Napisano Maj 30, 2011 · Zgłoś post Co sądzicie o Acanto 1l na T2? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 30, 2011 · Zgłoś post Kiedys stosowałem ale to jakby wode sitkiem nabierac :o..jest mase dodatkowej pracy bo przeciez trzeba juz zastosowac cały program z odzywkami i antywelegaczami....a tak spryskam na chwasty i czasami odzywka i głowa spokojna ;)Jeszcze jak zboze jest drogie to sie zwróci...a tyle lat było tanie i według wszystkich obliczen sposób ekstensywny był bardziej opłacalny....zboze stosuje tylko dla zwierzatek wiec nie musi posiadac parametrów, no i mam słabsze gleby wiec rekordowych plonów nie ma sie co spodziewac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 9, 2011 · Zgłoś post zakończyliście już ochronę ? bo ja teraz po deszczach :o chyba jeszcze dam trzeci zabieg ale muszę pszeniczkę obejrzeć czy warto :-\ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2011 · Zgłoś post U mnie pszenica chyba da sobie radę jak dostała na T2 siekierę z mieszanki Amistaru i Artei a pszenżyto chyba nie warto :-\. Te ładniejsze wygląda nieźle a gorsze chyba nie ma sensu inwestować Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 16, 2011 · Zgłoś post nowa strobiuryna http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/ochrona-roslin/nowy-fungicyd-o-szerokim-spektrum-dzialania,28973.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 16, 2011 · Zgłoś post środek jest nowy, ale substancja aktywna już nie. Można ją spotkać w innych fungicydach zbożowych np. Amistar 250 SC, Strobi 250 SC Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 16, 2011 · Zgłoś post no właśnie po jaką chol@re trzy takie same środki tej samej firmy :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2011 · Zgłoś post Myślę że marketing jest tutaj główną przyczyną, a konkretnie przesłanki ekonomiczne. Åatwiej producentowi jest sprzedać taki produkt, po drugie w kolejnym zarejestrowanym ma większą paletę roślin, które można nim chronić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2011 · Zgłoś post pewnie Masz rację bo sam stary osioł dałem się złapać że NOWOŚĆ :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 28, 2011 · Zgłoś post Moje pszenżyto na kawałku gdzie nie widziało żadnych oprysków: http://www.fotka.pl/profil/ikcomas/albumy/1,Ja/72039558,Niechronione_pszenzyto?authkey=38d90f79e82d429311765c3d3c37d0a6 A to mączniak sąsiada: http://www.fotka.pl/profil/ikcomas/albumy/1,Ja/72040189,Grozny_maczniak?authkey=38d90f79e82d429311765c3d3c37d0a6 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 21, 2013 · Zgłoś post Jaki plan ochrony na ten rok? Ja jestem zadowolony z poprzedniego roku: T1 - 225g prochlorazu + 250g tebu i setka Falconu T2 - Artea + Amistar (na pszenżyto sama Artea) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 21, 2013 · Zgłoś post wszystko ok mam takie same rozwiazanie. tylko po co ta setka falconu przeciez posiada on 3 substancje aktywne w tym tebukonazol sie powtarza w tebu. ja daje 0.5 tebu + 0.5 mirage. tanio i ok. T2 to jest beton ale cholernie drogi. A zamiast falconu to moze topsin ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2013 · Zgłoś post u mnie na dzień dobry na pewno tradycyjnie capalo a co dalej pożyjemy zobaczymy :-\ trzy sezony tak robię nawet w ubiegłym roku poszedł na jare Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2013 · Zgłoś post Capalo jest ok musi byc idealna pogoda a wyzej podana mieszanine mam sprawdzona i duzo taniej wychodzi niz capalo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 27, 2013 · Zgłoś post U mnie to w sklepach to UFO jest częściej widywane niż Capalo dlatego trzeba kombinować (do tego drogie). Owszem tebu się powtarza dlatego przeważnie nie daję całego litra na hektar ale wprowadzam dodatkowo jeszcze 2 substancje czynne Falconem. Topsin powiadasz? Ciekawe, za rok może spróbuję bo Falcon już mam na ten rok ;D T2 beton oczywiście ale jak tak pojadę to mam spokój do żniw, wyjeżdżam na zasłużone wakacje i się nie martwię. Amistar dodaję oczywiście jeśli to jest uzasadnione ekonomicznie bo jeśli słaba uprawa to nie ma sensu, i daję tylko na pszenicę. Tylko jest wtedy problem z dojrzewaniem. W tamtym roku moja pszenica schodziła pod koniec żniw. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 27, 2013 · Zgłoś post swego czasu falcon stosowałem jako jedyny w jęczmieniu jarym i mogę powiedzieć że dobrze się spisywał jest to też ciekawe rozwiązanie na T2 w pszenicy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 27, 2013 · Zgłoś post Witam, Chciałbym się dowiedzieć iloma zabiegami i jakimi substancjami aktywnymi (konkretnymi środkami) chronicie swoje uprawy pszenicy od chorób grzybowych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2013 · Zgłoś post Witam! Czytaj kolego od początku cały wątek. ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2013 · Zgłoś post ikcomas KAzdy konbinuje jak moze zeby było dobrze i tanio. Capalo OK ale nie wierze w ich cudowny duet pozal sie Boże. Ja mam sprawdzone mirage + tebu ale chce własnie dorzucic cos jeszcze np topsin nie wime czy mozna mieszac nie byłem jeszcze u doradcow od ŚOR. A ja stosowałem amistar pierwszy rok i nie miałem wogole problemu z dojrzewaniem u mnie sa tacy co dawali artea na t2 w pszenicy i T3 falcon co zupełnie nic nie dało. wole popryskac 2 razy ale porzadnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2013 · Zgłoś post Duett fakt to masakra jakaś. Topsin jest ok, można by dać ze 100g ale nie wiem jak z mieszaniem. Tebu i Mirage to emulsje a Topsin stężona zawiesina. Najlepiej sprawdzić doświadczalnie w pojemniku i jak się nie zrobi galareta to do opryskiwacza i heja. Dlatego między innymi ja daję Falcon bo to też emulsja i nie mam problemów z mieszaniem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2013 · Zgłoś post Zaraz zapytamy naszego eksperta i zobaczymy co powe o mieszaniu tych srodkow. Amistar cholernie podrozał masz moze jakas inna alternatywe na T2 w pszenicy zamiast kombinacji artea amistar??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2013 · Zgłoś post Większość z Was nie stosuje zabiegu T3 ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2013 · Zgłoś post w pszenicy ozimej zawsze robię trzy zabiegi fungicydowe ostatni to zwykle falcon lub artea {chodzi o triazole} a przed coś ze strobiluryn zależy od ceny kiedyś były to: np. stratego,juwel ostatnimi laty szedł swing jeszcze wcześniej {T1} jak pisałem capalo jest to drogo ale jakość i plon zboża rekompensuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2013 · Zgłoś post uprzedziłeś mnie ;D . nic dodać nic ująć. ale w tym roku nie będzie czasu na trzeci zabieg. zwykle to o tej porze już się obserwowało zboża i przymierzało do pierwszych oprysków a teraz? pierwszy rozsądny wjazd na pole z opryskiwaczem to połowa maja (o ile oczywiście będzie w co wjeżdżać :-[ ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2013 · Zgłoś post :-\ no nie wiem u mnie ostatnimi laty pierwszy zabieg w pszenicy był miedzy 1.05 a 9.05 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach