ppp197

Uprawa ziemniaka

665 postów w tym temacie

Właśnie duża presja zarazy , ogórki po deszczach tez szlag trafia

Na polach to pisałem wcześniej, znajomy robi 7 zabiegów. W tym roku pewnie więcej. Opłacalność uprawy ziemniaka pozostaje pod znakiem zapytania.

Ziemniak na poważnie to jest najbardziej opłacalna uprawa. Wszystkie większe gospodarstwa koło mnie się rozwijały najszybciej dzięki ziemniakowi. 20 tys na ha nakładu a 40 tys przychodu. Zostaje 20 tys/ha. To takie mnie wiecej uproszczenie finansowe. 

W Lęborku jest Farm Frites i dookoła jest takie zagłębie ziemniaczane

Poprzednie lata ok byly, a w tym roku woreczki 15 kg oddaja po 7-10 zl, juz od 1,5 miesiaca

Kolejna sprawa dla farm frites robia tylko ziemniaki frytkowe/chipsowe, praktycznie nikogo nowego nie wpuszczaja. I sprzedaja albo w bb albo skrzyniach albo luzem. nikt w woreczki sie nie bawi.

Tak samo w tym roku Ci co maja kontrakt na skrobie, lepiej wyjda niz Ci na sprzedazy jadalnych, a jeszcze ile zabawy z woreczkami

A luz jadalnego na markety placa po 0,3-0,4 zl.....

Robiłem kalkulację na ziemniaka skrobiowego i nijak mi nie wychodziło 40k przychodu, natomiast koszty 20k już tak.

@ikcomas @lokizom najprawdopodobniej podal przychod za jadalnego z ostatnich lat. 

I frytkowego, ale tutaj nie znam cen jakie daja plantatorom. Ale napewno lepsze niz za jadalne/skrobiowe

Zeby miec 40 przychodu ze skrobiowego, trzebe zebrac ponad 80 ton przy skorbi 20

Na frytki,cipsy , to mogą sadzić wielcy potentaci ,trzeba mieć wielkie magazyny i możliwość szybkiego załadunku , przy załadunku każdego samochodu jest przedstawiciel odbiorcy i bada wysmaża , czy tam coś suszy , sprawdza czy się nadają 

Dnia 5.08.2025 o 11:34, lokizom napisał:

W Lęborku jest Farm Frites i dookoła jest takie zagłębie ziemniaczane

Ty mialbys mozliwosc tam dolaczyc jako producent?

Znajomy dał dwa razy revus w krótkim czasie chyba tydzień 

W niedzielę oglądaliśmy ziemniaki jakoś się trzymają mimo śladów ZZ 

Co dalej jakaś mieszanina z strobiluryną? 

2 godziny temu, barkas napisał:

Ty mialbys mozliwosc tam dolaczyc jako producent?

Tak, chętnie by przyjęli ale nie mam na to czasu, musiałbym zainwestować w sprzet, pewnie jeszcze z dwóch pracowników a nie lubię za bardzo być uzależnionych od ludzi. 

Dostajesz tam dokładny harmonogram, jaką odmiana dokładnie, wszystkie opryski, przyjeżdżają ich agronomi, sprawdzaja, itd. Dużo zabawy ale jak ktoś chce się bawić w to to idzie dobrze zarobić, ale roboty jest dużo też. W moim życiu już mnie to nie skusi raczej ale nieraz mam takie myśli żeby w to wejsc. Wtedy myślę sobie po co mi to potrzebne.

Plodozmian mam taki w miarę ok ale wiadomo że byłby jeszcze bardziej urozmaicony. Szybciej rozważyłbym qq na ziarno ale ten mikroklimat studzi mój zapał 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się