Napisano Październik 5, 2019 · Zgłoś post Właśnie o to mi chodziło żeby zniszczyć pierwsze wschody Dlatego taka ładna obsada na metrze kwadratowym Podobnie zrobiłem z grochem tyle że jeszcze krótszy czas Tu chodziło o nie zniszczenie małych kiełków Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 5, 2019 · Zgłoś post @miwigosgdzie ty masz tę OPŁACALNOŚĆ RZEPAKU??? Za groch Golpasz po 850+vata płaci.Mnie się raz udało potalerzować rzepaczysko dobę po zbiorze i nic do pierwszej dekady września nie wschodziło. Miał być glifosat i Mzuri,wyszedł pług i Poznaniak. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 · Zgłoś post Groch to trzeba odbiorcy. U nas 600zł chyba, że gdzieś wywieźć daleko. Soja porażka.. Samosiewy grochu zlikwidowałem 2 tygodnie przed siewem pszenicy w te upały. Kusi mnie siew w żywy poplon, ale jeszcze ten plan poczeka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 · Zgłoś post TU tak robią za pomocą Mzuri-siew w błoto z czarnoziemu i gorczycę- tylko te rzędy szerokie są.Może w swoim " @ansu-DRILLu :)" zmniejsz rozstaw i próbuj? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 · Zgłoś post Pewnie rzepak potalerzowales za głęboko dlatego nie wschodzil Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 (edytowany) · Zgłoś post dokładnie jak kolega wyżej wystarczyło jedynie lekko zruszyć ziemię Edytowano Październik 6, 2019 przez Bolek74 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 · Zgłoś post Pierwsza uprawa ściernia po rzepaku ja nazywam zakurzaniem. Następna głębiej i ostatnia na głębokość siewu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 · Zgłoś post 3 razy uprawiasz zanim posiejess? ja zawsze talerzówka potem orka i jest roznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 · Zgłoś post Ja dwa razy niszcze samosiewy i trzeci zabieg na 24 cm kultywatorem, Pałuczanin i reszta forum z czego większy dochód 7 ton pszenicy, czy 3,5 tony rzepaku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 · Zgłoś post 3 godziny temu, szymon87 napisał: 3 razy uprawiasz zanim posiejess? ja zawsze talerzówka potem orka i jest roznie A ty ile razy uprawiasz? No chyba, że siewnik prosto w orane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 · Zgłoś post Walka z chwastami to wcale nie jest taka wbrew pozorom prosta sprawa Mam takich znajomych którym od lat próbuję wybić z głowy pierwszą głęboką uprawę Uprawki pożniwne mają za zadanie również pobudzenie zalegających nasion Jest tylko ostatnio problem susza mocno ogranicza wschody Co daje mieszanie popiołu prócz psucia struktury gleby Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 · Zgłoś post Dlatego pierwszy raz ultra płytko czasu i paliwa niewiele /ha.Mam znajomego co wali zaraz za kombajnem na głęboko, a potem płacze, że w burakach rzepak pomimo drogiej ochrony ręcznie musi .. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Tylko u mnie 7 ton pszenżyta vs.1,86 t rzepaku(wyniki z czterolecia).ogólnie @miwigos to na jedno wyjdzie! Arkadia wyszpilkowała,Sandra trzy listki,jak się ociepli pryszczę. Edytowano Październik 6, 2019 przez Pałuczanin81 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 6, 2019 · Zgłoś post Napisałem. Talerzówka, potem orka i siew. Teraz od grona samodiewow rzepaku w pszenicy i tak wiec nie jest to super skuteczne. Ale po to jest oprysk żeby to zlikwidować teraz ciezko szła orka po talerzowanym polu na którym powschodzilo pełno rzepaku.. rzepak wypił deficytowa w tym roku wodę. Duże gospodarstwo talerzowalo a po jakimś czasie szedł roundup i później uprawa.na 15 cm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 · Zgłoś post 19 godzin temu, Pałuczanin81 napisał: Tylko u mnie 7 ton pszenżyta vs.1,86 t rzepaku(wyniki z czterolecia).ogólnie @miwigos to na jedno wyjdzie! Arkadia wyszpilkowała,Sandra trzy listki,jak się ociepli pryszczę. 7 ton x650=4550 3,5 tony x1600=5600 Koszty na rzepak 300 zł większe,750 zł na plus rzepak,względem pszenicy i jest szansa że rzepak podrożeje a pszenica wielka niewiadoma Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 · Zgłoś post Uprawę rzepaku ZOSTAWIĘ PROFESIONALISTOM!(wg @barts) Od nocowania mam łóżko-nie traktor z opryskiwaczem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 · Zgłoś post @miwigos Skad Ty wzial te 300 zl. Same roznica na nasiona, chwasty, ubezpieczenie to juz jest wiecej niz 300 zl Mi tez wychodzi rzepak lepiej niz zboza. Sredni plon z pieciolecia: zboza : 5,6t/ha rzepak: 3,52t/ha. Troche na zboza zanizaja mi dzialki swiezo przejmowane, w pierwszych latach ich uprawy. Zboza 5,6tx600=3360 Rzepak 3,52x1600=5630 ROZNICA okolo 2300 a koszty uprawy w zbozach okolo 1000 zl/ha nizsze. Wiec jeszcze rzepak!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Nasina na hektar rzepaku 250,na pszenice220,ceny netto kwalifikat-dodając zwrot za material siewny dojdzie do 100 zl,ubezpieczenia nie uwzgledniłem ,jakbym uwzględnil to bym był do przodu za przymrozki wiosenne ,u ciebie wieksza rożnica bo nie siejesz NPK,ja pod wszystkie uprawy co do oprysków na jesień rzepak4 razy ,wiosna 5 razy ,pszenica jesień 2 razy ,wiosna6 razy czyli porownywalnie nieraz dochodzi 7 Edytowano Październik 7, 2019 przez miwigos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 · Zgłoś post No to siej samą pszenicę lub tylko rzepak. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 · Zgłoś post Co ty w pszenicy robisz jesienią 2 a wiosna 6 razy w pszenicy ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 · Zgłoś post 3 godziny temu, ansu napisał: No to siej samą pszenicę lub tylko rzepak. Nie da się tak 2 godziny temu, szymon87 napisał: Co ty w pszenicy robisz jesienią 2 a wiosna 6 razy w pszenicy ? Jesień 1 chwasty 2 mikro wiosna 1 mikro 2 chwasty,jak pasuje temperatura to najpierw chwasty 3 antywylegacz + fuhgicyd -nieraz oddzielnie zależy jaka presja chorób 4 fungicyd 5 antywylegacz 6 fungicyd jesli odzielnie jade antywylegacz z fungicydem to 7,w tym że nie zawsze idzie drugi zabieg antywylegaczem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 · Zgłoś post Nie lepiej mikro połączyć z fungi i anty i drugi raz rez fungi razem z anty? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Ja i mój C-325 nie wytrzymałby tylu oprysków w zbożach.Robię: 1.Jesień-chwasty+mikro 2.Wiosna-fungicyd T1+mikro 3.Antywylegacz 4.Fungicyd T2+mikro->lub bardziejT3 bez mikro. W tym sezonie padło na sprawdzony Boxer 2,0l+0,1l DFF/ha Edytowano Październik 7, 2019 przez Pałuczanin81 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 · Zgłoś post Ja jeszcze 2x z rsm jadę Jesień: 1 Chwasty + robak 2 Siarczan miedzi + czsem coś Wiosna: 3 RSM 4 Fungin., mikro anty 5 Czasem chwasty 6 RSM 7 Fungi., mikro robak w zależności od potrzeb 8 Rzadko kiedy kłos fungi., robak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 7, 2019 · Zgłoś post 31 minut temu, Pałuczanin81 napisał: Ja i mój C-325 nie wytrzymałby tylu oprysków w zbożach.Robię: 1.Jesień-chwasty+mikro 2.Wiosna-fungicyd T1+mikro 3.Antywylegacz 4.Fungicyd T2+mikro->lub bardziejT3 bez mikro. W tym sezonie padło na sprawdzony Boxer 2,0l+0,1l DFF/ha do tej mieszanki przygotuj sie na wosne na chabry i maki, reszta czysciutko powinno byc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach