gom

Pogoda

6893 postów w tym temacie

No i pierwsze prognozy na nastepny piatek i sobote, powyzej 30 stopni w cieniu

Niektore pszenzyta dopiero sie klosza, niektore pszenice jeszcze nie zaczely sie klosic.....

To co wyszlo to wyglada mega nawet na piachach, obsady klosw duze i duzo pieterek...

ale

Nadawali na dzisiaj 7 ale nic nie doszlo

na najblizesz 10 dni bez opadow i mozliwe upaly

Poziom wod gruntowych tragiczny, moze byc wesolo jak i rok temu

Tylko ze rok temu roesliny zredukowaly potencjal na koniec kwietnia

A teraz wszystko poszlo na maxa

@lokizom Ty masz najwiesze dosiwadczenie na piachach, jak zboza i rzepaki moga plonowac, kiedy wczesniej bylo wszystko idealnie, a w czerwcu wody zabraknie?

Wiem doskonale jak to jest. Póki co to u mnie jest tej wody jeszcze na 2 tygodnie na piaskach i 3-4 tygodnie na lepszych glebach. Wczoraj spadło 10mm.

Obsada jest bardzo duża i potrzeby przez to większe. Może tej wody właśnie zabraknąć wcześniej niż Nam się wydaje.

Nic nie poradzimy jak nie napada, nie wiem jak tam u Cb było z opadami, musisz to czuć już z doświadczenia za ile czasu może tej wody brakowac

Teraz mamy juz czerwiec, u mnie maj 54,5 mm , czerwiec już 13,5 mm

Dzisiaj 3 ale zaraz pewnie jeszcze będzie padać i tak cały tydzień nadają coś. Pogubiłem się ale w maju coś koło 60-70.

To na bogato u Was, u mnie czerwiec dopiero 11 ale nie jest źle. Nie pamiętam od kiedy mierzę, pewnie gdzieś kwiecień zacząłem i przekroczyło 100.

Za wieczor i noc 17 mm i zero znaku w postaci kaloz, wszystko wsiaka jak w gabke

Maj 80 mm

Czerwiec 37 mm.

Najgorsze jest to że w takim roku gdzie jest woda nie będzie praktycznie wcale rekordów.

Rzepak wiadomo czemu, jak w całym kraju

Groch wymarznięty, poodbijal co prawda ale nie liczę na więcej niz 2,5t. Bardziej 1,5t-2,5t. 

Jeczmien ozimy na połowie pól (tych polozonych przy lakach) przemarzl i rokowania tam to max 2t bo wyklosilo się może 100 klosow/m2. Druga połowa pół wygląda bardzo ładnie, może nawet pod 7-8t. Akurat wszystkie najslabsze pola pod jeczmien.

Pszenzyto tutaj wyjątek co prawda bo wyglądają rekordowo. Chociaz okolo 5% pszenzyt też ucierpialo od tych przymrozków i też się nie wyklosilo a zaczyna gnic. 

Jeczmien jary taki jakiś nijaki. Na poprzeczniakach piękny jakby też celował w 7-8t. Na samym polu średni, różne diagnozy co mu było, trochę też przymrozki. Średnio stawiam na 5-6t. Mogło by być sporo wiecej

Spokojnie, nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu, żeby nie wyszło jak z dwugodzinnym prezydentem. 

W nocy dodatkowe 3,5 mm żeby dokarmić grzybki. 

Od 14 maja 110 mm, jak nie polegnie pszenica to będzie bardzo dobrze, ale wątpie że ustoi , pierwszy raz bez CCC i raczej ostatni, madaxu tylko 0,4, niektore pola modusa 0,3, mogło by dwa tyg. nie padać , ziemia mokra w pszenicy na 35 cm

Może być różnie jeśli przyjdzie jakaś większa burza. Już jęczmienie wymotane widziałem. Mój się jakoś trzyma jeszcze mimo, że sześciorzędowy.

Euforia na skromnym 0,4 l Modusa może dociągnie. 

Ibarra ma dłuższą słomę chociaż mi nie wyległa nigdy przez te kilka lat jak ją sieję. 

Jak ludziom nie pognije czosnek, to nie widze zarobku w tym roku...

ze zbozami moze byc podobnie

wujek od 3 lat mi powtarza. jebnij te zboza, ew tylko na slome za gnoj uprawiaj

a postaw 3-4 tunele foliowe na pomidory, wyrob sobie dobra jakosc, i na tym zarobisz duzo wiecej niz na tych zbozach

Coś w tym jest. Marka u lokalnych konsumentów jest ważna. Widzę u mnie w truskawce. Jeszcze nie zaczęła dojrzewać a już się dobijają.

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się