czarko

Żyto populacyjne i hybrydowe

127 posts in this topic

No dwie cyfry to sa realne, mam taki kawałek (1,25ha)w lesie gdzie nie wieje i tam być może na tyle rokuje. A no i rośnie tam po faceli także musi wyglądać

Panowie ja się piszę na osiem ton ile trzeba kasy wrzucić w hybrydę?

Pytanie jeszcze gdzie to dobrze sprzedać młyny często marudzą

Edited by jarki

Na sam material siewny ok. 400-450 zl/ha. T1 też trzeba zrobić, zazwyczaj jeszcze T2 żeby mieć czyste sumienie. Na Twoich glebach 2 razy skrocic a i tak będzie bizon jeczał tyle slomy bedzie

@jarki a co Ty w żyto wchodzisz? a jak pisałem o gryce to nieee, bo gdzie tam na moje gleby

18 godzin temu, jarki napisał:

Pytanie jeszcze gdzie to dobrze sprzedać młyny często marudzą

Nie przyznawać się, że to mieszaniec. Po prostu żyto, aż tyle u Ciebie tego sieją że się poznają? Na pytanie "co ono takie blade" odpowiadasz "w cieniu rosło" :-D. Od mleczarza słyszałem, że spada mleczność po tym życie tak więc coś w tym chyba jest.

Żyto to alternatywa na słabsze gleby, takowe również posiadam :)

Tu koło mnie również żyta rosną u ekstensywnych rolników 

Gospodarstwa z bydłem także uprawiają hybrydowe oraz zwykłe na kiszonkę

Dostało Capalo na T1 bo zostało z pszenzyta, akurat na zytko. Koncowka pylenie, jest bardzo zdrowe dlatego dam mu szanse i jak skonczy pylic dostanie T2(strobi+epoksy) albo Priaxor. 

@Marecki to rosnie na V i VI

asfd.jpg

da.jpg

sad.jpg

hej!

kto mi podpowie czym skrócić nadmiernie wyrośnięte jesienią żyto  jest również b gęste 

Edited by staruszek

człowiek popełnia błędy całe życie, nie przewidziałem tak długiej i ciepłej jesieni /okres wegetacji jesiennej/  jak również sprzyjających warunków do wschodów roślin/100%/

Zależy ile chcesz stracić i na ile można liczyć plon 

Dziś mamy kilka opcji w życie od taniego CCC po mieszaniny 

Dużo zależy od pogody i pierwszej dawki N 

To populacja czy hybryda 

Żyto jeśli już jest wyrośnięte to w maju polegnie. Można spróbować ale ciężko będzie utrzymać je w pionie. Dawka N na wiosnę minimalna ja bym dał 30-35kg i nic więcej, skracanie czymś lepszym bo po ccc jakiś rewelacji nie będzie.

Podaj więcej danych klasa gleby, przedplon, nawożenie organiczne i co to za żyto.

Edited by damian9871

gleba  5 do 6, przedplon łubin, żyto zwykłe dańkowskie  złote? , nawożenie 50 kg soli  i 50 kg fosforanu siane łącznie z nasionami  na 1.4ha !

potrzebuję antywylegacza  skracajęcego międzywięzla z pogrubieniem bez krzewienia  - znajdzie się ktoś z praktyczną poradą ?  - dzięki.

przypuszczam jednak żę  nawozenie wiosenne a raczej jego brak załatwi  problem ponieważ zauważyłem żółknięcie dolnych liści roślin co może 

wskazywać  na pełne wykorzystanie zasobów pokarmowych /długi okres wegatacji jesiennej oraz niska klasa bonitacyjna gleby/.

Edited by jarki
Poprawiłem

Na pierwsze kolanko madusowate,  a później etefonem poprawić, i raczej nie rezygnuj z nawożenia bo plonu nie będzie

U mnie jest podobny problem. Odmiana mieszancowaHelltop, wysiew 80kg/ha 4/5klasa. Dostalo przedsiewnie jakies 250kg/ha kornkali i podobnie superfosfatu prostego. Mocznik okolo 80kg. PH okolice 5

Siew 10 wrzesien (podlaskie).

Obecnie 18/02 ma po okolo 20cm dlugosci i mase rozkrzewien.

Mokro jest wchorobe i obstawiam ze do kwietnia nie ma co liczyc na wejscie na pole. Jeszcze nie widac by ruszylo bo w nocy czesto ponizej 0 ale obawiam sie ze jeszcze z 3tyg i bedzie faza 31 a w maju juz bedzie mozna siac po nim poplon :( Pole wyglada jak laka.

Jakies pomysly jak to uchowac?

Wszystko ok tylko chyba plecakowym to bede skracal... Przez najblizsze 4-5tyg na bank nie wjade na pole... Wiec pierwszej dawki nie dostanie wcale ale i nie zostanie skrocone...

To w jakim rejonie Polski jest tak mokro? Na skracanie i tak dużo za wcześnie. Siales pewnie na początku września?

Wszystko pisalem wyzej. 10wrzesien (optymalny termin dla tej odmiany to 5-10)

A jesien jaka byla kazdy wie.

Ziema praktycznie wcale nie umarzla i wody mam w opor.

Dzis jest za wczesnie ale za 2-3tyg jak sie jeszcze okaze ze bedzie na plusie to termin skracania mi ucieknie a ja nadal stopy na polu nie postawie :)

Stopę to stawiaj a że traktorem nie wiedzieć to może i dobrze 

Mój Ojciec co prawda DAWNO temu ale na żyto sypał mocznik w kwietniu 

Słowem jak przegłodzisz to się ładnie zredukuje i wtedy zasilisz azotem