Tedi0661

Grzyby

23 postów w tym temacie

Myślę, że Kolega może być z moich okolic. Tutaj pieczarkarnie wyrastają chyba lepiej niż grzyby po deszczu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wszędzie tam gdzie masz zapewniony zbyt. Najlepiej tak jak u mnie, jest spółdzielnia i pieczarki są eksportowane do Niemiec, Anglii, Grecji i innych krajów UE.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja nie, ale pełno u mnie tego. Wątpię żeby Ci się udało przebić samemu w tej branży. Z moich okolic wyjeżdża 500 ton tygodniowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja nie, ale pełno u mnie tego. Wątpię żeby Ci się udało przebić samemu w tej branży. Z moich okolic wyjeżdża 500 ton tygodniowo.

 

500 ton pieczarek ? Gdzie taki zbyt jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Eksport m.in. do: Francji, Belgii, Holandii, Niemiec, Grecji, Cypru, Wielkiej Brytanii, Rosji. W Polsce zostaje jakieś 5 %.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A masz odbiorcę? Koszt założenia pieczarkarni jest dość duży, jak masz wolną bańkę to możesz próbować. U nas zaczynali od hal namiotowych, potem blaszaki a teraz nikt się już w to nie bawi, jak budują to z rozmachem kilka, kilkanaście hal naraz. Im większa tym szybciej się zwraca bo koszty stałe są stosunkowo mniejsze w przeliczeniu na jedną halę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam

Planuje otworzyć uprawę boczniaka.

Mieszkam w małej wiosce w zachodniopomorskim, 100 km od Szczecina.

Dysponuję budynkiem o powierzchni 150m2.

Jakieś porady?

Może ktoś zna jakieś punkty skupu w tych okolicach?

 

Pozdrawiam wszystkich Farmerów :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A mnie interesuje domowa uprawa grzybów shii-take (twardziaków). Ktoś coś? ;) Gdzie najlepiej trzymać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podobnie jak pieczarki, czyli w miejscu ciemnym, chłodnym. Może to być piwnica, ziemianka, garaż. Albo jesienią i wiosną na dworze, ale w miejscach osłoniętych od słońca i wiatru. Może też być altanka w ogrodzie, wtedy można zaszczepić je na klocku drewna liściastego i ciekawie przy okazji wygląda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Warto, szczególnie ze względu na ich właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepicowe i wiele innych. Można je kupić, ale przyjemniej wyhodować swoje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ma się pewny zbyt, to moim zdaniem warto próbować hodowli grzybów, ale zaczynanie hodowli zupełnie w ciemno może się okazać bardzo kiepską decyzją. W Polsce trzeba się dobrze wstrzelić w rynek, żeby mieć na tym zysk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Temat jest o produkcji, a ja chciałem o "samosiejach...

Borowik (znany u mnie bardziej jako prawdziwek) się już pokazuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

no według tej mapy to u Ciebie ponad 100 na godzinę, ja jestem w czarnej dziurze. W niedzielę byłem w lesie to strasznie sucho, dwie kurki widziałem ale takie ogryzki maleńkie, że nawet się nie nachylałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Od czterech lat już nie muszę chodzić do lasu "pańskiego", bo wystarcza mi to, co u siebie zbiorę. Dla mnie to dobrze, bo lubię je zbierać, ale nie jestem fanatykiem, żeby pół dnia w lesie spędzać. W sierpniu to codziennie mała godzinka spaceru i ok 2 kg jest. Do tego jeszcze pewność, że nikt oprócz żony lub mamy nie pójdzie, więc małe mogę zostawić na następny dzień. To akurat mi się na Kaszubach podoba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale gdzie spacerujesz po te grzyby? W ogródku je masz? Ja lubię spacerować po lesie. Nie zawsze chodzi o to żeby pójść i przynieść tylko mnóstwo grzybów. samo szukanie, spacerowanie też jest bardzo fajne i przyjemne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się