Kolej

Bezłuskowy i zwykły

309 postów w tym temacie

Czyli jest do kupienia od rolników?

Jaki plon był w porównaniu do jarego ? 

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/owies-plonowal-na-poziomie-6t-ha-w-2024-r-ktore-odmiany-poradzily-sobie-najlepiej,153020.html

Owies 6 ton? Jak? Gdzie? Z ilu hektarów? Pokażcie mi go to palcem bo chciałbym uwierzyć, że śnię. I to jeszcze w tym roku. Tak się składa, że byłem w tym roku w COBORU i widziałem ten owies na 6 ton. Ze słomą i korzeniami to 3 ton tam nie było. W 1,5 tony z hektara to uwierzę ale nie w takie bajki. A może to na zielonkę te 6 ton? Wtedy by się zgadzało. Ja tu rzeźbię jakieś rzepaki a wystarczy posiać łowies i liczyć złotówki. Dajcie mi przepis jak zrobić owies na 6 ton i jeszcze żeby stał to będę siał.

Edytowano przez ikcomas

Na dobrej ziemi , nic wielkiego, jak pszenica da 9

Edytowano przez miwigos

Nie twierdzę, że to niemożliwe ale ja WIDZIAŁEM ten owies w COBORU w tym roku. Kilka centymetrów ziemi trzeba by zebrać żeby tam 6 ton było.

Co oni wypisują to jedno 

Znajomy chyba w 2012 po przemarzniętym rzepaku miał duży plon 

Nie pamiętam dokładnie ale wiem że było sporo i dobrze na tym wyszedł 

Ja tu nic dziwnego nie widzę. U mnie w tym roku z 1 ha dało dwie czubate 4,5 tonówki. To przy wadze owsa, z 2,5 t na każdej było. Przy mocnych cięciach w ostatnich latach jeśli chodzi o dawki nawozów i praktycznie bez dolistnego oprócz MgS. To wszystko idzie zrobić tylko ekonomia ogranicza podejścia do rekordów.

Nie porównuj lubelskich sapów do reszty Polski. Czym innym jest jednorazowy taki wynik a czym innym normą, bo COBORU rok w rok podaje takie plony. Tym bardziej, że widziałem te poletka i sam kierownik mówił, że taki mamy rok i co poradzisz. A tu cyk 6 ton. Może tak jak @Marecki pisze podają w metrach sześciennych. Taki wynik jest realny tak jak jęczmień jary 9 ton ale to jednorazowo w wyjątkowo sprzyjających warunkach.

21 godzin temu, ikcomas napisał:

(...) Dajcie mi przepis jak zrobić owies na 6 ton i jeszcze żeby stał to będę siał.

a potem spojrzałem na stodołę

Dnia 4.06.2019 o 09:44, ikcomas napisał:

U mnie jak tyle dał to leżał jak most z końca w koniec i plewa a nie ziarno. Potem samosiewy tak zrosły, że nie szło tego zaorać i napisałem żółtym sprayem na drzwiach stodoły: "nigdy nie siej owsa!"

Akurat u mnie nie ma sapów bardziej lessy. No co by nie było to idzie robić dobre plony tylko ta koniunktura pieprzona ...

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się