jarki

Soja

282 postów w tym temacie

No oczywiste, że mała wytrzyma więcej. Tutaj piszą, że wytrzymuje do -5

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/inne-uprawy/soja-lubi-jeszcze-cieplejsza-glebe-niz-kukurydza,106436.html

Petrina nie jest najpóźniejsza jeszcze bo ma 7 w skali wczesności, jest jeszcze Pompei 9 ale to już tylko na Dolnym Śląsku

https://coboru.gov.pl/PlikiWynikow/29_2022_WPDO_3_SOS.pdf

Może głupie pytanie, ale się nie znam. Bo mam nawet u siebie w lesie kilka par gniazdujących gołębii, ale przy tych kilkunastu sztukach nigdy nie były problemem. One Wam jedzą kiełki, czy ziarno? 

U mnie zjadały raczej wschodzącą soję tak do fazy bbch 10. Często nawet nie zjadały tylko wyciągały i zostawiały.

Tak, dlatego dobrze by było gdyby szybko wzeszła bo tej na wierzchu nie ruszają. W tamtym roku rekordowo długo wschodziła, gołębie były i swoje zrobiły ale tragedii nie było. Wszystko zależy od tego ile sztuk gołębi na hektar i im więcej w kupie posiane tym lepiej bo się rozkłada korzystniej dla plantacji. Kilkanaście na hektar to sporo, psa trzeba przeszkolić żeby przeganiał. Mam jastrzębie ale jakoś nie widziałem żeby za bardzo patrolowały. W tamtym roku miałem w takim zagłębieniu soję to miały dużo miejsc spoczynkowych dookoła to może faktycznie coś tam przepędzały czasem. W tym roku mam na górce to może postawię jakąś zwyżkę dla jastrzębia bo widzę, że jest częstym gościem właśnie tam gdzie będzie soja tylko brakuje mu punktu obserwacyjnego, stoi na ziemi i poluje na myszy.

Edytowano przez ikcomas

To akurat moje są aktywne tylko jak jest ziarno gdzieś na wierzchu zaraz po siewie. Co roku tak jest z peluchą, ale w tym jakoś mało są aktywne i nie zbierają. 

A jakieś strąkowce czy inne dziadostwo Wam zżera? 

Gołębie najbardziej aktywne są podczas karmienia młodych czyli maj, okres wschodów soi. Strąkowiec nie rusza, może dlatego że strąki zawiązuje później niż inne strączkowe, może jest nieatrakcyjna z powodu tych toksycznych związków, może niesmaczna, a może po prostu jej robale nie znają. Żadne robale, mszyce itp. tego nie jedzą, ba nawet myszy ziarna nie chcą, żadne choroby nie atakują, pszczołom też jest nieznana ta roślina. Roślina jest z innego klimatu (pochodzi z Chin, nie z Ameryki Południowej) i póki co nie ma wrogów. Sarny lubią ale odbija jako tako. Dziki nie widziałem żeby wyjadały rządki jak kukurydzę ale myśliwi pilnowali.

Edytowano przez ikcomas

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się