Napisano Wrzesień 30, 2015 · Zgłoś post U mnie samo tebu to chyba za bogato będzie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 30, 2015 · Zgłoś post to się pochwalę bo chyba jest czym :) zdjęcie tego co normalnie powschodził stan na 29,09 czyli 12 dni po caryxie i 7 dni po tebukonazolu w dawkach po 0,7l/ ha @lokizom ja toprexu jesienią nie używam daję go wiosną o ile jest na co myślę że wciągnie choć zalecają go wcześniej nawet od 1 pary liści Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2015 · Zgłoś post jarki nie wklejaj zdjęć ze zeszłego sezonu :) a tak poważnie mój ma 4-5 liści i się zastanawiam nad mieszaniną 0,5 karyx + 0,5 tebu jednorazowo tylko ta susza mnie wstrzymuje od tyg rzepak stoi w miejscu dać czy poczekać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2015 · Zgłoś post Daj na dwa zabiegi zobaczysz warto ;) Wiem koszty i czas ale zawsze można dorzucić wspomagaczy Ja już byłem z opryskiwaczem pięć razy a w ubiegłym sezonie jak miałem kiepski skończyło się na siedmiu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 5, 2015 · Zgłoś post potrzebuję waszej rady jak skrócić nierówny rzepak, część ma dwa trzy liście ale jest mały , część ma cztery, pięć poczekać jeszcze ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 5, 2015 · Zgłoś post moim zdaniem należy dać około 0,6 tebu najlepiej jutro póki jeszcze mamy 12 stopni chodzi głownie o wciągnięcie szyjki co ma zapobiec wymarznięciu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2015 · Zgłoś post @jarki pogoda nie pozwoliła dzisiaj na oprysk planuję na jutro, ile czasu po tym oprysku musi być w miarę ciepło ? bo noce zapowiadają dość chłodne. Mogę do tego środka dodać teraz bor i jakąś odżywkę ? i jeszcze jedno pytanie oprysk tym środkiem wystarczy już teraz jesienią czy jeszcze trzeba będzie poprawić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2015 · Zgłoś post Jarki dopiero teraz zauważyłem twoje zapytanie na 4 liść stosuje 0,5 l caryx + 0,5 l tebukonazol w tej chwili ten najwiekszy ma 11-12 liści bardzo nisko rozłożony jest OK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2015 · Zgłoś post Znajomy kiedyś też się ociągał w końcu dał sobie przetłumaczyć Pojechał dość późno i w temperaturze nieco poniżej 12 Sam się zdziwiłem że tebukonazol zadziałał (widać to po kolorze) Pytasz o odżywki one też lubią ciepło zwłaszcza chelaty ale jakie masz wyjście Czy wystarczy to zobaczysz jak będzie ciepło to troche dorzucisz Trzeba było jechać wczoraj ja jeszcze byłem z mikro (drzewa się nie przewracały ;) ) @miwigos I oto chodzi :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2015 · Zgłoś post A na dalekim wschodzie gdzie była susza o której Wam się nie śniło odpuszczamy na razie, mamy pełny 4 liść dopiero. Co będzie to będzie, czekamy na ciepło. W piątek i sobote poszedł mocznik, mikrokomplex, mangan, molibden, bor, wszystko razem. Wątpię czy to pobrało bo dużo gołej ziemi ale tak dla spokojności sumienia zapodałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 29, 2015 · Zgłoś post Mam do was pytanie miałem skracać rzepak środkiem tebu bo mały i nierówny ale nie mieli go w sklepie i polecili mi caryx w dawce 0,5 l/h opryskalem nim i nie wiem czy te 0,5 l wystarczy jako fungicyd na jesień czy jeszcze czymś poprawić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 29, 2015 · Zgłoś post W tym roku jesienią nie było presji chorób powinno wystarczyć Pytanie czy wciągnął szyjkę bo jeszcze mówią kilka dni ciepła Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 14, 2016 · Zgłoś post Dziś ranno -4 wszystko białe. Słyszałem opinię że takie przymrozki nie są takie złe bo mogą zachamować gnijący rzepak? Co o tym sądzicie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 14, 2016 · Zgłoś post Co ma zgnić prędzej czy później zgnije Najwyżej gnicie może być mniej sprzyjające infekcjom grzybowym Tu będzie potrzebny wczesny zabieg pytanie czym najskuteczniej Prawdopodobnie temperatury też będą niesprzyjające Myślę że fungicyd Syngenty będzie tym razem najlepszy Ale to się łączy z odpowiednią ceną niestety Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 14, 2016 · Zgłoś post Zdaniem handlowców caryx w tym roku będzie miał za małe działanie grzybobójcze namawiają na toprex lub tilmor. Nie stosowałem ich nigdy a działanie skracające caryxu jest najlepsze i co tu wybrać? Jakoś nie wierze że pąk wierzchołkowy w tym roku nie będzie pędził do góry jak zawsze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 14, 2016 · Zgłoś post Byłem na szkoleniu bayerowców i przekonywali do tilmoru Mnie nie przekonali a najlepsze było to że rezygnują z horizonu Bo tebukonazol to taka już przestarzała substancja ;) Ja mówię że nie przestarzały tylko za drogi względem 80 podróbek Tilmor nie lubi niskich temperatur a toprex juz lepiej W ubiegłym sezonie go stosowałem wcześnie i bardzo mi skrócił rzepak Natomiast jeśli mowa o karyksie to moim zdaniem najlepszy ale jesienią Tak za mało metkonazolu na choroby ja jesienią dodawałem tebu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 14, 2016 · Zgłoś post A kiedy najlepiej zastosować Toprex ? zastanawiam się właśnie nad tym środkiem tylko nie wiem czy poradzi sobie ze skróceniem bo mam wysoką odmianę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 14, 2016 · Zgłoś post W ubiegłym pryskałem już 25 marca Poradził sobie świetnie nawet się bałem że za bardzo Tylko że było CO pryskać znaczy mnóstwo liści Oni twierdzą że im wcześniej tym większy efekt skracania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 15, 2016 · Zgłoś post Dobra namówiliście mnie jakby co będzie na jarkiego :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 15, 2016 · Zgłoś post W tym roku w marcu nie będzie warunków Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 15, 2016 · Zgłoś post Jasne że nie Kto będzie chlapał opryskiem za grube pieniądze po ziemi Musi się odbudować rozeta żeby to miało sens Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 24, 2016 · Zgłoś post u mnie 10-20 roslin rzepaku/m^2, czesc ma stozki wygnite, ale korzen cały. Liście wogole nie ma, słabo rusza ale ma tam po kilka liści nowych. Proponują mi taki T0 tiofanatem na oczyczczenie, a ja nie wiem czy od razu nie wjechac z toprexem po swietach zaraz, zeby popuscil jak najwiecej pedow, ale czy warto pryskać na gołą ziemię? Wygląda to tak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 24, 2016 · Zgłoś post Trochę mało liści jak na zabieg fungicydowy i pytanie czy taki zabieg jest w stanie powstrzymać gnijący stożek? Myślę że na toprex to zdecydowanie za wcześnie, mi doradzają na T0 podobno złoty srodek yamato. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 24, 2016 · Zgłoś post Moim zdaniem t0 to zwykłe naciąganie Czekam aż rzepak odbuduje rozetę i daję toprex Podobne do Yamato ale lepsze ja zrobię jeśli będzie taka potrzeba Z tiofanatu metylowego + tebukonazol i pokropię pomiędzy klasycznym t1 a t2 Topsin z tebu pięknie czyści zgniliznę twardzikową Na koniec się zobaczy MOŻE i pictor $$$ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 24, 2016 · Zgłoś post Ja tam 20 nie widze ,taki to już przesiałem 8 marca Jak mówią że wymarzło 25 % ,to mają racje ,bo taki to dla mnie też wymarznięty,czyli wymarzło 35-40 % Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach