Sign in to follow this  
Followers 0
Guest misiek

Paliwo rolnicze ceny

225 posts in this topic

Kolo 5-10l na beczke. Licz srednio 15l. 

1. Talerzowanie 10l

2. Orka 15l

2. Gnojowica 15l

3. Siewy nawozow 5l

4. Opryski 10-15l

5. Siew-10l

6. Koszenie, ciecie slomy, zwozka-30l

Okolo 100l/ha

Jakies kamienie, czyszczenie rowow,itp to trzeba liczyc minimum takie 100l

Edited by lokizom

Teraz kurczę poniżej 5zł nie kupi, wydzwaniał do mnie na początku grudnia bez boi po 4,80zł.

No co się qrna dzieje chciałem kupić większą ilość i się wycofałem 

Spokojnie, paliwo spadnie. Juz na gieldzie idzie w dol, jest nizej notowane niz wtedy kiedy bylo po 4,80 na stacjach

Edited by lokizom

U mnie rope przywioza ponizej 4 za litr na podworko a Orlen trabi ze obniza do maksa. Juz 2 tygodnie temu kupowalem po 4,20. Na stacjach tez robia w balona, m.in. Orlen

Zauważ, że na stacjach musi najpierw zejść to co kupili. No i dla rolnika zawsze będzie taniej bo przecież omija pośrednika. Dla mnie przywozi przeważnie ok. 50 groszy mniej niż na stacji.

3,65 brutto dzis zamowione. Az kupilem drugi zbiornik zeby miec wiekszy magazyn. 

Nie napelniam do pelna poki co bo moze byc jeszcze taniej

I oplacało sie go kupić to tylko dobra złotówka taniej ,zbiornik sie nie wrócił

No ta zlotowka z tego taniego paliwa prawie starczyla na zbiornik. No a bardziej chodzilo o to ze teraz mam dwuplaszczowy a tak mialem wczesniej tylko jednoplaszczowy a w dzisiejszych czasach kontrol na kazdym kroku

Powyżej 2500 podlega ,zrobił sobie problem z kontrolami ,chyba że kupił bez faktury,ale też minimalne ryzyko jak przyjdzie kumaty na kontrol ,to sie kapnie że coś za duży,

Ten zbiornik z osprzętem ,bo coś  tanio

Z osprzetem. Troche taniej bo na targach w Ostrodzie zamowilem. Pod dozor nikt nie zglasza przeciez, od lutego sie przepisy zmienily i rolnik nie musi nawet miec SENTa powyzej 500l

Co za firma bo 2500 l kosztuje powyżej 5 tyś netto,ile zużywasz na rok że taki duży

Czyli zuzywasz dobre 2,5 raza więcej jak ja ,to ile masz ha ,może byc na priv,bo według paliwa to okolo 300 ha

Edited by miwigos

Ale sa jeszcze zwierzeta, tutaj trzeba troche doliczyc. Plus zawsze cos wyjdzie jakas budowa, ostatni budynek przerabialismy na ruszta to poszly 2 tys l. Mam jeszcze las, troche lak, co roku jakis row czyszcze, nagrzewnice czasem uzywam, agregat pradotworczy pewnie tez wciagnie sredniorocznie tysiac jak np. 2-5 dni w ciagu roku nie ma pradu i sie uzbiera

Przy świnkach ,do czego paliwo,jedynie wywóz gnojowicy,ale nie siejesz wielskładnika piszesz i ziemie słabsze to paliwa malo potrzeba,to TY autem robisz 40 tys km rocznie ?