pasio

Rozsiewacze

122 postów w tym temacie

1 godzinę temu, barkas napisał:

Zakupilem nowy rozsiewacz axis emc, uruchomiony 2 tyg temu.

Bylo wszystko ok, Wczoraj rozsiewalem nawoz, i w trakcie wyskoczyl blad sterownika emc. Zasuwy potworzyly sie na maxa, i nie bylo mozliwosci ich zamknac, a nawoz lcial calu czas. Restartowalem komputer, kilka razy, probowalem jakis recznie zamknac to ale nie bylo mozliwosci. Po 10-15 min rozmowy z serwisem i proby naprawy tego, dopiero odlaczylem komputer od zasilania wtyczka 3 pinowa i duga wtyczka z duza iloscia pinow i emc sie jakos "zresetowal" i zaczely silowniki elektryczne dzialac...Wylecialo lacznie ponad pol tonu nawozu... Serwis umywa rece, bo zaczelo wszystko dzialac. Czy moge ubiegac sie o jakies odszkodowanie za straty zwiazane z awaria tkaiej maszyny na gwarancji? Przez co stracilem duza czesc nawozu bo byl juz zawilgotnialy. Plus duza czesc zostala zle rozsiana bo zasuwy otworzyly sie na maxa... 

To rozsiewacz Rauch czy Kuhn ? 

Kuhn kupil raucha. Wiec Kuhn (rauch) axis z emc

albo moze nie kupil, ale razem wspolpracuja

Edytowano przez barkas
dopisek

Tak tak trudno się połapać kto kogo kupił z kim współpracuje 

Jedno jest pewne powinieneś przycisną sprzedawcę bo to była nowa maszyna 

Ten rozsiewacz nie jest na isobasie, jaki model , mam taki 30.2 H

nie mam isobusa w ciagniku, wiec nie

axis 20.2 emc v8

18 godzin temu, Łukasz napisał:

IMG_20250414_190806.thumb.jpg.eb414a36780ba55f361335ca7a68f8da.jpgDałem dawkę azotu bo ma jutro padać.

Koło piątku dam skracanie i coś na grzyba i tyle na ten rok.

@Łukasz w tym lejku masz chyba niewysunięte łopatki. Tam są dodatkowe otwory na talerzu część tych łopatek powinna wystawać poza średnicę talerza. Wtedy dorzuca nawet więcej niż 12 metrów. Takim samym lejkiem rozsiewam i u mnie jest dobrze. I od przodu większą blachę ostałaniającą dokręciłem bo niestety, ale c330 zaczął gnić mimo, że po każdym rozrzucania staram się wymiatać nawóz albo opłukać traktor.

Tylko u mnie jest 6 łopatek u ciebie chyba 4. 

Edytowano przez ikcomas

@sapek2 6 łopatek mam, no chyba nie wychodzi poza średnice talerza. Przestawiłem tylko łopatki bardziej na boki bo do tego były otwory.

Masz rację sypię po ciągniku strasznie muszę coś dołożyć.

1 godzinę temu, Łukasz napisał:

@sapek2Przestawiłem tylko łopatki bardziej na boki bo do tego były otwory.

W którą stronę przestawiłeś? Musisz niejako wyprzedzić obroty, dać ostrzejszy kąt. Jeśli dasz w drugą stronę, to będzie rzucać wąsko. 

Tak to wygląda. Już 12 lat go mam więc sprzęt trochę już zaczyna rdzewieć. Może jakieś  malowanie będzie, zobaczymy. Warto też czasem przetrzeć te łopatki od tej strony która rozrzuca, bo zbiera się taki osad z nawozu i kurzu i to spowalnia granule. Można też leciutko podgiąć do góry talerz w miejscach mocowania łopatek. To tak z moich obserwacji z takim sprzętem. Wtedy powinien sypać 12 m na spokojnie.large.67fe42315a73e_IMG_20250415_1320152.jpg.e00d4b32b9abc4d35f037cea54dffd2e.jpg

@Mareckidwa dałem do przodu dwa na środku a dwa do tyłu (były 3 otwory) jest szerzej ale to jeszcze nie to.

Z drugiej strony zależy co się rozsiewa bo saletrzak na 10m spokojnie sięga ale wczoraj leciała saletra i widać było że tak nie sięga daleko.

@sapek2 jak wielkie otwory masz co sypie się nawóz? Przy saletrzaku na jakim rozsiewasz? Na 5 biegu jeździsz C330?

Ja miałem wszystkie do przodu, bo i tak wszystko nie poleci najdalej, tylko część spada bliżej i do tyłu. 

Polifoskę, saletrzak czy wapno granule to rzuca dalej. Saletra czy mocznik mają lżejsze granule  i tak daleko nie polecą. 

To już musisz sam zobaczyć. U mnie będzie inaczej bo ja mam c330m, to jest trochę szybsza skrzynia. Generalnie na 4 biegu jeżdżę. Z saletrzakiem to nie wiem bo nawet go nie używam, a azotowych to saletrę i mocznik tylko.

Edytowano przez sapek2

No i tu jeszcze obroty silnika wchodzą w grę. Sąsiad odkąd pamiętam sieje c330 kosem na 3 biegu, ledwo 1000 obrotów przekracza i co 5 m jeździ. A potem co roku się dziwi, że pasy mu wychodzą. W lejku trochę inaczej, bo napęd jest z wom, ale tym bardziej obroty powinny być odpowiednie. Do tego kąt zawieszenia rozsiewacza względem pola. 

Edytowano przez ikcomas

Poziomowanie też ważne. @Łukasz jak masz instrukcję do lejka to tam wszystko jest. 

Ja jeszcze mam do swojego takie przystawki do siewu na maliny. Tylko teraz już mi się nie chce ich zakładać. Musiałbym przesuwać te łopatki, żeby się mieściły w obrębie talerza i zdejmować tę dorobioną osłonę. 

Jak w malinach rozsiewam to opuszczam go nisko nad ziemią i na małych obrotach jadę, większość nawozu leci na rzędy, ale kiedyś z tego korzystałem. Całkiem fajnie się siało i można było różne nawozy mieszać ze sobą, wszystko leciało w to samo miejsce na polu.large.IMG_20250415_143336.jpg.5a6125a276b9ba627a2f015451086c28.jpg

Dnia 14.04.2025 o 19:14, Łukasz napisał:

IMG_20250414_190806.thumb.jpg.eb414a36780ba55f361335ca7a68f8da.jpgDałem dawkę azotu bo ma jutro padać.

Koło piątku dam skracanie i coś na grzyba i tyle na ten rok.

Jak może nie dorzucić na 12 m , większe obroty silnika i dorzuci

Edytowano przez ikcomas

@miwigosno dorzuci ale nie taka samą dawkę jak na 3 m a chyba o to chodzi?

I to potem widać sąsiad obok ma ładne ciemno zielone zboże a u mnie widać gdzie były przejazdy. Albo muszę wolniej jeździć i żeby mniej leciało to wtedy może będzie ok. Teraz jeżdżę 10km/h mogę jeździć 5-6km/h

Szybkość nie ma znaczenia ,ja sieje 18 km/h , obroty wałka 540 , jak siejesz szerzej , to większy otwór też  kiedyś siałem kosem , bąkiem , potem już 3 rozsiewacze zagraniczne , pierwszy w 1996 bogbale, to był przeskok , nie mówiąc o obecnym na GPS

Edytowano przez ikcomas

U mnie dwa pola co gorsza  ziemia , mogę dawkę zmienić na monitorze, mapowanie  nie przyniesie korzyści.

System to bajka  jest , w domu możesz zaplanować na kompie , na które pole ile czego , system wyśle do traktora , wjeżdżasz na pole i rozsiewacz widzi na jakim polu jesteś i ile ma siać 

Edytowano przez ikcomas

@miwigos mój rozsiewacz jeszcze takiej technologi nie ma. Czasem jak mały GPS (znów syn) nie ma obowiązków szkolnych to jedzie ze mną i reguluje dawkę nawozu mówię mu tylko tam gdzie słabsze to otwórz na maksa a tak to poniżej maksa.

Edytowano przez ikcomas

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się