Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
Andjey

Nawozy naturalne

134 postów w tym temacie

@Marecki w liczbie mnogiej to u mnie by były DWIE maciory,a jest JEDNA,ostatnia, niestety wysoko-prosna.

Mam na myśli krowiarzy i chów byków.

Nie no @miwigos ma rację,u mnie jest bycze zagłębie.Każdy trzyma na potęgę-zapierdala z taczką pełną gnoju,a z powrotem taczka pełna kiszonki z kukurydzy-żeby pustych przebiegów nie było.:)

Brudny,garbaty,ale morda uśmiechnięta,bo SIĘ OPŁACA!

Akurat teraz na bykach nie jest żle, tylko że ja odwykłem od ręcznej roboty , leniwy sie zrobiłem, pierwszy traktor z rozsiewaczem na polu jest , jutro bedzie pewnie więcej

Jak w sobotę słonko świeci,

Wiosna do nas pędem leci! 

TU tachają gnojowicę całą zimę,a mnie zastanawia czy to ma sens nie tylko że względu na przepisy UE.

@lokizom i inni

jakie straty moga byc przy rozlewaniu i nie wymieszaniu gn....icy w taka pogode? wczoraj 5 stopni dzisiaj przymrozek i teraz kolo zera

Jesli rozbryzgowo to masz na starcie podejrzewam około 20-40% azotu straty. Jak taka pogoda to pewnie dochodzi co godzinkę około 0,5% straty czyli na dobę 10-15%. Ale nie oznacza to że za 3-4 doby będzie 100% strat ale 50% może być. Ale to takie tylko moje spostrzezenia, zależy to od wielu czynników.

Osobiście zawsze staram się patrzeć na pogodę jak rozwoze, a rozwoze pewnie kilkanaście dni w roku. Im szybciej deszcz albo przykrycie gleba to tym mniejsze dawki stosuje. Od tego zależy ile muszę dorzucić nawozow sztucznych (azotu) a jak wiecie jest drogi.

Powiedzmy ze z @miwigos mamy porównywalna powierzchnię i podobne uprawy w gospodarstwie ale na nawozy wydaje okolo 50-70 tys na rok przy obecnych cenach a @miwigos stawiam że o 150-200 tys wiecej. Jest to wartość dodana z produkcji zwierzecej

Edytowano przez lokizom

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0