gom

Pogoda

6996 postów w tym temacie

Podobnie, dawno nie było tak dobrych warunkach do uprawek pożniwnych 

Ciekawe na jak długo wystarczy tej wilgoci 

43 minuty temu, miwigos napisał:

Serio, juz tak szybko , u nas wszystko zielone jak w maju

U nas trawa na podwórku już schnie, soja więdnie, qq jakoś sobie radzi ale to kwestia dni może godzin i siądzie. Robię drugie kółko na deszczomierzu od kwietnia (skala do 260) i nie widać tej wody.

i na najblizsze 10 dni nadal zero deszczu, od poniedzialku przymierzaja sie do kiszonki,

na slabszych kawalkach 3/4 pola zolte

Z rzepaku rezygnuje w tym roku, bo i tak nie zejdzie, a w tym popiele to nie ustawie glebokosci do 2 cm

Co posiac zamiast rzepaku? na lekkich glebach

slonecznik, groch, soja, czy dalej zboza? 

Qq bylo wczesniej piekne, a wyjdzie ze w tym roku szybciej bedzie do koszenia niz w rekordowym poprzednim

@sapek2 ziemniakow mam 1 ha, ktory w wiekszosci detaluje, kolo 20 ar juz sprzedane, Moze w nastepnym roku troche wiecej posadze, bo mam dobry zbyt na jedna odmiane.

Ale ogolnie z ziemniakami na kilka najblizszych lat nie widze perspektyw, zrobila sie za bardzo zmechanizowana uprawa

Zboza tez sa tanie, wiec trzeba wiecej siac?:)

Ziemniaki odbije. W przyszłym roku już pewnie mniej posadzą. 

Potrzebny jest światowy kataklizm, żeby zrobiło się dużo mniej żywności. Dopiero wtedy może zacznie się opłacać.

Edytowano przez sapek2

Też się zastanawiam czy siać rzepak. Ustawiło się na pełnię słonecznie 9 sierpnia to nie będzie padać przez pełne 28 dni. Pierwszych opadów możemy spodziewać się 7 września.

@barkas soję siej, u mnie zapowiada się dobrze chociaż doskwiera jej ten upał. Po orce zimowej skasowała już wodę i więdnie ale jakoś się trzyma. Na mocnym kawałku bezorkowo gdzie zawsze jest woda naliczyłem 90 strąków, średnio to jakieś 40 ale mniej jak 20 to nie widziałem. Słonecznik też rozważałem, dobry jest ale to śmieciuch, ciężko walczyć z samosiewami. Groch na lekkich może się nie udać. Dynia bezłuskowa jeszcze jest dobra ale logistycznie ciężko ogarnąć bez własnego kombajnu bo to natychmiast trzeba suszyć.

@ikcomas Ty to masz szczescie, dolalo troche? u mnie tylko pokropilo, ale przynajmniej kurzyc sie ta nie bedzie....

Z dynia najwiekszy problem, ze nie ma  opryskow, i afa..em jada

Taaa, w mieście padało a nie na polach. Myślałem, że to do Ciebie bardziej poszło.

Tutaj 10.5 mm w sierpniu, na początku miesiąca. Trochę się kurzy.

Edytowano przez sapek2

Dnia 20.08.2025 o 07:58, sapek2 napisał:

Ziemniaki odbije. W przyszłym roku już pewnie mniej posadzą. 

Potrzebny jest światowy kataklizm, żeby zrobiło się dużo mniej żywności. Dopiero wtedy może zacznie się opłacać.

podjerzewam, ze kazdy tak pomysli:)

12 godzin temu, ikcomas napisał:

Taaa, w mieście padało a nie na polach. Myślałem, że to do Ciebie bardziej poszło.

w mieascie tez dolalo, w niektorych wsiach takze, a u mnie pokropilo tylko...

Z rzepaku w tym reku rezygnuje calkowice, sprobuje troche grochu plus jeszcze cos ale nie wiem co:)

Opisz jakie masz koszty w soi..

18 godzin temu, barkas napisał:

podjerzewam, ze kazdy tak pomysli:)

W ubiegłym roku drutowce, teraz ceny. Kiedyś musi odbić. Charlie Chaplin mówił, że nic nie trwa wiecznie, nawet problemy. 

tak nic nie trwa wiecznie, a do ziemniakow, to nie bedzie trwala wiecznie dobra cena..

Zwlaszcza, ze ludzie coraz mniej sie zaopatruja na zime. Wezma 1-2 woreczki i im starcza, pozniej kupuja dalej. Oraz coraz wiecej woli kupic 1-3 kg ziemniaka w markecie, niz przestawiac to z miejsca na miejsce.

Spozycie tez duzo mniejsze

Taaa tu tak samo. Tylko jeszcze jest nadzieja, że brokuł i kalafior urosną.

Edytowano przez sapek2

Teraz niewskazany duzy opad , jak rzepak powschodzi , to może padać

Po jeczmieniu ozimym mam zasiane, w miarę to wygląda.  Natomiast po pszenżycie ozimym planuje od poniedziałku zacząć ale będzie bardzo ciężko przez tą ilość pociętej słomy. W dodatku mokro a to takie pola akurat ,,połąkowe" gdzie na wierzchu taka maź się robi. Potrzebne słoneczko 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się