Posted April 1, 2021 · Report post Nie nawet jeszcze nigdy takiej opcji T0 nie rozważałem Moje pszenice jednak nieco później siane choć ta po pszenicy ?!? Możliwe że w przyszłości i mnie czeka zabieg tylko tiofanat będzie nie realny Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2021 · Report post Najgorsze jest to że tiofanatu nie można praktycznie z niczym mieszać, nawet z MgS Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2021 · Report post W ubiegłym roku mieszałem w T4 z basfoliarem Nic się nie działo Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2021 · Report post Odkąd kilka lat temu zrobiłem "kleik"z borem mam uprzedzenia co do mieszanin.Ale brak czasu nawet na podstawowe zabiegi. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2021 · Report post @jarki ja patrzę na tabelę mieszania. Jest nawet taka apka od firmy I..... z Olkusza, ich produkty z dość popularnymi s.o.r. też tam są. Właśnie tiofanat to chyba najgorsza substancja do mieszania Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2021 · Report post Nie widzę sensu pryskania , herbicyd na dwuliścienne poszedł ,odżywki też Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2021 · Report post ja zrobiłem pierwszy raz T0 - morfolina + triazol Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2021 · Report post Po czym stanowiska i jaka presją chorób ? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 3, 2021 (edited) · Report post Jakie odmiany pszenicy?te "podatne"wg Ciebie skasowałeś. Piszecie o zabiegu jesiennym,czy wczesnowiosennym. U mnie wraz z ciepłem się znacznie poprawiło Edited April 3, 2021 by Pałuczanin81 Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 3, 2021 · Report post Stanowisko po rzepaku a pszenica to Kilimandzaro. Siew początek października. Miałem to dodać jako dodatek do Delaro ale podzieliłem zabieg i zobaczymy co z tego będzie zwłaszcza że było ciepło i triazol się wchłonął w optymalnej temperaturze Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2021 · Report post Co z fungicydami w takich warunkach pogodowych Niby zimno ale wilgoć w powietrzu bardzo wysoka Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2021 · Report post Mnie wciąż chodzi po głowie połączenie zabiegu regulacji z fungicydem. ponoć rok ma być przekropny acz zimny? Nawet pszenżyto nie opryskane na chwasty- pewnie będzie miotła fest. W następnym tygodniu tylko niewielkie okienka pogodowe. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2021 · Report post Właśnie myślę czy te okienka wykorzystać na fungicydy ale temperatura? Niby pszenica kiepska zwłaszcza w porównaniu do ubiegłorocznej o tej porze Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2021 (edited) · Report post Ja zrobiłem wczoraj trochę i dzis regulacje żyt i jęczmieni. Po niedzieli szykuje się na fungicydy Ogólnie to dzisiaj miał być piękny słoneczny, wietrzny dzień. Ale koło 12 godziny zerwał się większy wiatr, spadło kilka kropel i po tym było tylko pochmurnie i praktycznie bezwietrznie. Pogody wogole nie trafione na dziś. Szkoda tylko że praktycznie w całym kraju popadalo, nawet 30 km ode mnie na południe też, a tutaj nic a przydałby się deszcz na tą drugą dawkę N Edited April 17, 2021 by lokizom Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Poniedziałek /wtorek regulacja i fungicyd, kolanko 0,5 do 1 cm oderwane w pszenicy Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Czy to jest dobry moment na fungicydy mam wątpliwości Fakt zależy od konkretnej plantacji ale te warunki mnie nie przekonują Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Załatwimy wszystko jednym wjazdem?(T1/T2). Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Idealna faza i w miarę ciepło, dla mnie OK Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2021 · Report post Mikstura wypryskana póki co pszenica wydaje się dość zdrowa Wyjścia nie było kolejne dni zimno a dziś i wczoraj 18-19°C Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2021 · Report post To jednak mikstura,nie azot posypowo?Od poniedziałku się nadrobi,znów ma być ciepło i sucho. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2021 · Report post Pisałeś że masz wątpliwości czy dobry moment, lepszy był niedziela/poniedziałek ,bo trzy dni ciepłe noce i dni ,dzisiejsza już dużo zimniejsza ,poranek zimny z wiatrem i co dzień gorzej Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2021 · Report post Poniedziałek był wietrzny ale do godziny 12 jak jeszcze nie wialo to część zrobiłem. Reszta we wtorek, ten był idealny na opryski ale i tak każdego dnia były przymrozki do -2. U mnie to będzie słaby rok, pszenzyto ozime cienizna, jęczmień jary rzadko posiany wschodzi po ponad miesiącu czasu. W groch wje... się dziki, mimo że myśliwi pilnują dość dobrze. Cześć żyt przy lasach nie napawa optymizmem bo larwy ploniarki zbożowej opanowały praktycznie te wszystkie pierwsze najmocniejsze pędy. Robi sie u mnie coraz większy problem z tym szkodnikiem Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2021 · Report post Uważam że te dwa ostatnie dni były bardzo dobra temperaturowo na fungicydy Fakt że wczoraj pod koniec trochę wiało ale nie w takim wietrze pryskałem Poszła jak wcześniej pisałem fossa po całości a na jednej części propik innych tebu Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2021 · Report post Panowie na septorizę liści pszenicy Comandor-podstawa choć po zbożach na razie zdrowa. Nawet Arkadii nic nie toczy.Kilimanjaro SUPER-żeby tylko plon był. co najlepiej podziała:Corbel 1l,Tebu 1l,difenokonazol 0,5l- ewentualnie jak to pomieszać? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2021 · Report post Koniecznie pomieszać Share this post Link to post Share on other sites