Pałuczanin81

Farmer-chat

3250 postów w tym temacie

Ooo...Toś ty BOGATY,jak nasz NBP.Jeszcze polski Safe sfinansujesz? :)

Nigdy bym nie pomyślał, że każdy może złoto w dużych ilościach kupować.Co najwyżej lokaty SGB.

Uncja złota to tylko 16k teraz a jako zamrożenie aktywów na przyszłe inwestycje jest jednym ze sposobów spadku wartości pieniądza ale trzeba trafić. Chyba jeszcze poczekam. Dla jednych bogactwo zaczyna się od 10 tysięcy a dla innych od miliarda w górę więc ja to biedny jestem.

Przeczytałem trzy razy i wspak też.Czyli mieścisz się między 10000,a1000000000?

Co to te 16k.
A dla mnie bogactwo to,jak przez trzy dni nie ma faktur terminowych do opłacenia.Jeszcze sobie na TO poczekam do grudnia 2026!

No chyba co najmniej 95% Polaków mieści się w tym przedziale. 16k to 16 tysięcy. Nie rozumiem o co Ci chodzi z tymi fakturami.

@ikcomas o to,że po "wstawieniu" warchlaka fermowego zostałem z długami,jak te 5% Polaków wg twego rankingu.Spłacam jedne faktury,a za chwilę zaciągam kolejne zobowiązania...proste!

Jeszcze dwa lata temu gospodarstwo uzupełniało 800+ i dało się funkcjonować.

10 godzin temu, ikcomas napisał:

Nie o to pytałem. Kupować teraz czy jeszcze czekać?

Ale ty chcesz grac czy twarde aktywa zakupic?

Teraz twardych aktywow juz praktycznie nikt nie kupuje.

Kolejna sprawa nigdy nie wiadomo jak z trampkiem i jego "barron'kiem" bedzie. Kilka osob zarobilo ogormne pieniadze, na zwyzkach i spadkach bitcoinow, etherneum, ropy i innych. Ale oni wiedzieli ze trapmek zaraz wysle kilka samolotow na iran.

Ze zlotem wydaje mi sie ,ze jest nawet po aktualnych spadkach, za duzo przeszacowane, ale to tylko moje zdanie

A lepiej mozesz wyjsc jak nauczysz sie grac na gieldzie. Tylko tam trzeba miec duze zabezpieczenie wielkosci depozytu na koncie, zeby w razie spadkow/wzrostow, nie lapac "margin call", 80% i 60%, Bo wtedy jak nie masz pokrycia w depozycie, to odrazu zakypaja Twoja pozycje.

55 minut temu, Pałuczanin1981 napisał:

@ikcomas o to,że po "wstawieniu" warchlaka fermowego zostałem z długami,jak te 5% Polaków wg twego rankingu.Spłacam jedne faktury,a za chwilę zaciągam kolejne zobowiązania...proste!

Jeszcze dwa lata temu gospodarstwo uzupełniało 800+ i dało się funkcjonować.

A dlaczego jeszcze w te warchlaki idziesz?

15 minut temu, miwigos napisał:

800+ nie zlikwidowali przecież

Ale dzieci zaczynaja byc pelnoletnie

Nie chcę grać, twarde aktywa mnie interesują. Dlaczego sądzisz, że nikt nie kupuje? Mam znajomych co odkładają jakieś grosze w złoto.

15 minut temu, barkas napisał:

(...)

A dlaczego jeszcze w te warchlaki idziesz?

(...)

Też się zastanawiam, bo przykład @sapek2, który ma nieduże gospodarstwo ale pełno pomysłów pokazuje, że jednak można.

Bo moim zdaniem, pozniej ich szybko nie uplynnisz.

Ja kiedys pokupilem troche zlomu zlota po 60-70 zl za gram, ale teraz inwestowanie w to to moim zdaniem sredni biznes. 

Ogolnie ostatni czas to nie wiadomo w co inwestowac @lokizom moze cos doradzisz?

Jak to nie? W każdym mieście wojewódzkim jest mennica państwowa i bez problemu sprzedasz. Myślę, że złom też. Swoją drogą w dobrej cenie kupiłeś ale to pewnie niskie próby no i sprzedawalność tego jest trudniejsza niż sztabek.

No właśnie też liczyłem, że @lokizom się wypowie na ten temat.

585 kupowalem i kazdy jubiler zlom kupi

Kiedys mialem lancuszek 333 ale na moim ciele on szybko brzydki sie robil, jakas slaba reakcja z potem.

Od tamtego czasu wszystko 585, a z kolei 999 na bizuterie jest za miekki.

To w rewelacyjnej cenie kupiłeś. 24 karatowe to tylko w sztabkach i jubiler niekoniecznie zechce akurat bo jemu takie będzie nieprzydatne. Próba 999 tylko do mennicy w oryginalnym opakowaniu.

Z Kim ja piszę? :D 

Złoto,bitcoiny, giełda,ropa...czy to jeszcze polskie rolnictwo?Za którym tak płaczemy na FB.

Na pomysły trza mieć czas,jak @sapek2.

Tjaaa mam pomysłów dużo, a spora ich część w tym roku zarośnięta łobodą :). 

Jeszcze sad muszę założyć tak niedużo 50-100 drzew. Jabłka, gruszki, śliwki i wiśnie. Ale to pomału :)

W sumie inne pomysły też mam ale to cicho 

Edytowano przez sapek2

19 minut temu, sapek2 napisał:

Tjaaa mam pomysłów dużo, a spora ich część w tym roku zarośnięta łobodą :). 

To samo mam...:>

19 minut temu, sapek2 napisał:

Jeszcze sad muszę założyć tak niedużo 50-100 drzew. Jabłka, gruszki, śliwki i wiśnie. Ale to pomału :)

W sumie inne pomysły też mam ale to cicho 

To juz totalna dywerfsyfikacja:)

ja mam plan na owoce miekkie, nisza, i cena zaczyna byc zadowolajaca, do przemyslenia, ale w ciagu tyg musze podjac decyzje z zakupem.

Dla mnie kupowanie sztabek to głupota bo duża marza jest przy kupnie a jak chcesz to upłynnić pozniej to też jest bardzo duza różnica. Rozumiem że śpisz spokojnie bo masz to fizycznie ale na giełdzie jak kupiłeś w 2022 to masz zarobione 300% a jak kupiłeś wtedy sztabki to tylko 200%. Różnica jest spora. Podkreslam ze to moje prywatne zdanie i każdy ma jakąś inną strategie inwestowania

Edytowano przez lokizom

U mnie truskawki zostały, resztki malin ten rok wykończył. Ale może to i dobrze bo już za dużo było tego dobrego.

Ludzie w różne rzeczy inwestują np. Lego, albo te wszystkie żetony z chipsów. Niektóre z Pokemonami nawet sporo kosztują. 

Edytowano przez sapek2

@lokizom o tym nie wiedziałem, że taka duża marża jest. Zależy mi na zamrożeniu aktywów bo każdy dzień to spadek siły nabywczej gotówki. To może obligacje?

@Pałuczanin1981 pluń na te świnie będziesz miał więcej czasu. Świnie to widzę tylko tak jak u @lokizom inaczej nie ma sensu. Truskawki to dobry pomysł, tylko pracowników trzeba.

Swinie się udadzą ale albo skala albo pójść w te rasy zachowawcze i dobrostany. Mam fajnego kolegę z tamtych stron z gminy Białośliwie i mocno się rozwinął na tej drugiej opcji

U nas polikwidowali świnie. Nie znam osoby która by z tego powodu ubolewała. Ja bym tego nie chciał nawet w technologii NASA. 

Ja sie duzo zastanawialem nad konikami huculskimi/polskimi pod doplaty,

mam 4 ha lak pomiedzy krzakami z olszyn ale tez w to sie czlowiek nie chce bawic

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się