Napisano Kwiecień 11, 2016 · Zgłoś post Symetra vs Pictor vs Propulse , koszt rożni się w granicach 30 zł na hektara a skuteczność i działanie ? ustawiłbym to tak symetra ,propulse pictor Pryskałeś tym rzepak ? Mnie się nie podoba brak strobiuryny Czy ten wynalazek fluopyram ma jakieś cudowne działanie ??? Ja jednak jeszcze postawię na tradycję boskalid + strobi kolego fluopyram to grupa sdhi bardzo skuteczne rozwiązanie i w rzepaku i zbożach zachód na tym jedzie juz od kilku lat symetra to jest petarda wśród środków na tzw płatka a połączenie z azoksystrobiną czynie ten środek najlepszym z tych trzech a reszta na równym poziomie Bzdura 0,5 caryx+0,5tebu tego nie zrobią,ale już brudny opryskiwacz TAK! oczywiście że bzdura Ickomas opowiadasz jakieś niesprawdzone dyrdymały i straszysz chłopaka dwa nowe zdjęcia z dzisiaj caryx plus tebu plus ccc ten rzepak dostał http://forum.farmer.pl/gallery/album/96-rzepak-marzec-2016/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2016 · Zgłoś post @thug jakie dawki? Po moim zabiegu 0,7 caryx i 0,5 tebu rzepak stanął w miejscu ale tylko ten mniejszy, większy był ok. Wyklucza to też brudny opryskiwacz bo większy był od brzegu pola. Podkreślam, że po zabiegu był spory niespodziewany przymrozek... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2016 · Zgłoś post To mimo wszystko nowości ale w przyszłym pewnie spróbuję fluopyramu Zawsze mam opory stosować środki jednej firmy ;) Powiedz mi jeszcze dlaczego wolisz na pierwszy metkonazol+tebukonazol Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2016 · Zgłoś post bo mam wysokie rzepaki i tak jak napisałem dałem 0.6 caryx,0.6 tebu 0.2 ccc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2016 · Zgłoś post Wcześnie podany toprex też bardzo mocno skraca rzepak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2016 · Zgłoś post To ja już chyba wiem co się stało, za wcześnie podałem tą mieszaninę. Była za mocna w tej fazie. W tamtym roku o tej porze byłem już po zabiegu a rzepak miałem duuuużo mniejszy niż Ty @thug dzisiaj. Teraz planuję toprex lub CCC z tiofanatem ale rośliny są różne. Od 5 do 20 cm wysokości. Co mam robić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2016 · Zgłoś post Jesienią na zróżnicowanie pod względem wielkości-faz rzepaki Podaje fungicydy-regulatory w dawkach dzielonych Może spróbuj wiosną podzielić zabiegi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2016 · Zgłoś post Jesienią masz czas, teraz chcę maksymalnie rozbudować boczne rozgałęzienia najlepszych roślin i nie zaszkodzić tym najsłabszym. Wszyscy rolnicy w moim rejonie mają zagwozdkę w tym roku co robić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post Wcześnie podany toprex też bardzo mocno skraca rzepak bez porównania z tą mieszanka co napisałem po tym rzepak staje i bije rozgałęzienia a napiszę Ci dlaczego po substancjach czynnych metkonazol bdb fungicydowo ,słabo regulująco chlorek mepikwatu bardzo silnie regulująco.bez działania fungi, tebukonazol dobrze regulująco ,dobrze fungicydowo ccc silnie regulująco absolutnie nie można tego porównywać z toprexem z dwoma triazolami chlorek mepikwatu w regulacji daje dużą przewagę caryxu nad toprexem działa w niższych temp . to substancja sprawdzona z medaxu top @ickomas jak rzepak nie jest jak u nas na zachodzie to bierz tebukonazol z ccc i dziel dawki jesienią właśnie nie ma za wiele czasu żeby wbić szyjkę w ziemię trzeba to zrobić odpowiednio wcześnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post W jakiej fazie tą mieszaninę podajesz i przy jakiej temperaturze ? Bo ja mam obawy zwłaszcza o temperatury wiem że synergizm ale CCC tebukonazol i metkonazol potrzebują ciepła co innego jesienią Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post http://forum.farmer.pl/gallery/image/363-dsc01211/ http://forum.farmer.pl/gallery/image/362-dsc01214/ takie coś mam na polu, @thug czym byś zrobił? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post Zostawiasz taki rzepak? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post ja zaryzykowałem tym caryxem + tebu , też ma nie równy i się trochę obawiam , czas pokaże , jak by coś to zapraszam na wycieczkę krajoznawczą pod tytułem jak nie należy skracać rzepaku :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post ikcomas nie wygląda to dobrze,ja wiem że poszły koszty i łatwo jest komuś doradzać,ale ja bym proponował przesianie tego,może kuku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post Panowie będą jeszcze wychodzić cuda-niespodzianki w rzepakach Dziwnie wyglądający pęd główny złapałem i :o odpada a w środku zgnilizna efekt po przemrożonym stożku wzrostu przypomina mi to pamiętne lata 2011-12 niema tego tak dużo jak wtedy ale jednak są >:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post Mimo wszystko to co zostało i tak wygląda solidnie. Ile obecnie rzepak ma u Ciebie wysokości ? Masz jeszcze inne aktualne zdjęcia ? Tydzień po tebu rzepak zrobił się niebieskawy u mnie to chyba środek się przyjął , obecnie największe mają po 20-25 cm wysokości Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post Wysokości mocno zróżnicowana niestety średnio jak u Ciebie Zdjęć nie robiłem Ten kolor zwiększa fotosyntezę i o to też biega ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post Ikcomas mam tylko trochę lepszy od Twojego. U mnie poszedł już toprex tydzień temu, a na ten Twój to już chyba późno trochę. 2t z tego nie wyciagniemy niestety. Dobrze ze na ostatniej sianej 1/3 pola zwiekszylem normę wysiewu do 70 roslin na metr widzac ze ten pierwszy slabo wschodzil i mam tam okolo 20-25 roslin w tej chwili i tam mozna powalczyc o godziwy plon Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post @jarki Jako weteran rzepaku, ile jeszcze w naszych stronach do kwitnięcia rzepaku ? Bo kilka zabiegów dolistnych nawozowych przede mną jeszcze ... a do kiedy można kropić mikroelementami aby nie nabroić ? I najważniejsze czy później siany rzepak będzie opóźniony fazami rozwojowymi do tych terminowych czy będzie kwitł jak wszystkie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post WETERAN nie 10+ lat Damian jest weteran ;) Liczę że początek kwitnienia przypadnie około 5 maja Oczywiście zależy od wielu czynników choćby Nawożenia odmiany zastosowanej chemii termin nieco wpłynie Ale decydujący w skrócie jest kalendarz 2006 rok był opóźniony Też zamierzam jeszcze furę mikro walnąć w trzech dawkach Co około 5-7 dni myślę że do końca miesiąca jak zaczyna kwitnąć koniec Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2016 · Zgłoś post do zabiegu na płatek zawsze jeszcze warto dorzucic odzywke wieloskladnikowa z przewaga potasu, opierajac sie na krzywej zdolnosci pobrania do krzywej potrzeb w tym czasie. Oczywiscie opłacalne to w tym roku jedynie w Waszych rzepakach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 13, 2016 · Zgłoś post Ten ze zdjęcia zostawiam, łatwo Wam mówić, zaorz, posiej qq, najmij siewnik, kombajn z przystawką ma tylko kilku, wysusz, sprzedaj, jak omacnica nie opierd... to i tak cena do bani, buraki wiecie dlaczego nie... ziemniaki? może na skrobię w kontrakcie ale na wolnym rynku jadalne? nie zamierzam stać na rynku co środę i kup pan, kup! ekologiczne... Nie liczę na cuda z DWÓCH ton będę zadowolony, w tym tygodniu pewnie polecę z toprexem, na razie padał deszcz... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 14, 2016 · Zgłoś post Pojawiają się pierwsze kwiatki pośpiechy a nawet dursban na słodyszka jeszcze nie poszedł i nie pójdzie w tym sezonie myślę że za 2 tyg zacznie się pomału faza żółtego pąka i początek maja kwitnienie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 14, 2016 · Zgłoś post ja do zabiegu na płatka dodaję jeszcze 4% mocznika a w zbozach na flagę 4 setki boru Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 14, 2016 · Zgłoś post jest efekt po tym borze na flagę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach