Napisano Październik 19, 2022 · Zgłoś post NO ja u siebie mam jeden taki kawalek, ze po kolana, grubosc korzenia to max 0,5 cm, i 8-9 lisc idzie,cale zielone... siane kolo 17 sierpnia jakos 40-45/m2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 19, 2022 (edytowany) · Zgłoś post Ja taki rzepak nazywam przestraszony on walczy o światło Liście wzniesione szyjka wyciągniętą ku górze stożek odkryty Dnia 11.02.2016 o 18:06, jarki napisał: Koło Bydgoszczy niestety nie wszystkie rzepaki przetrwały, dzisiejsze zdjęcie :o @barkas to przykład jak może wyglądać na wiosnę Edytowano Październik 19, 2022 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2022 · Zgłoś post Rzadki można powiedzieć, że równy chyba da radę przed zimą osiągnąć optymalna wielkość?? Oglądam się na sąsiadów gdzie kapucha po kolana i przestaję żałować, że rzadko zasiałem i mocno wyregulowałem. Podobno ma być w listopadzie ciepło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2022 · Zgłoś post Dałeś skrajny przykład że po kolana wole przerośniety 12-14 liści niż 8, podstawa szyjka nisko muasi być, ale wtym roku to nie problem , bo wrzesień był zimny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2022 · Zgłoś post Mam nadzieję, że i mój osiągnie jeszcze w tym roku fazę 10-12 liści bez tworzenia nadmiernej masy liści. Zauważyłem, że w tym roku siany 24 sierpnia jest znacznie mniejszy od tego sianego 20 sierpnia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2022 · Zgłoś post Czasem różnica pomiędzy siewem rano a wieczorem jest kwestią likwidacji plantacji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2022 · Zgłoś post Przesadziłeś nawet jak rano zasiejesz i przyjdzie ulewa to wieczorem nie pojedziesz Wróćmy do meritum siejemy wcześnie na wysokim nawożeniu to REGULUJEMY Słowem fungiregulację należy dostosować do warunków uprawy Wszędzie jest potrzebny umiar i wyczucie @ansu cztery dni to zwykle jest spora różnica Często trzeba innego podejścia do ochrony takich upraw Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2022 · Zgłoś post @jarki akurat nie przesadzil, idealny przyklad w tym roku sucho podczas siewu rzepaku to co zostalo zasiane od samego switu do powiedzmy 8-9 godziny ladnie powschodzilo, to co zostalo posiane wieczorem to powschodzilo 20-40% i czekalo na deszcz 3 tygodnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2022 · Zgłoś post Bo Ci ziemia wyschła nie to miałem na myśli Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 25, 2022 · Zgłoś post Dnia 8.10.2022 o 12:23, barkas napisał: Rzepak mi sie poprawil na tej dzialce. samosiewy na wykonczeniu Liscie od 4/5 do 9/10 ale nie bylo zadnej regulacji, czy warto jeszcze teraz jechac? Jesil tak to czym? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 25, 2022 · Zgłoś post Ciepłe dni to już chyba były a 9-10 liści w listopadzie pryskać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 25, 2022 · Zgłoś post Czyli tylko czekac na laskawa zime? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 26, 2022 · Zgłoś post Powyżej 10C bez przymrozków to chyba ciepło jak na październik-listopad i będzie rósł. U mnie rzędy co 45cm miejscami zaczynają się schodzić czyli rośnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 26, 2022 · Zgłoś post Według mnie na taki to regulacja ne zadziała , jedynie grzybobójczo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 29, 2022 · Zgłoś post Jednak regulacja nie zaszkodziła chyba Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 29, 2022 · Zgłoś post Pewnie że nie zaszkodziła a nawet jeszcze za bardzo liście ma uniesione Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 19, 2023 (edytowany) · Zgłoś post Miałem nie pisać ale niech stracę. :) To co teraz napisze potraktujcie jako ciekawostkę usłyszaną na szkoleniu rolniczym. Podczas prezentacji jeden z prelegentów który przedstawiał swój wykład pokazał badania na swoich poletkach rzepaku przy stacjach doświadczalnych gdzie pola były zarażone wszystkimi możliwymi chorobami rzepaczanymi i wspomniał on o tym że my jako rolnicy źle dobieramy grupy substancji czynnych w złych fazach. On daje 200 gram strobiluryny (azoksystrobina) na T1 w rzepaku a nie daje jej w ogóle na płatek. Jego pola ze strobi były całe zielone do żniw a inne różne kombinacje fungi z topowych firm zjedzone przez np. werticilioze Do odważnych świat należy i w tym roku oprócz 0,5 L Toprexu będę dodawał 150 azoksy Edytowano Marzec 19, 2023 przez przem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 20, 2023 (edytowany) · Zgłoś post Według mnie azoksystrobina , kiepska na płatek Podsumowująć ten polon dał tyle azotu co by kupił za to mocznik , ja sieje 7 kg faceli Edytowano Marzec 20, 2023 przez miwigos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 20, 2023 · Zgłoś post wiem że kiepska, dlatego od kilku lat daje Propulse. Ale o co inne mi chodziło czy ktoś się z Was spotkał z tym aby na zabieg wczesno wiosenny gdzie regulujemy pokrój dodawać strobiluryne?? Bo ja pierwszy raz w życiu z takim czymś się spotkałem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 20, 2023 · Zgłoś post Czasami robiłem taki pośredni zabieg pomiędzy może tu strobi byłoby zasadne Tak przy okazji zapytam która strobi najlepsza w rzepaku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 21, 2023 · Zgłoś post U mnie toprex ,a na kwiat propulse sprawdza się Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 21, 2023 · Zgłoś post to że dają na zielony zwarty kwiat azoksy to wiem, sam raz tak robiłem ale mi chodzi o dodatnie zaraz na początku wegetacji wraz z T1 strobiluryny która według doświadczeń chroni rzepak przed werticiliozą rzepaku na która w tej chwili nie ma zarejestrowanych oprysków Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 21, 2023 · Zgłoś post Na pierwszy dam chyba dość budżetowo tebukonazol + metkonazol Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 22, 2023 · Zgłoś post Twoje rozwiązanie koło 80 zł , toprex 120, widzisz jakąś wielką różnice Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 22, 2023 · Zgłoś post 50% więcej to jest różnica ale nie o to chodzi, choć Toprex musiałbym kupić W ubiegłym roku spróbowałem starych dobrych sposobów z metkonazolem Dodałem jeszcze tebukonazolu rzepak był bardzo zdrowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach