Posted March 31, 2011 · Report post http://www.fotka.pl/profil/mciejm tak wyglada moja pszeniczka , moze byc ;D Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2011 · Report post zamienimy się ;D no jest gęsta i większa od mojej ;D Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2011 · Report post Do zbiorów jeszcze daleko i może wszystko się zmienić . Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2011 · Report post ile jej posiałeś na ha? jak dla mnie dużo za dużo Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2011 · Report post posiałem 170 kg odmiana boomer a tak wyglada odmiana potencjal http://www.fotka.pl/profil/mciejm/albumy/1,Ja/67915385,siana 20 ,25 wrzesnia Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 1, 2011 · Report post Nawożenie dziele na dwie dawki z tego co wyczytuje to rożnie piszą odnośnie podania drugiej dawki ,według was kiedy powinna być podana Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2011 · Report post dzisiejsze fotki http://www.fotka.pl/profil/jarki1/albumy/1,Ja/70067137,Obraz_073?authkey=79dc4733e134e5a4f71f06d5d17ec7c1 http://www.fotka.pl/profil/jarki1/albumy/1,Ja/70067113,Obraz_071?authkey=79dc4733e134e5a4f71f06d5d17ec7c1 ps.jest tam też mój rzepak po przymrozku :o :o Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2011 · Report post Bardzo ładna pszeniczka :)na jaki plon liczysz Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 20, 2011 · Report post plon :-\ zwykle między 6,5 a 8 tej ilości nie mogę przełamać bo są mozaiki na polach ogólnie po tych deszczach zrobiła się ładna i jest zdrowa więc powinno być O.K. :o Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2011 · Report post Sypiecie trzecią dawkę? Moja ma już chyba dość azotu, poza tym trzecia dawka nie zwiększa plonu tylko jakość, prawda? Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2011 · Report post dam około 35 N chyba coś tam zwiększy plon parametry :-\ :o zawsze mam problem z opadaniem od czego to zależy ? Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2011 · Report post Liczba opadania zależy od odmiany :o Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2011 · Report post :o tak wiem opadanie to ukryte porastanie ale poza odmianą i pogodą od czegoś jeszcze to zależy ? bo sieję paszową lepiej się sprawdza a pozostałe parametry ma Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2011 · Report post Do tego zestawu można jeszcze doliczyć nawożenie, zwłaszcza azotowe. Liczba opadania zwiększa się wraz ze wzrostem nawożenia, dlatego zboża jakościowe mają przeważnie wyższą liczbę niż te paszowe bo więcej środków produkcji jest w nie zainwestowane Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2011 · Report post liczbę opadania zmniejsza zastosowanie strobiluryny i wysokie nawożenie azotowe ogólnie wszelkie zabiegi powodujące większe uwodnienie komórek kłosa w trakcie dojrzewania ,u nas na płd-wsch jest problem z liczbą opadania ,dlatego sieję odmianę o luźnym kłosie Akteur ,w roku 2009 l.o około 400 ,w 2010 po pierwszej 3 dniówce ok.180,pozostałe odmiany miały 100-120.Nieraz dobrym wyjściem jest wczesna odmiana np.Cubus którą kosi się jeszcze w lipcu razem z rzepakiem a przed sierpniowymi opadami które często przychodzą w pierwszych dniach tego miesiąca. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2011 · Report post coś kiedyś czytałem o upłynnieniu chyba skrobi czy pokręciłem ? ogólnie mam dość wysokie nawożenie azotem ,strobiurynę daję i odmianę sieję późną trochę dużo tych minusów żeby osiągnąć dobre opadanie :o za to drobiarze są zachwyceni :o Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2011 · Report post ja też mam późną generalnie późniejsze odmiany mają lepsze opadanie ,bo podany przeze mnie cubus uda się tylko w pewnych okolicznościach. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2011 · Report post Ostroga, stan na dzień 29.05.2011 Dzisiaj już widać kłosy Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2011 · Report post jak myślicie warto po tych deszczach dawać jeszcze saletrę ? nie mam przekonania :-\ Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2011 · Report post Im dłużej się czeka tym gorzej bo może wpłynąć na pogorszenie glutenu ,ja dałem przed deszczami :o Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2011 · Report post po tej suszy plonu nie będzie :o a dostała 170 N/ha co do parametrów to jak zwykle brak opadania no i na pasze bo trafia się jęczmień skutek zmianowania Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2011 · Report post No to ładnie podsypujesz mój rzepak dostał 150 plus jakieś drobne opryski mocznikiem pszeniczka dostała ok. 130 plus 17 kg moczniku w oprysku plon rzepaku nie powinien spaść po niżej 3 ton a pszenicy 7 ton bynajmniej na tą chwile tak wygląda :o Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 28, 2011 · Report post Dwa tygodnie temu tak wyglądała. Teraz tak jakby zaczyna dojrzewać, nie za wcześnie? Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2011 · Report post Nawóz pod pszeniczkę jeszcze nie kupiony co by tu sypnąć :o ceny są z kosmosu >:o Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 2, 2011 · Report post ja pod pszenicę PK nie sypię tylko pod jęczmień i rzepak w tym roku postawiłem na polifoske m Share this post Link to post Share on other sites