Koksilato

Stan ozimin

1656 postów w tym temacie

Tak, jeszcze pogorszył stan plantacji. Podobno w zbożach pomogł ochronić przed plesnia

Tak czułem, że tak będzie i sceptycznie do tego podchodziłem ale jak na własnej skórze się nie przekona to nie wiadomo. Na przyszłość trzeba zapamiętać.

3 godziny temu, ikcomas napisał:

Tak czułem, że tak będzie i sceptycznie do tego podchodziłem ale jak na własnej skórze się nie przekona to nie wiadomo. Na przyszłość trzeba zapamiętać.

U mnie kiedys droge polna zawialo i obok po polu ciagnikami czasami przejechali, ale w roznych sladach.

Zboza nic nie bylo tam gdzie ciagnik przejechal

Dnia 31.03.2026 o 14:15, barkas napisał:

U Was tez tak zboza zolkna?

wczesniej ladnie wyszly po zimie a teraz coraz wiecej zoltych planatacji...

(...)

Jęczmienie ozime wszystkie z żółtymi placami, to od mrozu bo widać że przy miedzach czy drogach gdzie było więcej śniegu jest zieleńszy. Bardzo długo się regeneruje i jakoś słabo to widzę. Place jakby się powiększają albo nie widać zmian. Wydaje mi się, że plantacje będą znacznie przerzedzone, szczególnie te za wcześnie siane.

Przyjrzałem się plantacji pszenżyta sąsiada, która znacznie odbiega od wszystkich innych wokół, jest mega żółte. Z bliska widać że na tych żółtych liściach jest jakaś czarna pleśń. Rozkminiałem dlaczego tak jest, to splot błędów agrotechnicznych. Za wczesny siew, jak kosiłem soję tam już się krzewiło, to akurat nie byłoby błędem gdyby nie za gęsty siew, sąsiad potrafi i 300 kg siać na hektar oczywiście na oko a im drobniejsze ziarno tym więcej co jest absurdem, pojęcie sztuki na metr nie istnieje, zresztą jakby miał przeliczać to lot w kosmos byłby łatwiejszy, siew nie zaprawionym ziarnem a nasiona do siewu pozyskane z plantacji nie chronionej od chorób a w tamtym roku presja była niesamowita, do tego sucho a jak dużo roślin na metrze do wodę pompują oporowo. Taka łąka przykryta śniegiem dusiło się i mamy efekt domina. Całe szczęście, że mamy jeszcze dużo takich ale pomału będą się wykruszać na rzecz tych co wykorzystają potencjał gleby a jest to możliwe nawet w pierwszym roku, widzę po sobie na przejętych gruntach. Na tych zaniedbanych polach plon wcale nie odbiega od normy przy odpowiednim przygotowaniu, jedynie presja chwastów większa, szczególnie perzu i wyczyńca.

Edytowano przez ikcomas

Ja dochodze do wniosku ze przy tych zoltych zbozach to w duzej mierze brak azotu. 

w polowe marca to ladnie wszystko wygladalo. 

Teraz zimno i sucho i problemy z pobieraniem azotu. A podczas krzewienia duze zapotrzebowanie

A zapomniałem o tym, tak to też. Na tej plantacji pszenżyta szczególnie bo gęsto nasiane a azot podany bardzo późno i ogólnie pole raczej z niską zawartością azotu. Niby obornik był ale jeszcze korzeniami słabo sięga, jednak mało tego gnoju było względem zapotrzebowania.

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się