Kolej

Bezłuskowy i zwykły

322 postów w tym temacie

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/owies-plonowal-na-poziomie-6t-ha-w-2024-r-ktore-odmiany-poradzily-sobie-najlepiej,153020.html

Owies 6 ton? Jak? Gdzie? Z ilu hektarów? Pokażcie mi go to palcem bo chciałbym uwierzyć, że śnię. I to jeszcze w tym roku. Tak się składa, że byłem w tym roku w COBORU i widziałem ten owies na 6 ton. Ze słomą i korzeniami to 3 ton tam nie było. W 1,5 tony z hektara to uwierzę ale nie w takie bajki. A może to na zielonkę te 6 ton? Wtedy by się zgadzało. Ja tu rzeźbię jakieś rzepaki a wystarczy posiać łowies i liczyć złotówki. Dajcie mi przepis jak zrobić owies na 6 ton i jeszcze żeby stał to będę siał.

Edytowano przez ikcomas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na dobrej ziemi , nic wielkiego, jak pszenica da 9

Edytowano przez miwigos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie twierdzę, że to niemożliwe ale ja WIDZIAŁEM ten owies w COBORU w tym roku. Kilka centymetrów ziemi trzeba by zebrać żeby tam 6 ton było.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Co oni wypisują to jedno 

Znajomy chyba w 2012 po przemarzniętym rzepaku miał duży plon 

Nie pamiętam dokładnie ale wiem że było sporo i dobrze na tym wyszedł 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja tu nic dziwnego nie widzę. U mnie w tym roku z 1 ha dało dwie czubate 4,5 tonówki. To przy wadze owsa, z 2,5 t na każdej było. Przy mocnych cięciach w ostatnich latach jeśli chodzi o dawki nawozów i praktycznie bez dolistnego oprócz MgS. To wszystko idzie zrobić tylko ekonomia ogranicza podejścia do rekordów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie porównuj lubelskich sapów do reszty Polski. Czym innym jest jednorazowy taki wynik a czym innym normą, bo COBORU rok w rok podaje takie plony. Tym bardziej, że widziałem te poletka i sam kierownik mówił, że taki mamy rok i co poradzisz. A tu cyk 6 ton. Może tak jak @Marecki pisze podają w metrach sześciennych. Taki wynik jest realny tak jak jęczmień jary 9 ton ale to jednorazowo w wyjątkowo sprzyjających warunkach.

21 godzin temu, ikcomas napisał:

(...) Dajcie mi przepis jak zrobić owies na 6 ton i jeszcze żeby stał to będę siał.

a potem spojrzałem na stodołę

Dnia 4.06.2019 o 09:44, ikcomas napisał:

U mnie jak tyle dał to leżał jak most z końca w koniec i plewa a nie ziarno. Potem samosiewy tak zrosły, że nie szło tego zaorać i napisałem żółtym sprayem na drzwiach stodoły: "nigdy nie siej owsa!"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Próbował ktoś kiedyś siać jare jesienią? Póki co owies z jesieni ma się dobrze. Zastanawiam się, czy nie spróbować go zostawić, jeśli oczywiście w lutym coś mocniejszego nie przyjdzie, ale na razie nie zapowiadają. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dawno czytałem o jęczmienia jarego późną jesienią 

Ale było to chyba u podnóża Alp we Francji 

Owies może się udać pytanie czy warto 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Taki powinien mieć lepsze warunki, szczególnie korzeń rozbudowany. Na plus jest to, że zdążył się tylko rozkrzewić, nie poszedł w górę. Na przyszły tydzień ma być -6, ale tyle powinien przetrwać. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chyba najbardziej wytrzymałe byłoby pszenzyto. Niby każde jare pszenzyto jest przewodkowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Za niedługo się pewnie okaże. Miało być ciepło, teraz się zmieniło na mróz ze wschodnim wiatrem i bez okrywy. Jak to przeżyje, to tym bardziej go zostawię. Najbardziej z ciekawości, ale gdyby się udało, to niby jest szansa na większy plon. Wegetacyjnie miesiąc do przodu. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 8.02.2025 o 09:35, Marecki napisał:

Za niedługo się pewnie okaże. Miało być ciepło, teraz się zmieniło na mróz ze wschodnim wiatrem i bez okrywy. Jak to przeżyje, to tym bardziej go zostawię. Najbardziej z ciekawości, ale gdyby się udało, to niby jest szansa na większy plon. Wegetacyjnie miesiąc do przodu. 

A masz zdjecia jak to wyglada?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W telefonie mam, ale tu nie mogę dodać. Nikt z "góry" się nie pochyli nad problemem niby zbyt dużego rozmiaru dodawanych plików. Kiedyś dodawałem przez garnek, ale to już chyba nie istnieje. 

 

Chyba udało się zmniejszyć. large.IMG_20250209_150829.jpg.92fbd5d41060a48afa0900ddace21216.jpglarge.IMG_20250209_150658.jpg.c59a21c1fc2ece583b0fc690cfaffcd1.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano (edytowany) · Zgłoś post

On nie za duży? nie za rzadki? i czym go później będziesz odchwaszczał?

typowo nalistne wymagają ciepłej pogody, a tu faza będzie szybko uciekała....

Edytowano przez ikcomas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Od kilku lat nie stosuję śor. Czy rzadki, to chyba nie. Bo mam z wyką, ona potrzebuje trochę miejsca. Jest jeszcze gorczyca, ale nią się nie przejmuję. A że duży... Może łatwiej wystartuje. Jeśli dożyje wiosny, bo za tydzień niby większy mróz ma przyjść. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ty nauczony inego wyglądu, dla mnie to wiesz jak to wygląda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A więc zostawić poplon powiadasz. Dla mnie też nie po mojemu i za rzadki, no ale jak z wyką to ok. Wyjdzie to na pewno lepiej niż siew od nowa. Gorczyca pewnie padnie o ile ten mróz do Ciebie przyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że owies też padnie i będzie sytuacja rozwiązana 

Niestety 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Też się trochę tego obawiam. Bo miało być ciepło, a ty idzie mróz bez śniegu. Kilka nocy ma być po -7. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się