Kolej

Bezłuskowy i zwykły

322 postów w tym temacie

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/owies-plonowal-na-poziomie-6t-ha-w-2024-r-ktore-odmiany-poradzily-sobie-najlepiej,153020.html

Owies 6 ton? Jak? Gdzie? Z ilu hektarów? Pokażcie mi go to palcem bo chciałbym uwierzyć, że śnię. I to jeszcze w tym roku. Tak się składa, że byłem w tym roku w COBORU i widziałem ten owies na 6 ton. Ze słomą i korzeniami to 3 ton tam nie było. W 1,5 tony z hektara to uwierzę ale nie w takie bajki. A może to na zielonkę te 6 ton? Wtedy by się zgadzało. Ja tu rzeźbię jakieś rzepaki a wystarczy posiać łowies i liczyć złotówki. Dajcie mi przepis jak zrobić owies na 6 ton i jeszcze żeby stał to będę siał.

Edytowano przez ikcomas

Na dobrej ziemi , nic wielkiego, jak pszenica da 9

Edytowano przez miwigos

Nie twierdzę, że to niemożliwe ale ja WIDZIAŁEM ten owies w COBORU w tym roku. Kilka centymetrów ziemi trzeba by zebrać żeby tam 6 ton było.

Co oni wypisują to jedno 

Znajomy chyba w 2012 po przemarzniętym rzepaku miał duży plon 

Nie pamiętam dokładnie ale wiem że było sporo i dobrze na tym wyszedł 

Ja tu nic dziwnego nie widzę. U mnie w tym roku z 1 ha dało dwie czubate 4,5 tonówki. To przy wadze owsa, z 2,5 t na każdej było. Przy mocnych cięciach w ostatnich latach jeśli chodzi o dawki nawozów i praktycznie bez dolistnego oprócz MgS. To wszystko idzie zrobić tylko ekonomia ogranicza podejścia do rekordów.

Nie porównuj lubelskich sapów do reszty Polski. Czym innym jest jednorazowy taki wynik a czym innym normą, bo COBORU rok w rok podaje takie plony. Tym bardziej, że widziałem te poletka i sam kierownik mówił, że taki mamy rok i co poradzisz. A tu cyk 6 ton. Może tak jak @Marecki pisze podają w metrach sześciennych. Taki wynik jest realny tak jak jęczmień jary 9 ton ale to jednorazowo w wyjątkowo sprzyjających warunkach.

21 godzin temu, ikcomas napisał:

(...) Dajcie mi przepis jak zrobić owies na 6 ton i jeszcze żeby stał to będę siał.

a potem spojrzałem na stodołę

Dnia 4.06.2019 o 09:44, ikcomas napisał:

U mnie jak tyle dał to leżał jak most z końca w koniec i plewa a nie ziarno. Potem samosiewy tak zrosły, że nie szło tego zaorać i napisałem żółtym sprayem na drzwiach stodoły: "nigdy nie siej owsa!"

Próbował ktoś kiedyś siać jare jesienią? Póki co owies z jesieni ma się dobrze. Zastanawiam się, czy nie spróbować go zostawić, jeśli oczywiście w lutym coś mocniejszego nie przyjdzie, ale na razie nie zapowiadają. 

Dawno czytałem o jęczmienia jarego późną jesienią 

Ale było to chyba u podnóża Alp we Francji 

Owies może się udać pytanie czy warto 

Taki powinien mieć lepsze warunki, szczególnie korzeń rozbudowany. Na plus jest to, że zdążył się tylko rozkrzewić, nie poszedł w górę. Na przyszły tydzień ma być -6, ale tyle powinien przetrwać. 

Chyba najbardziej wytrzymałe byłoby pszenzyto. Niby każde jare pszenzyto jest przewodkowe

Za niedługo się pewnie okaże. Miało być ciepło, teraz się zmieniło na mróz ze wschodnim wiatrem i bez okrywy. Jak to przeżyje, to tym bardziej go zostawię. Najbardziej z ciekawości, ale gdyby się udało, to niby jest szansa na większy plon. Wegetacyjnie miesiąc do przodu. 

Dnia 8.02.2025 o 09:35, Marecki napisał:

Za niedługo się pewnie okaże. Miało być ciepło, teraz się zmieniło na mróz ze wschodnim wiatrem i bez okrywy. Jak to przeżyje, to tym bardziej go zostawię. Najbardziej z ciekawości, ale gdyby się udało, to niby jest szansa na większy plon. Wegetacyjnie miesiąc do przodu. 

A masz zdjecia jak to wyglada?

W telefonie mam, ale tu nie mogę dodać. Nikt z "góry" się nie pochyli nad problemem niby zbyt dużego rozmiaru dodawanych plików. Kiedyś dodawałem przez garnek, ale to już chyba nie istnieje. 

Chyba udało się zmniejszyć. large.IMG_20250209_150829.jpg.92fbd5d41060a48afa0900ddace21216.jpglarge.IMG_20250209_150658.jpg.c59a21c1fc2ece583b0fc690cfaffcd1.jpg

Napisano (edytowany) · Zgłoś post

On nie za duży? nie za rzadki? i czym go później będziesz odchwaszczał?

typowo nalistne wymagają ciepłej pogody, a tu faza będzie szybko uciekała....

Edytowano przez ikcomas

Od kilku lat nie stosuję śor. Czy rzadki, to chyba nie. Bo mam z wyką, ona potrzebuje trochę miejsca. Jest jeszcze gorczyca, ale nią się nie przejmuję. A że duży... Może łatwiej wystartuje. Jeśli dożyje wiosny, bo za tydzień niby większy mróz ma przyjść. 

Ty nauczony inego wyglądu, dla mnie to wiesz jak to wygląda

A więc zostawić poplon powiadasz. Dla mnie też nie po mojemu i za rzadki, no ale jak z wyką to ok. Wyjdzie to na pewno lepiej niż siew od nowa. Gorczyca pewnie padnie o ile ten mróz do Ciebie przyjdzie.

Wydaje mi się że owies też padnie i będzie sytuacja rozwiązana 

Niestety 

Też się trochę tego obawiam. Bo miało być ciepło, a ty idzie mróz bez śniegu. Kilka nocy ma być po -7. 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się