładzie mojego areału dobrze rozumiem proponowane (zatwierdzone?)zasady. Trzy rodzaje upraw, więc albo groch,albo powrót do rzepaku. Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post Albo podział gospodarstwa :D przecież to socjalizm :P Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post Nad tym akurat się zastanawiam. Jedno na mnie, drugie na żonę. Wtedy teoretycznie zaliczki powinny być nawet szybciej :p Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post @Marecki,a jak żony zaliczka przyjdzie prędzej to będziesz musiał się przy miziać-żeby się podzieliła. :) U mnie jeszcze teściowa sprzeda te 5ha to już wolę ją grochem obrzucić. Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2021 · Report post Dogadamy się ;) Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2021 · Report post ... Pałuk to nie ja mam dzieci tylko ty i to na kogo będą pracować zależy tylko od ciebie... kiedyś w Farmerze było napisane że ziemi naszym dzieciom nie zostawiamy, my ją od nich pożyczamy... tak samo jest ze wszystkim... z podatkami, polityką... dobrze że jest chociaż nowy naczelny w Farmerze który mówi jak jest... a co z tym zrobicie to wasza sprawa... ... heh @ansu tylko granicę naszych terytoriów polowań ustalmy tak na linii Jabłonna-Czerniejów- Skrzynice... :) Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2021 · Report post Jestem Euroentuzjastą-tylko się dostosowuję do sytuacji,taki pływak.Jest 500+ to biore. Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2021 · Report post ... Unia się rozpadnie możliwe że za naszego życia.... Wielka BRytania unię opuściła to jeszcze unia do niej z pretensjami... Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2021 · Report post Raczej ten kołchoz w ciągu 10-20 lat padnie Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2021 · Report post Będę już nieboszczykiem,a dzieci będą dorosłe. Toć Europa jako kontynent się nie rozpadnie. Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2021 · Report post Europa nie unia tak Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2021 · Report post Od kolejnego rozdania nam przestaje się opłacać siedzieć w tym kołchozie Miejmy nadzieję że ktoś kiedyś wpadnie na pomysł referendum :D Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2021 · Report post Powinni zrobic taka ankiete na farmerze dla rolnikow, czy sa za pozostaniem w UE. Mysle ze wynik moglby byc zaskakujący Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2021 (edited) · Report post Gdyby tylko 30% dopłat zależało od GAEC to na gruntach wyłączonych jesteśmy tyle samo uzyskać (licząc marne 2,5tys./ha). Gdzie pozostałe aspekty nie na mój rozum. Edited August 8, 2021 by Pałuczanin81 Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2021 (edited) · Report post Ekoschematy mozna bedzie laczyc??? Co z rolnictwem zrownowazonym, bedzie mozna tez to ciagnac i ekoschematy? Tak malo wiadomych jest a trzeba juz wiedziec co siac niedlugo. Mam sporo dylematow co siac w tym roku na niektorych polach zeby pozniej sobie nie zawalic jakis programow Edited August 8, 2021 by lokizom Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2021 · Report post Mam nadzieje że nic nie będę musiał zmieniać ,jedynie część ugór Share this post Link to post Share on other sites