Posted May 8, 2011 · Report post nikt niema ubezpieczonego ;D;D ;D ;D Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 · Report post http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/maja-szacowac-straty,27547.html o co w tym chodzi bo nie kapuję ;D co da to ich szacowanie :-\ zasiłek z gminy :'( Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 · Report post Jeśli wojewoda ogłosi stan klęski żywiołowej wtedy rolnicy będą mogli korzystać z kredytów preferencyjnych odroczenia składek kurs ,ulgi w podatku rolnym ewentualnie umorzenie Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 · Report post żeby wojewoda ogłosił to musi mieć zgodę z Wawy a o tej porze roku to by musiało przyjść trzęsienie ziemi i tsunami ! podobno sadownikom pomóc a i izby chcą pokazać że są potrzebne Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2011 · Report post w mojej okolicy ubezpieczalnie zaczęły szacowanie strat wygląda to różnie a zależy od fazy w jakiej były rzepaki straty od 5 do 20% Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2011 · Report post 5% to śmiech rzepak jest nędzny jak nigdy 50% strat Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2011 · Report post zgadzam się !! ale oni mają swoje tabelki i pn.jeśli przymrozki załatwiły 25-30% łuszczyn {zależy w jakiej fazie mój był początek kwitnienia} to z nich wynika że strata jest około 10-11% bo rzepak się zregeneruje :o liczą obsadę na metrze {miałem 41 szt} następnie wyrywają 5 kolejnych roślin z rzędu w kilku miejscach i liczą wszystkie łuszczyny a następnie przemrożone z tego jest % uszkodzeń ps.mimo wszystko było warto ubezpieczyć, chyba Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2011 · Report post Jarki jaki masz pakiet ubezpieczeniowy Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2011 · Report post to ja mam 4*1500=6000 to jest max więcej nie ubezpieczają zniżka -10% za to że mam budynki i -5% za jednorazową płatność + 10% za to że miałem szkodę {podobno wszyscy tak mają} wyliczył mi 127 zł/ha tak jak pisałem w TUW Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 26, 2011 · Report post Dzisiaj - 25 maja było I czytanie tego projektu. PiS i SLD chcą pracować nad tym projektem w komisjach, a PO nie widzi potrzeb zmian tej ustawy tylko chce najpierw wysłać ją do Komisji Europejskiej. Ciekawe co będzie..? Bo są dwa projekty PiS i rządowy z ministerstwa. Oba trafią do komisji sejmowej. Trzeba więc jeszcze trochę poczekać aż coś z tego wyjdzie Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2011 · Report post w końcu przelali za wiosenne przymrozki 594zł/ha Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2011 · Report post Niezbyt wcześnie i niezbyt dużo :o zwróciły Ci się koszty inwestycji, czy jesteś do tyłu? Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2011 · Report post wcześniej opisałem dokładnie jaka była suma ubezpieczenia i składka szkodę miałem na 11% 6000*11%-10%=594zł/ha tyle wypłacili lepiej późno niż ... ogólnie z tego jestem zadowolony problem jest w skutkach przezimowania bo tu nic41 roślin na metrze tylko że jakich :o :o :o Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2011 · Report post ubezpieczacie w tym roku bo ja tak termin do 15.11 chyba że przedłużą :-\ Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2011 · Report post ubezpieczyłem w złodziejskim pizetju pakiet jesień (przezimowanie wiosenne przymrozki i grad) zobaczymy co dalej miałem już u nich nie ubezpieczać ale się skusiłem tylko że teraz jakby co nie podpisze protokołu strat jeżeli zaniżą Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2011 · Report post jakie koszta ??? Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2011 · Report post Damian masz rację co do protokołu >??? ale jeśli chodzi o złodziei to ja bym ich wszystkich wsadził w jeden wór tu jest raczej kwestia jakiego likwidatora trafisz Maciej kosztów nie znam bo umówiłem sie na przyszły tydzień{mają zajob} ale jeszcze 10 dni czasu Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2011 · Report post plon 3,5t/ha cena 1700zł/t wyszło do zapłaty z własnej kieszeni 208zł/ha Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2011 · Report post drogo ??? były jakieś podwyżki ? bo dotacja jest nadal 50% Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2011 · Report post nie ma 50% jest mniej dotacja jest niższa niż składka jaką trzeba zapłacić Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2011 · Report post tu piszą że między 40 a 50% http://www.farmer.pl/finanse/kredyty-ubezpieczenia/gruntowna-doplata-z-budzetu-panstwa-az-do-50-proc,31457.html dlaczego dali Ci mniej niż 50% ??? Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2011 · Report post ubezpieczałem w październiku i tak liczyli Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2011 · Report post To coś źle Ci policzyli. Dopłata 50 proc. jest cały czas od 2010 roku taka sama bez zmian. Radzę to sprawdzić.... Poważnie, Rozporządzenie nic nie zmieniło w tej sprawie. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2011 · Report post plon 3,5t/ha cena 1700zł/t wyszło do zapłaty z własnej kieszeni 208zł/ha dzisiaj rozmawiałem z gościem z TUWu i przy takiej kwocie jak Twoja byłoby tak: 3,5t*1700zł=5950zł kwota ubezpieczenia *2,5%=148.75zł czyli 59 zł taniej wcale mi się to nie podoba bo że miałem w ubiegłym roku szkodę zabrali mi wszystkie zniżki {10% za budyni i 5% za jednorazową wpłatę :-\ Share this post Link to post Share on other sites