czarko

Żyto populacyjne i hybrydowe

127 posts in this topic

:D Problem w tym, że Bizonem. Sam bym nie wierzył, ale roboty drogowe były i zatwardzenie na drodze było, akurat sypał ziarno na przyczepę. Mniej niż pół ha było i zostały mu dwa przejazdy, więc widziałem, że to na pewno żyto było.

U mne sąsiad zawsze pierwszy rąbie wszystko nawet jare :) A potem ma robote całe lato bo przewala to z jednego bobu na drugi a kotłuje się z tego gorzej jak z mięty. A właśnie czy jest już taki temat na forum?

Do pionu to jedna z tych tabletek stawia, ale lepiej w połączeniu z kubkiem zaparzonej mięty, siedząc w polu kwitnącej facelii. Do tego ewentualnie zioło. ;)

A żeby od tematu żyta nie uciekać... Tym ziołem może być sporysz. Naukowcy twierdzą, że w małych (ale tylko małych) ilościach działa jak narkotyk. W większej dawce jest trujący.

Na Wałycyckach sąsiad dziś wpuścił ziarno żyta do ziemi. Bo nie wiem, czy jazdę poznaniakiem w takim pyle można nazwać siewem.

Żyto siane 5 idzie w końcu w górę. Tyle że nie ma tradycyjnego rudego pola, bo ruda szpilka powyżej 2cm się już otwiera i wschody wyglądają bardziej zielono.

no właśnie też zauważyłem że żyta w tym roku jakby mniej ryże co jest tego powodem ?

Te siane w terminie też?

Bo że moje tak ma, to według mnie przez późny siew. Normalnie ruda szpilka idzie 3-5cm w górę i dopiero wtedy się otwiera i zieleni. A tu 2cm i już liść. Jakby chciało nadrobić. Może też przez zimno. Do 10 stopni to trochę mało, wcześniej przy tych wiatrach było 4-5 najcieplej w dzień.

Ale to odmiana "dobrze sypie" ;) czyli motto i da sobie radę.

Witam,siał ktoś może żyto GRADAN? W tym roku nie bardzo miałem wyjście bo brakowało materialu siewnego i kupiłem tą odmianę. Zasiałem 3h Coś to warte? Uprawa solidna,ale nie wiem,czy pod tą odmianę nie za solidna i w żniwa będą łzy ::)

Musztarda po obiedzie?jak zasiałeś i się nie widzi to PRZESIEJ NA WIOSNĘ!

Żyto jednak potrafi dużo wytrzymać. Sąsiad siał dopiero po połowie października. Przed zimą ledwo wzeszło i zimowało z jednym liściem. Teraz powoli puszcza drugiego. 

Ile suszy może wytrzymać żyto ?

Widziałem ładne oczywiście hybrydowe (na siódemce) gdzie deszczu do wczoraj prawie nic

large.DSC_0768.jpg.6a950c78df3f8c1b5acd995bc3a64d8b.jpg

Tak wytrzymało w szczerym piachu. Kilka takich miejsc na polu jest. large.DSC_0769.jpg.84b7eaa35eefc87e9d1584f07f28aaaf.jpg

A tak wygląda w lepszych miejscach. Ikcomas zaraz będzie chabazi szukać i znajdzie... 

... jak dla mnie to za rzadkie, ale może się czepiam bo u nas to niektórzy mają zboża że żyletki nie wsadzi...

Aż tak u mnie nie przypalilo zyta, a też mam na szczerym piachu miejscami. Ale to jak na drugim zdjęciu to u mnie podobnie sie dzieje ze żyto na dwóch wysokościach bo już zaczęlo redukować pedy boczne i chowają się w lanie, teraz po tym deszczu dostaną drugą szansę pewnie. No może mam gesciejsze ale nie ma sie co dziwić, rośnie po rzepaku i ma do oporu skladnikow z gnojowicy.

Jak sąsiad brał gnojowice w zeszlym roku pierwszy raz to pobił swój rekord w owsie trzykrotnie, licząc na zbiorniki bizona, także na tych słabych glebach to jest duża ,,darmowa,, zwyzka plonu

Dawno takiego gęstego nie miałem :p bo dość szybko siałem i niektóre miały nawet po pięć pędów. Z wiosny też ładnie szło, bo dostało szybko kopa, a pod koniec kwietnia mało deszczu i wygrały silniejsze. Wczoraj pyliło. 

U nas populacyjne też pylą ale mieszańce jeszcze nie 

Ogólnie to tam na piachach też są wypaleniska tylko że małe 

Ile taka hybryda potrafi sypnąć?

Tylko kto zadba o nie należycie ? Dwie cyfry w sprzyjającym roku pewnie w zasięgu przy wysokiej agrotechnice