Sign in to follow this  
Followers 0
kowal165

Ursus C-330

86 posts in this topic

To że nie podniesie wideł wbitych w ugnieciony obornik to nic nadzwyczajnego, trzeba tutaj pracować z wyczuciem. Jak dobrze pamiętam to max udźwig takiego tura do 30-tki to około 400 kg, więc nie wymagaj za wiele. Jak już wyrwie to dalej powinien podnieść.

Nom jak wyrwie to podniesie. :D

A jak są grubsze siłowniki to mają większy udźwig ?

Tak z ciekawości prosze o odp

Witam mam pytanie czy można zmienić kierunek obrotów przy pompie hydraulicznej podnośnika (z lewych na prawe obroty) od URSUS C-330??? Odpowiedzi mile widziane. :D

Trzydziestka to fakt traktor do którego niemal wszyscy podchodzą z sentymentem

Jest wielu rolników którzy posiadali lub jeszcze je mają w gospodarstwie 

Dziś jest moda na C-330 widzi się takie wylalkane 

Witam.

Potrzebuję pomocy. Otóż: Kupiłem alternator i zacząłem go podłączać. Usunąłem prądnicę na której były 3 przewody: czarny, niebieski i zielony(która wzbudza). Założyłem altka, podpiąłem

czerwony przewód z rozrusznikiem, zielony do miejsca na wzbudzenie i problem zaczął się pojawiać gdy doszedłem do regulatora pod stacyjką.

Chodzi o to, że tam były 3 przewody od prądnicy z czego niebieski i czarny wywalamy, ok. Zostaje zielony. Co z nim?

Następne pytanie: Do regulatora były podpięte jeszcze dwa inne przewody które początek swój biorą spod stacyjki są to: zielony i czerwony. Zielony ma wyjście na żarówkę tzw. kontrolkę a czerwony?

Moje prośba jest, aby ktoś mi pomógł to połączyć. Podpowiedzieć co i jak bo kompletnie nie wiem. 

Edited by lukasz13111

To nowy alternator ze sklepu, czy nowy stary od Zdzicha? Ile ma wejść na przewody? Może jakieś zdjęcie mógłbyś wstawić. 

Dnia 20.09.2018 o 22:01, lukasz13111 napisał:

U nas jest taki jeden co przez całe życie naprawiał prąd w takich traktorach

Jest tylko jeden problem musi mieć mniej niż 2 promile :D 

A tak całkiem poważnie to może masz regulator w alternatorze ?

Edited by jarki

No tak, o to mi właśnie chodzi. Do niego powinny iść tylko dwa przewody, bo regulator jest razem ze szczotkami. 

Edited by jarki

Gruby plus do rozrusznika gdzie idzie od aku  cienki od stacyjki ten z kontrolką do altka na wzbudzenie. Resztę wywalasz no i minus na mase :) .

Witam powie mi ktoś co to za kontrolka i od czego ona jest. Ta po prawej co świeci IMG_20190415_162216.thumb.jpg.c206f10c3d2ddef92fba42cfd3547c4d.jpg

Sorki bardzo ale nie jestem w tym dobry bo dziadek mi zmarł a to jego ursus był więc proszę o uszanowanie i normalne odpowiedzi 

Dziękuję 

Edited by jarki
Połączenie

@jarki, teraz wytłumacz Koledze w łatwy prosty sposób różnicę między altkiem, a prądnicą :D Ale tak, żeby ktoś niekumający zasadności istnienia czerwonej świecącej piguły potrafił te rzeczy odróżnić. Przecież jedno i drugie napędza pasek i wiszą kabelki. A gdzie tu potem kwestia zużycia szczotek... :D 

1 person likes this

Znajomy kupił nowy ciągnik i zmienił olej w silniku pierwszy raz po latach dopiero jak ta czerwona po lewej się zaświeciła.

... najważniejsze to spuścić wodę na zimę - z bloku i chłodnicy, i wszystko będzie dobrze... :)

W ciapku tak resztę to on wszystko wytrzyma nawet na smole pojedzie 

Olej krążenie woda ciśnienie :D :P 

5 minut temu, ansu napisał:

Rzepak pomimo podwyższonej trzydzestki powyżej maski.

Co żeś tam wymyślił zwolnice przestawiłeś na śrubach ?