Pałuczanin81

Farmer-chat

3374 postów w tym temacie

Tzn jak siałem owies czarny to sprzedawałem koniarzom nawet po 700-800 za tonę. A zebrać 5 ton to nie problem. 

Z nowości to nie wiem, póki co trzeba obecny sezon dociągnąć do końca. 

@barkas,  takie czasy, że teraz owies u mnie jest po 600-800 zł. Ale przy obecnych cenach pelletu jeszcze w tym roku może kosztować drugie tyle. Tak było w zeszłym roku. Po żniwach chodził po 500, jak nie odpuszczał w lutym mróz, to był po 1500. W tytule ogłoszeń często był zwrot "tańszy zamiennik pelletu". 

Szwagier też chce ode mnie kupić, bo ma na pellet. 

Tutaj palą w piecu.Szwagier mój się wkur...że w tym roku po zlikwidowanym rzepaku nie siałem i musi pellet kupować.U mnie ostatecznie aż 0,46ha zwykłego grochu Astronautę zamiast owsa ozimego.Ponoć groch jeszcze lepszy zamiennik pelletu?

Edytowano przez Pałuczanin1981

Ale bedzie piniedzy z doplat do nawozow. Juz zacieram rece i planuje na co wydam

Nie wiem skad oni wzieli ceny referencyjne za 2025 ale wtedy bylo drizej niz po wybuchu wojny

12 godzin temu, barkas napisał:

A powiedzcie mi po co i dlaczego ludzie sieja ten owies? 450-500 zl i zbierzesz 1-3 tony

(...)

Dla płodozmianu chyba tylko. U mnie już coraz mniej się go widuje, przeważa monokultura pszenżyta.

Dnia 27.09.2026 o 18:40, barkas napisał:

Uprawiacie jakies sporty poza gospodarstwem? (...)

Tak, strzelectwo sportowe.

Edytowano przez ikcomas

Jak sądzisz @barkas,czy wypadałoby wpłacić do budżetu państwa różnicę 68 złotych.Kupując Polifoskę za 2650 zamiast 2718zł nie można chyba OKRADAĆ naszej Ojczyzny?

Za nudne dla mnie wole liryczne:), chociaz uwielbiam same sprzypce lindsey stirling

A valhalla calling caly wieczor u mnie leci:)

Jak za nudne? Ja mam to na dzwonku w telefonie. 

Horytnica i Sabaton z takich bardziej energicznych z dużą dawką historii. 

Właśnie żona mi mówi..."co za SMĘTY odtwarzasz?"Nasza FB znajoma z zaawansowaną depresja coś dodała! :D

Ludzie jest przecież:Zenek,MIG albo Arek Kopaczewski z coverami.Tylko w gardle drapie,jak trzeba "prześpiewać" ryk silnika U-912.

Pozostanę wierny tej twórczości.Nawet jak moją urnę będą opuszczać to chcę żeby Miszcz Ceremonii zanucił "Jaki piękny świat!".

Zakopower to akurat nie disco polo. Bayer Full to było prawdziwe disco polo i tego dało się słuchać oraz Top One podobny typ muzyki disco. Potem się zaczęło. Boys, Shazza, Akcent... Dzisiaj ten Zenek z Akcenta jest na topie. Jego oczy zielone robią furorę a to taka tandeta dla gawiedzi, że nie sposób mi zrozumieć.

A wiecie że Bohun w "Ogniem i mieczem" Hoffmana mówi głosem Geralta z Rivii czyli Jacka Rozenka?

Tak, to było dobre, że Kozak mówił tak ładnie po polsku. Chmielnicki starał się zaciągać, a ten miał gwarę jak z Mazowsza ;)

Ja bylem w 4 klasie podstawówki jak byliśmy na tym w kinie. Wtedy to nawet Tokarczuk bym uwierzył w jej wersję "historii". 

To było kręcone w Biskupinie 16km ode mnie.

Chłopaki ze szkoły byli statystami ogoleni(z irokezem kozackim),gażę na jointy przeznaczali...i usprawiedliwienie nieobecności w technikum mieli.Byłem za niski i za tłusty to mnie nie chcieli.

Szczerze to do dziś filmu nie obejrzałem.

Edytowano przez Pałuczanin1981

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się