Napisano Kwiecień 2, 2017 · Zgłoś post Może i zwalił bym na to ale sprzęt na zimę myty i zabezpieczony, a oprysk pierwszy w sezonie,po 2 przychorowały tylko te najsłabsze,więc nie widzę innej opcji. Chyba że jakiś bubel mi sprzedali??? Też o tym myślałem ale nie było już tego jak sprawdzić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 2, 2017 · Zgłoś post Sfefrałem się-moje też niektóre małe-będę obserwował Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 2, 2017 · Zgłoś post Mam jeden słaby kawałek rzepaku i słabo rusza a dostał strzał 130 N w 1 dawce. Na glince jeszcze jakoś jakoś ale na piachu porażka. Kawałek był dość czysty i wogole nie odchwaszczalem. Myślę ze za duza dawka caryxu na jesieni go dobila, przedstawiciel handlowy mówi ze u kilku rolnikow tak zrobiło w zeszłym roku po caryxie w pełnej dawce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 2, 2017 · Zgłoś post Po caryksie bym się zgodził ale po toprexie raczej nie przecież w Czechach ma bardzo wczesną rejestrację Wiosną rzepak jest już duży co prawda dawka też odpowiednia Mimo wszystko jednak bym stawiał na zupę ja jak robię takie mikstury to mocno zmniejszam dawki Wolę częściej ale w mniejszych dawkach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 2, 2017 · Zgłoś post Te karłowacenia to nie przypadkiem pozostałości w opryskiwaczu a raczej węże i filtry?? W rzepaku dajemy bor a to środek idealnie nadający się do czyszczenia opryskiwacza z pozostałości jakichkolwiek środków. Może późną jesienią robiłeś zabieg na chwasty w pszenicy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2017 · Zgłoś post Tak jak wspomniał @jarki, wątpię że po toprexie na jesieni bo sam dawalem na 3 listki w zeszłym sezonie i tym najmniejszym też nie zaszkodzilo. A na wiosne jak przymrozki to wszystko mozliwe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2017 · Zgłoś post Ja daje tylko toprex + robiona nurelka,odżywki odzielnie ,dziś poszło drugie 210 g boru+ dodatki Rzepak juz miałem 10 szt. i 50 szt.na metrze i nie widze różnicy w plonowaniu,sieje do50 szt,na ogół wzejdzie 40 -45 szt. ,chyba że dużo napada to obsada mniejsza,wole mieć 50 szt. niż 20 szt. na jesieni,ostatnia zima potwierdziła tą teze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2017 · Zgłoś post miwigos- bardzo zdrowe podejście też wole gęściej niż za rzadko. Ja pszenicę sieje gęsto (200/240kg) i nie dokrzewiam, przecie i tak taniej to wyjdzie i łan równiejszy z wyleganiem też nie mam problemu przy nawożeniu około 190kg/N ale to tylko moje obserwacje. Ale raps w tym roku to jednak przesada.Też kiedyś robiłem Nurelle ale to drożej wychodziło. U mnie w sobote Nurelle + zupa a dziś Carix+ tebukonazol też nie mieszam wszystkiego razem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 5, 2017 · Zgłoś post Po jakim czasie działa toprex, pytam ponieważ przed zabiegiem widziałem pierwsze oznaki suchej zgnilizny kapustnych, dzisiaj byłem to tak jakby więcej tego było . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 5, 2017 · Zgłoś post Niestety po wykonaniu zabiegu zainfekowana tkanka nie stanie się soczyście zielona . To tak nie działa . To co było porażone chociaż tego pozornie nie widać musi obumrzeć . Zabieg co najważniejsze nie pozwoli się dziadostwu rozwijać i rozprzestrzeniać . 1 osoba lubi to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 7, 2017 · Zgłoś post U mnie już 2 dni po zabiegu toprexem, wygladaja moje drzewa tak Z jednej rośliny po 8 mniejszych roślin. Szyjka 35 mm, ale kawerna też ,,zajebista'' Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 7, 2017 · Zgłoś post Jak na takie byki to sporo za późno pryskałeś :/ No tak dziura konkretna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 7, 2017 · Zgłoś post Ogólnie w zaleceniach niemieckich pisza, że na bardzo dobre rzepaki pryszczyc jak mają 15-20cm, a na słabe 5-10 cm. A srednie właśnie jak na etykiecie 10-15. Także może nawet za szybko poszło Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2017 · Zgłoś post Czuć plon tutaj :) Co to za odmiana ? Dobrze że ustawa o wycince obowiązuje bo musiał byś się przed żniwami starać o pozwolenia na wycinkę :E Mój ma obecnie gdzieś 20-30 cm a niby karzeł @jarki powinien dostać minusa za brak zdjęć plantacji do tej pory :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2017 · Zgłoś post Chwalcie łąki umajone : ) dziś MÓJ dodam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2017 · Zgłoś post Ta to akurat Popular F1. Mam też standardowo DK Extorm. Najwięcej zależy od gęstości siewu. Siać wczesnie i rzadko to moje zdanie po zeszłorocznej zimie, chociaż to dopiero mój 3 rzepak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2017 · Zgłoś post http://www.garnek.pl/bogoo/32812351/rzepak-oriolus http://www.garnek.pl/bogoo/32812363 Też wam coś pokażę a co . http://www.garnek.pl/bogoo/32812359 Wysiany w ilości 2,7 kg/ha . Mogło być mniej ale nie byłem pewny warunków do wschodów . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2017 · Zgłoś post rzepak jak rzepak szału nie robi jest równy to ważne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2017 · Zgłoś post Skromność szefa :) Też niezłe badyle . Myślicie że słodyszek schował się bo zimno czy jeszcze działa dawka z przed tygodnia ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2017 (edytowany) · Zgłoś post http://www.fotosik.pl/zdjecie/2d2227192912874c Rzepak "Chrobry" HR Strzelce... http://www.fotosik.pl/zdjecie/0a2d585a61208dc5 i "Kadore" HR Lech-Pol Edytowano Kwiecień 9, 2017 przez Pałuczanin81 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2017 · Zgłoś post Rzepak tydzień po oprysku toprexem i caryxem + teby różnica jaką zauważyłem to po toprexie jest ciemniejszy i minimalnie niższy , po prawej skracany caryx + tebu a po lewej toprexem , nie wiem czy na zdjęciu zauważycie różnicę trochę widać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 9, 2017 · Zgłoś post Odmiana półkarłowa, dostał pełną+ dawkę toprexu a miejscami już prawie w kolano... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 9, 2017 · Zgłoś post Mój też Toprex dawka z plusem bo nieco za późno ale jest mniejszy Albo Twoja ziemia albo ciut za gęsty? Ja wysiałem 42/m i chyba coś koło tego jest Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 9, 2017 · Zgłoś post @jarki Nie sądziłem że zostanę posądzony o za gęsty siew siejąc ok 37 szt :E samosiewów tutaj nie uświadczy bo pole rzepaku nie widziało, zapewniam nie jest gęsty a tylko taki może się wydawać, mam ten sam problem co @lokizom jedna roślina zastępuje kilka sztuk Tutaj pojedyncza roślina jak widać z kilkoma zdrowymi już rozgałęzieniami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 9, 2017 · Zgłoś post W zeszłym roku takie drzewa były zbawienne, gdyby nie to nie byłoby 3+. U mnie jest 20-30 roslin/m. Na kawałku sianym tydzień później 40-50 bo zwiekszalem normę wysiewu. Niekoniecznie musi być gorszy, ale stawiam ze będzie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach