ppp197

Uprawa ziemniaka

688 postów w tym temacie

Ziemniaki wlasnie skonczone na ten rok. Powazone i naszykowane. Jutro wywiezc ostatnia tone oraz kolega ma zebrac opasowe. I zostanie ze 300 kg do nowych zbiorow.

W niedziele rano zmarzlo to co wyszlo. Cale szczescie nieduzo

U mnie denar sadzony wcześniej już wychodzi, te sadzone pod koniec kwietnia na zbiór jesienny jeszcze wzeszły.

Teraz obsypnikiem pyry podgarnąłem.Odmiany Impresja i Larissa.Macie eko-chwasty,czy parskane od chwasta.

Moje zaczynają kwitnąć.Sadzone 10 kwietnia.

Stonki brak,a na zarazę trzeba parskać bezwzględnie z nastaniem Nocy Świętojańskiej.

Moje wczesne sadzone 13 kwietnia. Nie są jakieś bardzo duże, aż tak długo nie czekam z  młodymi, żeby się tylko dwa w dłoni mieściły.

A na zbiór jesienny Otolia sadzona niedługo przed weekendem majowym. 

Nie rozumiem dlaczego wszyscy się fascynują młodymi ziemniakami, przecież one są okropne w smaku. Może to tylko ja tak mam bo generalnie nie lubię ziemniaków ale jak już coś to tylko stare, młode są  dla mnie za rzadkie w konsystencji.

Edytowano przez ikcomas

Młode to rewelacja. Ja nabiału nie lubię, ale starsi ludzie to ze zsiadłym mlekiem kiedyś jedli. 

Edytowano przez sapek2

Dla mnie ziemniaki podstawa na codzien, ale tu duzo zalezy od odmiany.

Ze zsiadlym mlekiem pycha:)

@sapek2 dobrze ze napisales ze kopiesz. Jutro pojde sprawdzic co z moja Catania sadzona przed swietami, ale pozniej troche mroz ja tracil. Kilka dni temu bylem to krzaki powyzej kolan, ale nie sprawdzalem pod krzakiem

A sadzicie na takie mega wczesne? W sąsiedniej wiosce widziałem jak sadzili w zasadzie ręcznie bo podkiełkowane i na takiej sadzarce do warzyw wrzucali bulwy a potem było to przyktyte folią. Areał myślę, że maks pół hektara. To bardzo małe gospodarstwo ale oni swoje płody rolne sprzedają na lokalnym rynku i wśród okolicznych ludzi. Mała skala ale coś tam próbują.

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się