Napisano Maj 7, 2017 · Zgłoś post jak tam te wasze rzepaki ktore nie rosly, poszly troche do gory? moje troche sie poprawily , mam nadzieje ze jeszcze bedzie lepiej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 7, 2017 · Zgłoś post @lokizom to jest właśnie moja filozofia rzepaku :) Co myślisz o jego korzeniach przy takim skracaniu bo góra wygląda imponująco W moim rejonie wszystkie powoli zakwitają a wzrostem raczej nie imponują Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 7, 2017 · Zgłoś post @jarki Jak dla mnie to optymalna strategia na moje ziemie bo zalezy mi jeszcze na glebokim, palowym korzeniu, a mniej roslin a takich karakanów to wlasnie gwarantuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 7, 2017 · Zgłoś post Niektórzy twierdzą że skracanie rzepaku powoduje również skrócenie korzeni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 8, 2017 · Zgłoś post Rzepaku się nie skraca tylko reguluje :) inne rośliny podobnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 8, 2017 · Zgłoś post No mój się trochę poprawił i podrósł, ale szału nie robi. Wzrostem mnie wkurza ale z pokroju już jestem zadowolony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 10, 2017 (edytowany) · Zgłoś post Mój PRZEDSTAWICIEL zaproponował mi:tiofanat+prochloraz+mavrick,jako rozwiązanie na nieplonujący rzepak(wg jego oceny 2,5t/ha max) Co sądzić o takim rozwiązaniu Edytowano Maj 10, 2017 przez Pałuczanin81 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 10, 2017 · Zgłoś post 2,5 tony to z niczego leci,nie mów że masz taki słaby Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 10, 2017 · Zgłoś post Tak się porobiło-nawożenie do du...,bez mikro,za mocno caryx go walnął Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 11, 2017 · Zgłoś post U nas po tym przymrozku też jak będzie 2.5 to będzie dobrze. Było - 4 , a rzepak na głównym pędzie jakieś 50 - 60 % zakwitniety. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 11, 2017 · Zgłoś post Nie ma za na razie co się martwić... Planuje ktoś stymulacje rzepaku jeszcze ? Ja jadę jak się ociepli asahi sl, według Czechów prócz kopa efekt zbliżony do pyretroidów, spada uszkodzenie przez szkodniki... Coś na podobę optysil)krzemu) z intermagu, badyle takie twarde że robaki sobie szczeki łamią :E Koszt zabiegu około 40 kg rzepaku więc gra warta świeczki chyba, rekord Nowej Zelandii sam się nie pobije :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 11, 2017 · Zgłoś post Po niedzieli trza myśleć o ostatnim (mam nadzieję) oprysku w tym sezonie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 11, 2017 · Zgłoś post Też już nie żałuję w tym roku na rzepak $, czasem mam takie sny jak @barts, że w Nowej Zelandi nie mógł lepiej wyglądać :D. Czemu ten po grochu zakwitnie ok. 2 dni szybciej? Mam dwie teorie: albo zabrakło mu te 50N, które dostał mniej albo wcześniej ruszył wiosna bo nie glodowal z braku N Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 11, 2017 · Zgłoś post Topsin+Mondatack+Mavrick...i stymulacja "jelonkem" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 11, 2017 · Zgłoś post @lokizom stawiam na drugą teorię jeszcze to że struktura lepsza mój też jakby wcześniej rozkwita ważne jak długo i intensywnie będzie kwitł @Pałuczanin81 mieszanka OK choć ja bym wolał coś w stylu yamato A i uważaj na tego śmierdziela od żydków Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 12, 2017 · Zgłoś post Jarki-co mu teraz brakuje?w 2015 jeszcze był skuteczny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 12, 2017 · Zgłoś post Chodzi o mieszanie, może zrobić galaretę w opryskiwaczu, a jak dodasz bor, który podniesie ph wody to murowane @lokizom też wydaje mi się, że ta druga teoria, rzepaki na wschodzie dużo szybciej ruszyły niż Wasze bo nie odbudowywały rozety i teraz już dość mocno kwitną gdzie u Was do kwitnienia jeszcze chyba trochę brakuje. Ja może dzisiaj pojadę z Amistarem Xtra + Proteus tylko na razie ta pogoda niepewna i rośliny bardzo mokre, wczoraj cały dzień siąpiło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 12, 2017 · Zgłoś post Przed chwilą, lokizom napisał: Też już nie żałuję w tym roku na rzepak $, czasem mam takie sny jak @barts, że w Nowej Zelandi nie mógł lepiej wyglądać :D. Czemu ten po grochu zakwitnie ok. 2 dni szybciej? Mam dwie teorie: albo zabrakło mu te 50N, które dostał mniej albo wcześniej ruszył wiosna bo nie glodowal z braku N Mam pas kontrolny bez mikro i grzybówki ,też szybciej zakwitł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 12, 2017 · Zgłoś post Z szacunku dla pszczelarzy odczekałem do godz. wieczornych i heya . Woda w ścieżkach ? W Kuj-Pomorskiem ? W połowie maja ? To już od kilkunastu lat ewenement . Sobotnia burza z nawałnicą miała jeszcze ten plus że dosłownie zmyła szkodniki które przedtem można było zaobserwować . Teraz zero tak jak i pszczół zresztą . Nie wiadomo czy to już po oblocie czy tak ich mało . Niby wydawało się że caryx z tebu + pogoda zrobiły swoje a okazało się że ledwo mi wieżyczki starczyło żeby belkę podnieść . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 12, 2017 · Zgłoś post Dokładnie pszczoły są bardzo potrzebne na tym świecie nam rolnikom również a właściwie to szczególnie Mnie najbardziej wqrwia taki jeden z drugim co jedzie w południe bo pisze że okres prewencji dla pszczół nie dotyczy Przez takiego palanta cała okolica może mieć problemy z inspekcją Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2017 · Zgłoś post witch5 woda w ścieżkach to tylko przez to że ubite i woda nie wsiąka :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2017 · Zgłoś post Wiadomo . Dobrze jednak że spadło na tyle co nie zawsze się zdarza . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2017 · Zgłoś post 14 godzin temu, witch5 napisał: Z szacunku dla pszczelarzy odczekałem do godz. wieczornych i heya . Woda w ścieżkach ? W Kuj-Pomorskiem ? W połowie maja ? To już od kilkunastu lat ewenement . Sobotnia burza z nawałnicą miała jeszcze ten plus że dosłownie zmyła szkodniki które przedtem można było zaobserwować . Teraz zero tak jak i pszczół zresztą . Nie wiadomo czy to już po oblocie czy tak ich mało . Niby wydawało się że caryx z tebu + pogoda zrobiły swoje a okazało się że ledwo mi wieżyczki starczyło żeby belkę podnieść . Traktor wygląda jak po rajdzie terenowym,ja rzepak zaczynam od wtorku prawdopodobnie ,narazie nie opadują pierwsze płatki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2017 · Zgłoś post U nas już też pomału co nie którzy zaczynają , dzisiaj byłem zobaczyć to już widać płatki na ziemi i na liściach , a może to być spowodowane przymrozkiem ? Nie mam jeszcze wprawy w określeniu tej fazy , ale na polu dość mocno się żółci , góra prawie cała zakwitnięta i te boczne najwyższe też już zaczęły kwitnąć , wydaje mi się że to chyba już :) @witch5 u mnie też już półtorej metra ma , a na jesień litrem caryxu dosłownie wbiłem go w ziemię , na wiosnę wcześnie jak miał 5 cm do 10 cm poszedł toprex 0,5 i na części caryx i tebu i żadnej różnicy nie ma , sam nie wiem jak to jest . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 13, 2017 · Zgłoś post Jeśli mowa o wzroście to mój ma od 90 do 130 cm Zależy od miejsca te osłonięte od wiatru i na lepszej ziemi wyższe ale tam gdzie fungi podwójnie :D Dawał ktoś strobi z prochlorazem na ostatni zabieg kiedyś dawno temu dałem samo mirage Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach