forumowicz

Politycy

1065 postów w tym temacie

Dnia 29.03.2025 o 00:01, jarki napisał:

Proszę o wyjaśnienie po ludzku o co chodzi

gaec 2:
Po chłopsku: zakaz głębokiej uprawy oraz tworzenia i napraw bieżących melioracji. Tym gaeciem na dziś objętych jest 399 k ha. Ma ona na celu ochronę gleb zasobnych w węgiel przed degradacją, z reguły są to gleby torfowe oraz tereny podmokłe. Głównym kryterium objęcia strefą była zawartość materii organicznej na poziomie 40 proc. przy miąższości tej warstwy wynoszącej minimum 40 cm.( za farmer.pl ).
U nas normą gaec 2 są objęte m.in  studzienki melioracyjne ( one materii organicznej mają w betonie w  pip) oraz rowy. 
W jednym miejscu 5 km po rowie jest ok 100 m bieżących gaeca 2 na rowie. Kilka lat temu w tym miejscu bobry zrobiły tamę i  uwaga, zalało dodatkowo jakieś 80 ha. Więc zakaz melioracji ( odtwarzania melioracji ) spowoduje że te 100 mb, jakieś 200 m2 gaeca2, będzie oddziałowywało na 80ha. Więc zasięgi gaec2 to nie będzie 399 k ha 

Edytowano przez ikcomas

U mnie o dziwo nie ma, przynajmniej na mapie bo wniosku jeszcze nie odpalałem. Wdrażają zielony ład aż furczy. Ciekaw jestem jak teraz będą torf kopać do pieczarek. U mnie zagłębie pieczarkarskie.

Edytowano przez ikcomas

Chyba jedyna mądra rzecz w tym całym zielonym nieładzie tylko jak to zrobić?

Komuna narobiła bałaganu w całej Polsce udając meliorację spuścili wszystko co szło 

Można to w jakiś sposób odbudować ale kto mógł wszystko orał teraz się topią 

Pytanie jest jak to w tym nieładzie jest zapisane bo nasi mają skłonności nadinterpretować 

Trzeba też pamiętać że są tereny gdzie takie łąki są bardzo dobrze użytkowane 

Z drugiej strony woda staje się ogólnokrajowym problemem 

No jak dobre?

"nie buduje się na nich i nie odnawia rowów i instalacji drenujących do odwadniania lub odprowadzania wody z terenu"

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/co-wynika-z-obowiazywania-normy-gaec-2

Żuławy nam chcą zalać

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/rzad-chce-zalac-zulawy-gaec-2-wygeneruje-powazny-problem-w-rolnictwie,159240.html

W unijnym nie ma nic o normach tylko hasłowo. W krajowym rozporządzeniu wprowadzili właśnie zakaz melioracji i wydobywania torfu. Jak podłoże do pieczarek robić teraz? Toż to NRL! Wprowadzili!

https://konkret24.tvn24.pl/polska/ue-chce-zalania-400-tysiecy-hektarow-najlepszych-ziem-w-polsce-nie-st7977499

W ostatnim linku zobaczcie jaka manipulacja TVN. Konfederacja mówiła o 400 tys. hektarów a według kalkulacji miało być maks 150 tys.. Skąd wiedzieli? Ano wiedzieli.

Edytowano przez ikcomas

O to to to właśnie oni potrafią wszystko przeinaczyć 

Nam Żuławy zalać to może całą Holandię też trzeba zalać 

Patrzę na tą mapę to gleby organiczne i obszary podmokłe to jest to ?

Jeśli tak to u mnie nawet za mało do zalania pamiętam że było więcej 

https://gaec2.iung.pl/

Chyba tak ale oddziaływanie jest o wiele dalej bo jak nie można odnawiać rowów, wycinać krzaków itp. to zaleje większy obszar.

Niderlandy głosowali akurat przeciw, Polska, Włochy, Szwecja, Finlandia i Węgry też ale to za mało.

Nie wolno wycinać krzaków. Jakichkolwiek? Bo tak się składa, że wzdłuż rowu dwa lata temu posadziłem wierzbę energetyczną na zrębkę. Teraz w tym miejscu zaznaczyli mi gaec2. I co, nie mogę tej wierzby wyciąć? Przecież i tak odrośnie, bo po to jest posadzona. 

Czyli znowu buc za biurkiem będzie wiedział lepiej, niż ja i decydował. I to się nie skończy. 

Skończy się jak wygra Mentzen w wyborach prezydenckich a Konfederacja w Sejmie będzie miała 100 posłów w następnych wyborach. Tylko do tego czasu wprowadzą wszystko. NRL wprowadzili rozporządzeniem, nie wiem czy to zgodne z prawem bo implementacja przepisów unijnych powinna chyba być wprowadzona ustawą.

Zmieni się władza i nic się nie zmieni.
To nie władza jest winna a społeczeństwo. Czyli my

Edytowano przez ikcomas

Uważam, że zmieni, tylko nie popis. Ale tak, masz rację. Winne jest społeczeństwo bo głosuje albo na tęczowych pojebów albo na tych drugich. I tak to trwa już 20 lat.

Nie wiery żeby konfederacja coś wielkiego zmieniła 

Dziś "dwa razy obiecać to jak raz dotrzymać" 

Jeśli dojdą do koryta się okaże 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się