Napisano Luty 4, 2011 · Zgłoś post odmiana, klasa gleby, plon, wilgotność jaką uzyskaliście Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Lipiec 24, 2014 · Zgłoś post nikt się nie chce pochwalić. będę pierwszy, zbiór 2013 10 25 - 27 kl.gleby III - V odm. multitop śr.plon z całości 12 t. 1ha wil. na granicy 30% Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 4, 2017 · Zgłoś post witam, no i mamy znowu styczeń i odwieczny problem jaką kukurydzę wybrać żeby było ładnie i dużo po skoszeniu. w zeszłym roku siałem konesera ze smolic i albo nie trafiłem z ziemią albo z pogodą, bo niby rośliny rosły ale były jakieś wątłe i w tym roku coś muszę zmienić.... może coś poradzicie....... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 4, 2017 · Zgłoś post ja sieję co roku Opokę i ostatnio Legiona ze Smolic i nie narzekam. Opoka może nie najnowsza ale pewna i sprawdzona. W tym roku Legion niby na oko się nie różnił od Opoki, ale już w masie zwiezionej z pola była lekka różnica na korzyść Legiona. Chciałem kupić na ten rok jeszcze Bogorię też ze Smolic ale już brakło nasion :( I mam zamiar jeszcze coś sprawdzić tylko jeszcze nie wiem co. Zastanawiałem się nad Pioneer'em PR39H32 i Ułanem ze Smolic. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 15, 2017 · Zgłoś post Zastanawiam się nad wprowadzeniem w moim niewielkim gospodaqrstwie 40 ha uprawy kukurydzy pod sprzedaż z przeznaczeniem na paszę. Jaką odmiana w tym wypadku przyniesie najkorzystniejszy plon? Zakładając, że będzie to odmiana mało wymagająca pod względem jakości i klasy gleby. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 21, 2017 · Zgłoś post Witam. Czy ktoś może mi coś powiedzieć o odmianie Delitop? widziałem że w grenie dali obniżke na nią i zastanawiam się czy nie kupić jej na kiszonkę dla bydła. sprawdzi się na slabsze ziemie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 23, 2017 · Zgłoś post Delitop to odmiana dobra na ziarno plony stabilne 10-11.5t i wilgotność 23-26% nie rośnie za wysoka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 6, 2017 · Zgłoś post Panowie-polecacie jakąś odmianę NA ZIARNO? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 6, 2017 · Zgłoś post Przetestowana w boju czyli pewniak to w/g mnie pionier 8400 . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 6, 2017 · Zgłoś post @witch5 to faktycznie 230 dni wegetuje do zbioru-czyli jak przesieje to zbior-grudzień! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 6, 2017 · Zgłoś post Pauczan , co się boisz. Na wiosnę ci trochę zeżrą, potem zejdzie zboże, kuku na kiszke i nie będziesz musiał zbierać. Zasiać chcesz 180? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 6, 2017 · Zgłoś post Oj Pauczan , Pauczan . Liczba FAO nigdy nie określa a właściwie inaczej powiem . Nigdy nie jest równa liczbie dni wegetacji . Sądzisz że że odmiany o Fao 270 wegetują w Polsce przez 270 dni w roku ??? To trzeba by było wysiewać chyba tak jak rzepak i zbierać w przyszłym roku . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 6, 2017 · Zgłoś post ziarnówka przetestowana przeze mnie to tak jak @witch5 napisał Pioneer 8400, ale polecam również Pionier 8523 na lżejsze kawałki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 6, 2017 · Zgłoś post To do kiedy to ma rosnąć-jak posieję za 10 dni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 6, 2017 · Zgłoś post Normalnie . Do listopada . Możesz też szukać odmiany o niższym fao i liczyć się z trochę niższym plonem . http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nasiennictwo/najwczesniejsze-odmiany-kukurydzy,54938.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2017 · Zgłoś post Dzieki za informacje kolego, w przyszlym roku chyba przesiadam sie na kukurydze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 19, 2018 · Zgłoś post Jestem kompletny laik jeśli mowa o kukurydzy ale nadal jest problem z rzepakiem Powiedźcie mi czy można w Kuj-pom zasiać bardzo wczesną Wiem że jest FAO i tyle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 19, 2018 · Zgłoś post @jarki QQ dzieli się na dwa typy o ziarnie: FLINT - można ja siać wcześniej, potrzebuję temp. gleby około 5 stopni, ale za to na jesieni wolniej oddaje wodę z kolby, DENT- temp. ok 8 stopni, na końcu wegetacji szybko oddaje wodę, znam przypadek jak dent w ciągu dwóch dni oddał 4,5% wilgoci, większy potencjał plonowania Kolba typu; FIX - cały swój potencjał wzrostu maja zakodowany w genach, w warunkach niekorzystnych nie dostosowują się do otoczenia i reagują spadkiem plonu FLEX - dostosowują się natomiast do warunków glebo-powietrznych, wykorzystują cały swój potencjał, a w stresie czy np. słabej obsady, pozostałe rośliny bardzo szybko wykorzystują dodatkową przestrzeń, wodę itp i budują znacznie większą kolbę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 19, 2018 (edytowany) · Zgłoś post Czyli DENT+FLEX ? Siew aż "mlecz" zakwitnie ? Edytowano Kwiecień 19, 2018 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 19, 2018 · Zgłoś post ja patrze na "mlecza" wtedy jest idealny termin, u mnie wypada zawsze w okolicach 15 kwietnia ale mam znajomego co sieje w pierwszym tygodniu kwietnia. On QQ a inni buraki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 19, 2018 · Zgłoś post Dzięki dzięki ciągle się zastanawiam czy siać qq Napiszcie jeszcze o tym FAO Czy wczesne czyli niskie FAO koniecznie znaczy mniejszy plon Czy może jednak warto kosztem plonu zyskać na wilgotności i stanowisku dla pszenicy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 20, 2018 · Zgłoś post I tak i nie.wszystko zalezy od temp. i przebiegu pogody.generalnie wyzszego fao jak 240 w kuj-pom nie polecam tak samo jak polskich odmian. Wybieraj sposrod euralisa dekalba pioniera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 20, 2018 · Zgłoś post 10 godzin temu, jarki napisał: Dzięki dzięki ciągle się zastanawiam czy siać qq Po co ci to? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 28, 2020 · Zgłoś post Dnia 6.05.2017 o 08:05, Pałuczanin81 napisał: Panowie-polecacie jakąś odmianę NA ZIARNO? Decyzja zapadła sieję po burakach cukrowych zamiast mięszanki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 28, 2020 · Zgłoś post W takich warunkach po burakach to było pszenicę siać Ale skoro zapadła to idziesz w koszty usługi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach