pasio

Bobik

79 postów w tym temacie

Bobik ma potencjał. Przy porządnej obsadzie i koszeniu bez większych strat jest szansa na 5t/ha może nawet więcej. 

Słyszałem o plonach bobiku nawet ponad 7 t/ha. Grochu zdarzą się 5 ton ale o 6 nigdy nie słyszałem. 

Bobik wniesie dużo więcej masy od grochu ale coś mi swita że jego resztki mają większą zdolność do tworzenia prochnicy. To powoduje że jest dużo lepszy od grochu. Tutaj potrzebna byłaby specjalistyczna wiedza kogoś po dobrych studiach. Ligniny, celulozy, itd.

Może ten profesor Markowski co miał na jednym ramieniu górnika coś pomoże. 

Bobik przede wszystkim rozluźnia, talerzowanie w suchej ziemi po tej uprawie to jest bajka. Aż strach co by było gdyby było mokro. 

Na moich lessach gliniastych to jest sposób żeby jeszcze lepiej wykorzystać potencjał gliniastego podglebia. 

U mnie w okolicy ze strączków widziałem groch, łubin niebieski, soję, bobik, te dwa ostatnie u mnie tylko. Moim zdaniem na grochy te ziemie są za mocne. Wiecznie coś, albo leży, albo zielony po wsze czasy, albo łobody więcej niż grochu. 

A takie pole po bobiku daje szansę żeby naprawdę mieć tu lessowe getto najlepiej ziemi.

@miwigos tak delikatnie podsusza inny znajomy kiedyś miał zielony :D 

Bobik to roślina bardzo dobrych gleb na słabszych raczej inne straczki 

Bynajmniej tak za komuny uczyli klasy I II no może IIIa 

Polska ma sporo żytnio-sosnowych 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się