gom

Pogoda

7,388 posts in this topic

Pada jak popieprzone teraz. Aż za dużo tej wody, mogłoby dać dokończyć prace polowe, a wypadać się w lutym i marcu.

Marzec też może być deszczowy, jedynie z tydzień okna pogodowego na siew bobiku by się przydało i może padać dalej na dobre wschody. 

Jedynie do połowy póżniej nie bo siew buraka, po zasianiu , najlepiej jak dwa tyg. nie pada

E tam, moze co kilka dni padac od marca do konca czerwca

Ale niech teraz da qq dokonczyc, bo zaczyna plesniec w kolbach...

plus ze ziemniaki dzisiaj wykopane

No ale w czerwcu niech nie pada bo zbiory truskawek.... Na wschody buraka faktycznie duże deszcze nie wskazane, ale na bobik jak najbardziej. Heh. Coś niedawno chyba @jarki pisał, że gdzie czterech Polaków tam pięć zdań.

Inny ma siano , nie dogodzi wszystkim , niech będzie następny rok taki jak obecny , to bedzie super

U m nie deszcz wczoraj padał cały dzień, deszczomierz schowany to nie wiem ile ale rok zamknął się na 430 mierzone od kwietnia do końca listopada.

20 mm z rozpuszczonego śniegu od wczoraj rana do dzis rana , trzeba dodać okło 10 mm z poprzedzającej nocy, bo zapomniałem włożyc go , ja mierze całą zime

Przydalo by sie kilka dni po 20 pare stopni...

moze by zapasy z ostatniego sezonu troche sie skurczyly

duzo sniegu u Was? u mnie zaspy w niektorych miejsach sie porobily, a na polach 1-3 cm

Ciężko ocenić bo bardzo nierówno, zawiane ostro. Około 30-40 cm pewnie srednio jest

Większego mrozu jak -10 bym nie chciał , śniegiem lekko przykryte rośliny , w rzepaku więcj sie zatrzymało , w pszenicy 3-6 cm , czubki roślin wystają

@barkas u Ciebie wczoraj w nocy to dało ostro chyba. Autostrada na ostatnim odcinku biała była a dalej do mnie to świata nie widać było. Widoczność tyle co światła mijania tylko. Wyprzedzałem samochód na wojewódzkiej do mnie co 20 km/h jechał bo się bał szybciej jechać.

@ikcomas ale ze co? tak wialo? u mnie spokojnie i nic nie padalo ani nie wialo...

za to w dzien pizdzilo, wyciagnalem dzieci na sanki, to poliki cale czerwone:)

ale

jest aktualizacja na yr no

0d 10 stycznia nadaja 10-15 w dzien i do 28 w nocy...

edit:

patrze po mapach ze na polnoc i na wschod ode mnie spdalo w nocy, akurat w Twoja strone

przynajmniej snieg bedziesz mial:)

Edited by barkas
dopisek

Po drodze śnieżyca mnie złapała okrutna. Koło 22:00. U mnie już mało spadło.

Ale temperatury pod 30 stopni to deko za dużo. Miejmy nadzieję, że się nie sprawdzi.

A może to i lepiej. Wymarzną te pszenice z trójką bo trochę zapomnieliśmy o zimach...

Ale masz snieg u siebie? u mnie na polach jest bardzo malo, pozwiewalo wszystko przez ostatnie 2-3 dni. Wydmy przy budynkach i krzakach sie porobily.

Wiec jak na takie pola tyle pojdzie to wiekszosc pszenic i pszenzyt moze wyleciec...